Евродепутатът Евгени Кирилов за това накъде върви Република Македония

| Източник: Агенция "Фокус"

 БНР,„Преди всички”
 
Евгени Кирилов – евродепутат от Групата на социалистите и демократите в Европарламента, в интервю за предаването на БНР „Преди всички”

Водещ: Македония да получи дата за преговори с Европейския съюз (ЕС) до края на годината. Да бъде върната думата „македонски” в докладите на Европейската комисия (ЕК) и да се уважава македонската култура и език. Това са исканията на съвместния парламентарен комитет Македония-Европейски съюз, който имаше заседание в началото на юни в Брюксел, по инициатива на евродепутата от Групата на социалистите и демократите в Европарламента – Евгени Кирилов. Днес ще се проведе експертно изслушване на тема: „Накъде върви Република Македония?”. На него ще присъстват евродепутати, представители на академичните и дипломатическите среди.
Имаме връзка сега с господин Евгени Кирилов. Здравейте, господин Кирилов.
Евгени Кирилов: Здравейте.
Водещ: Ако трябва, най-общо, да отговорим на въпроса, който ще бъде зададен на това експертно изслушване, което ще се проведе днес по ваша инициатива, накъде върви Република Македония?
Евгени Кирилов: Мисля че отговорът не е лесен. Затова и правим това изслушване. Но ако трябва да изразя лично мнение – не съвсем по правилния път, върви нашата съседка. Имайки предвид редица отклонения, които имат връзка, разбира се, и с добросъседството. Но имат връзка и с нормите и стандартите, ценностите, които една страна-кандидатка за ЕС трябва да притежава.
Водещ: Вие казахте – има връзка с добросъседството, аз ще си позволя да цитирам нещо, което каза министърът на външните работи на Република Македония – Никола Поповски, по „Хоризонт” в началото на седмицата. Цитирам, той каза: „България не бива да пречи на евроатлантическата интеграция на съседите си”. И каза още, че според него, София трябва да посвети повече внимание на подкрепата си за членство на Македония в НАТО. И определи спора за името между Македония и Гърция като нерационален, а аргументите на Атина като необосновани.
Евгени Кирилов: В последно време на тях, все някой им пречи. Ние още от самото начало, когато станаха независима държава, заедно с това, че първи ги признахме, така или иначе, имаме най-добри намерения. Всяка страна е заинтересована да има един добър съсед. За пречене не става дума. Става дума за това, че трябва да се спазват някои елементарни норми на това добросъседство.Примерно, ето даже и последното развитие със Спаска Митрова. Хората, разбира се, народа в нашата съседка Македония има пълно право да се самоопределя, има пълно право да решава съдбите си. Но в същото време изглежда, че и редица хора, още, от бивша Югославия са под един добър покрив Македония и продължават да градят кариерите си и всякакъв вид кариери на антибългарска основа. Това е проблемът.
Водещ: Да, защото в същото това интервю, господин Поповски каза, че трябва да бъдат пренебрегнати тези инциденти, тези прояви, които станаха обект на размяна на реплики и реакции, официални, от страна на нашата страна и, че важно е другото.
Евгени Кирилов: Важни са много неща. Ние не можем да оставим хора, които се самоопределят, например с българско самосъзнание да бъдат тъпкани, да бъдат затваряни, да бъдат малтретирани. Това не е маловажен. Спекулацията с историята, разбира се, също. Въпреки че идентичност не се гради само с история. Но основното, за което мисля че в ЕП всички наши евродепутати са обединени е, че трябва да помогнем да се установят тези норми на добросъседство, тези европейски стандарти да влязат в действие. И това е в интерес и на Македония. И разбира се, тези които имат достатъчно влияние и непрекъснато тровят българо-македонските отношения, да бъдат поставени на място.
Водещ: Да бъдат поставени на място. Възможно ли е това? В смисъл, нещата да бъдат поставени на масата без емоцията в българо-македонските отношения?
Евгени Кирилов: Мисля че това ще се обсъжда и днес. Възможно е, при положение, че всички разберат къде е нашият общ интерес. Нашият общ интерес е не да пречим, не да създаваме допълнително чувства на омраза, а обратното – това е един братски народ. Разбира се, с него е спекулирано много време. в продължение на десетки години някои от тези хора са били в училище, те наистина имат такова самосъзнание и това трябва да го приемем за даденост, също и в България, въпреки историческите факти. Но основното е, все пак, да се въведат тези стандарти и ценности, които спасяват Европа вече толкова време от разпри, от разделение. Така че мисля че трябва да установим и при нас, между двете държави, включително разбира се, с всички останали държави на Балканите.
Водещ: А приемате ли тази теза, че има промяна на интонацията, въобще нова интонация с общуването между България и Македония през последните месеци, дни дори?
Евгени Кирилов: С това мисля че все пак трябва да изчакаме. Малко е трудно с подобни тенденции да се декларират преждевременно. Разбира се, трябва да следим преди всичко, много внимателно всякакви аспекти на взаимоотношенията и на поведението. Започна, разбира се, един диалог на високо равнище между ЕС и Македония. Надявам се и той да помогне, тъй като преговорите, вероятно, скоро няма да започнат, поради други причини. Но поне този диалог, би трябвало да допринесе за установяване на тези нови норми, малко по-рано без да се отварят и затварят глави от преговорния процес.
Водещ: Да, не е ли това част от проблема, господин Кирилов, че всъщност, защото се чуват такива тези на анализатори на този процес, които казват, че всъщност част от проблема е точно това – че Македония не бърза много с присъединяването.
Евгени Кирилов: Моето впечатление е подобно, за съжаление. Все пак присъединяването е един дълъг процес, ние го знаем много добре. И като че ли сегашните си управляващи си казват – приемането в Евросъюза е далечна работа, дайте по-добре да си гледаме непосрещаните неща, свързани с политическото оцеляване, например. И това не е в интерес на Македония. В интерес, може би, на чисто егоистични политически цели, но не и в интерес на народа.
Водещ: Добре, благодаря ви. набелязахме част от нещата, които вероятно, днес ще бъдат дискутирани на това експертно изслушване, което ще търси отговорите на въпроса: „Накъде върви Република Македония?”. Изслушване, инициирано от евродепутата от Групата на социалистите и демократите в Европарламента – Евгени Кирилов.

Print Friendly
FacebookСподели