Д-р Таня Андреева от БСП единствена си призна, че е канена в правителството

След като ДПС и „Атака“ си кажат думата, пленум на БСП ще одобрява кабинета „Орешарски“ Д-р Таня Андреева от БСП единствена си призна, че е канена в правителството В съкратени...
| Източник: Mediapool.bg

След като ДПС и „Атака“ си кажат думата, пленум на БСП ще одобрява кабинета „Орешарски“

Д-р Таня Андреева от БСП единствена си призна, че е канена в правителството

В съкратени срокове се дописва и редактира програмата на кабинета „Орешарски“, водят се разговори за състава и структурата на правителството, които в понеделник следобед да бъдат обсъдени и одобрени от Националния съвет на БСП, а във вторник да бъдат гласувани на извънредно заседание на парламента.

 

ДПС няма никакви квоти в кабинета, заяви в неделя пред БНР депутатът от движението Йордан Цонев, на фона на непотвърдените до момента информации кои ресори ще вземе ДПС.

 

Единственият кандидат-министър, който публично призна водени разговори, до момента е

д-р Таня Андреева, шеф на АГ болницата „Шейново“, която влезе в парламента от гражданската квота на БСП.

 

Другите по-сигурни прогнози са, че дългогодишният зам.-финансов министър и „бюджетар“ Кирил Ананиев ще поеме Министерството на финансите, а бизнесменът Петър Кънев – икономиката. Все още не е ясно дали енергетиката ще бъде обособена в отделно министерство, каквито планове има, но пък са налице е опасения, че преструктурирането може да забави работата, докато енергийният сектор се нуждае от спешни антикризисни мерки.

Засега се смята, че Ивайло Калфин (в момента евродепутат) вероятно ще бъде отново външен министър и вицепремиер.

Има най-разнообразни предположения кои ресурсни министерства ще контролира ДПС, което по време на кабинета „Станишев“ държеше земеделието и екологията. Сега се твърди, че партията се е насочила към транспорта и информационните технологии, което не изглежда случайно на фона на интересите на фирми, свързани с близката до ДПС Корпоративна банка, в телекомуникациите.

На ДПС може би ще бъде поверено и ръководството на туризма.

Пак според неофициална информация се обмисля изваждане на туризма от икономическото министерство и създаването на отделна агенция, както беше преди кабинета „Борисов“, както и закриване на спортното министерство и „понижаването“ му в агенция.

Очаква се също Изпълнителната агенция по храните да стане държавна агенция и да мине на пряко подчинение на Министерския съвет вместо на земеделското министерство.

Със сигурност ще има промени в структурата на МВР. Службата за подслушвания СДОТО най-вероятно ще бъде извадена от МВР, каквито намерения обявиха БСП още преди изборите.

„Пожарната“ и „Гражданска защита“, които по времето на кабинета „Станишев“ бяха обединени в Министерството на извънредните ситуации, закрито от ГЕРБ, сега може би отново ще бъдат извадени от МВР, но като самостоятелни агенции.

Всички тези нови агенции са и удобен начин за разпределяне на повече ръководни постове и ресори между БСП и ДПС, но и „Атака“, която продължава да твърди, че няма да участва в управлението, но според неофициална информация предложени от партията хора ще получат шефски функции.

Планирано е партийните ръководства на БСП и ДПС да обсъдят в понеделник сутринта структурата и състава на правителството. След това предстоят консултации с „Атака“ и ВМРО преди планираното одобрение от Изпълнителното бюро на БСП и след това от националния й съвет.

Депутатът от „Атака“ Явор Нотев заяви в неделя пред БНР, ще решат дали да подкрепят правителството на Пламен Орешарски едва след като се запознаят с програмата му и бъдещите министри, което още не се е случило.

По думите му решението „трябва да е осъзнато, осмислено и разбира се, ще бъде подчинено на парламентарните правила“. „Каквото ни позволява парламентарният правилник, в позицията на най – малка партия в парламента, ние ще изберем пътя и начина за това, което се предлага на вниманието“, каза Нотев без да се ангажира с каквато и да е позиция.

Атакистите, които твърдят, че не подкрепят никоя партия в новия парламент, помогнаха да бъде избран председател на НС от БСП и ГЕРБ да бъдат изолирани в опозиция, като не участваха в гласуването и смъкнаха кворума, осигурявайки мнозинство на БСП и ДПС.

Нотев повтори, че до момента с „Атака“ не са водени преговори за подкрепа на правителство „Орешарски“.

„Всичко това, което наблюдаваме през последните дни, е лошокачествена постановка. Много по – честно към българските избиратели ще бъде, ако не се играе зад завесата и честно да се заяви, че „Атака“ ще подкрепи правителство на БСП и ДПС“, коментира по този поводдепутатът от ГЕРБ Веселин Вучков, номиниран за вътрешен министър в кабинета, който Бойко Борисов щеше да прави, ако имаше парламентарна подкрепа.

В същото време Йордан Цонев от ДПС съобщи, че БСП и неговата партия „напредват по обявените програмни намерения“.

„Програмата на разговорите е в три насоки – укрепване на държавността, за бизнеса, за хората. Първите мерки, които и вчера Орешарски заяви, са в тези посоки. Има доста конкретни стъпки, по отношение на борбата с монополите, възстановяването на пазара се предвиждат мерки за регулаторните органи. Имаме предвид не само антимонополно законодателство, а и антритръството законодателство. Укрепване на регулаторните органи – имаме предвид техният административен и функционален капацитет. По реформата в сектора на монополизацията нямаме разминавания. По въпроса, че реформата в здравеопазването е спешна, също нямаме разминавания. Нямаме разминавания и по отношение на освобождаването на бизнеса от административния и бюрократичен рекет и произвол“, каза Йорадн Цонев пред БНР.

„Днес ще приключим с програмата, утре тя ще бъде готово в редактиран вид. Утре Орешарски обеща, че ще бъде готов съставът на кабинета. Във вторник е реалистично да се гласува правителството, екшън планът е такъв. За персоналния състав на кабинета Орешарски си води разговори с експерти и хора, на които може да възложи изпълнението на тези функции“, каза Цонев.

ДПС няма никакви квоти в правителството. Министерският съвет се съставя на експертен принцип, допълни той.

Print Friendly
FacebookСподели