ДРОМОГРЕСИЯТА ПРОДЪЛЖАВА

| Източник: Д-р Георги Чалдъков

Д-р Георги Чалдъков

Като си спомням мисълта на Зигмунд Фройд: „Както в злото, така и в доброто човекът може много повече, отколкото си мисли“, се ужасявам още колко „много повече“ зло може да направи човек, отколкото вече е направил?

За голямо съжаление един от отговорите е: прогресиращата агресия по пътищата. В България ежегодно над 1000 деца стават жертва на пътните агресори. Явлението е с глобални мащаби, наричам го дромогресия (гр. dromos – пътуване, лат. aggression – агресия): всеки ден повече от 500 деца в света губят живота си от ПТП (пътнотранспортни прeстъпления) – и десетки хиляди са ранени.

Третата световна седмица за безопасност на движението, организирана от ООН  (4 – 10 май 2015 г.) беше на тема “Децата и безопасността на движението по пътищата”. Целта на „Седмицата“ бе да се даде тласък  за постигане на целите на „Десетилетието на  безопасност на движението по пътищата” (2011 – 2020 г.) – да бъдат спасени глобално поне 5 милиона човешки живота, защото сега жертвите  на пътищата са много повече.  „Спаси живота на децата“ бе официалното лого на Третата световна седмица. Това беше спешен призив към политиците в света, но не и в България, за съпричастни действия за намаляване на жертвите от пътните агресори.

На този убийствен фон една жена-политик, наричам я „Мадам 21“, през телевизионния екран неотдавна защити дромогресорите. И каза, че протестът на майките срещу тях е натиск, който пречи на работата на съдиите.  Това е арогантна липса на емпатия, проявена от лидер на едно политическо движение.

Докато в САЩ и Канада вече 35 години действа една от най-големите неправителствени организации, наречена „Майки срещу пияни шофьори“ (Mothers against drunk driving – MADD), коята се финансира и от федералния бюджет на САЩ. Майките стоят пред  съдилищата и не си тръгнат от там, докато пътният агресор не получи справедлива присъда.

Затова искам да напомня на „Мадам 21“ и на другите политици какво пише в Библията на тази тема:  „Христос  казва на учениците си: „Ако не се обърнете и не бъдете като децата, няма да влезете в царството небесно.” (Матея 18:3). И в Народното събрание няма да влезете.

    И става безпощадно ясно, че трябва да пре-пре-прочитаме книгите на Достоевски. Защото в Неговите книги са изписани каноните на моралната хигиена, която трябва да се изучава в семействата, училищата, университетите, съдилищата. И в курсовете за шьофори. И никаква шофьорска книжка на дромогресорите – защото дай на такива превозно средство и те ще убиват деца и възрастни на пътя.

        Да си припомним и пророчеството на Достоевски, описано в „Братя Карамазови“: „Къде ще отиде този нещастник, който е свикнал да задоволява безчислените си потребностите, които сам си е измислил? В уединение и отчуждение, без да се интересува от другите. И стигнахме до това, че натрупахме повече вещи, а радостта стана по-малко.”

     Следователно, крайно време е да се замислим още колко много повече ДОБРО, а не зло, може да направи човек, отколкото вече е направил?

Print Friendly
FacebookСподели