Д-р Галина Милева: Не се съгласихме със Синята коалиция

Д-р Галина Милева: Не се съгласихме със Синята коалиция да се забрани на помощник-фармацевти да разкриват аптеки, където няма такива   Народните представители от ГЕРБ не се съгласиха с предлаганите...
| Източник:

Д-р Галина Милева: Не се съгласихме със Синята коалиция да се забрани на помощник-фармацевти да разкриват аптеки, където няма такива

 

Народните представители от ГЕРБ не се съгласиха с предлаганите промени от депутата от Синята коалиция д-р Ваньо Шарков в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, според които трябва да се забрани на един магистър-фармацевт да може да работи в повече от една аптека. „Това предложение влиза е противоречие с разпоредбите на Кодекса на труда по отношение полагане на труд по втори трудов договор. Също така от мотивите на законопроекта не става ясно каква е целта на предлаганата разпоредба и с какво това ще подобри организацията и дейността на фармацевтичното обслужване в България”, коментира от трибуната на Народното събрание бургаският депутат д-р Галина Милева.

„Изключително съм изненадана от предлаганото чрез законопроекта отпадане на съществуващата възможност по изключение помощник-фармацевт да разкрива аптека, в населени места, в които няма открита аптека на магистър-фармацевт. Това ще затрудни изключително достъпа до лекарствени продукти и то основно в малките и труднодостъпни населени места, където преобладаващото население е застаряващо и възможностите за набавяне на необходимите лекарствените продукти са доста ограничени”, каза още д-р Милева, която е зам.-председател на парламентарната Комисия по здравеопазването.

От Синята коалиция се предлага и отпадане на ограничението физическо или юридическо лице да не може да притежава повече от 4 аптеки на територията на страната. „Това предложение само по себе си създава предпоставки за стимулиране на хоризонталната интеграция, което е в разрез с философията на внесения законопроект”, каза още д-р Милева.

„Въз основа на изложеното до тук, считам че въпреки добрите намерения на вносителите така предлагания законопроект не би могъл да постигне целите, посочени в мотивите му и би създал предпоставки за настъпване на сериозни сътресения на фармацевтичния пазар и до ограничаване достъпа на гражданите до качествени и ефективни лекарствени продукти”, завърши изказването си д-р Галина Милева.

Депутатите  приеха на първо четене промените в Закона, внесен от Министерски съвет, като се въздържаха от предложенията на Синята коалиция. По време на обсъждането беше припомнено, че само за последната седмица има драстични намаления от 5 до 75% на нови 74 цени на лекарствени продукти.

 

Print Friendly
FacebookСподели