Доц. Александър Маринов: Въпросът за електронното гласуване е най-нерелевантен за референдум

Агенция „Фокус“ Снимка: Информационна агенция „Фокус“ . Въпросът за електронното гласуване е най-нерелевантен за референдум. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” доц. Александър Маринов, политолог, във връзка с предстоящите...
| Източник: Агенция "Фокус"

Агенция „Фокус“

Доц. Александър Маринов: Въпросът за електронното гласуване е най-нерелевантен за референдумСнимка: Информационна агенция „Фокус“

. Въпросът за електронното гласуване е най-нерелевантен за референдум. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” доц. Александър Маринов, политолог, във връзка с предстоящите местни избори. „Той може да бъде решен спокойно от НС с едно законово решение. Там няма какво толкова да се пита освен ако не поставим въпроса по най-принципния начин – „Смятате ли, че хората, които са извън територията на България имат право да взимат участие в решенията за управлението и посоката на развитие на страната?”.

Това би била една сериозна дискусия, свързана с политиката към българите в чужбина, през призмата на емиграцията, демографската криза и т.н.”, обясни доц. Маринов. По думите му, се пита нещо техническо, което няма нужда да бъде поставяно на референдум.
„Това са поредните избори, на които най-важното нещо е да потърсим отговорност и отчетност от тези, които са ни управлявали – какво са постигнали от това, което са поели като ангажимент, на каква цена, били ли са почтени, злоупотребявали ли са с властта, какво реално трябва да се промени и кои трябва да се сменят”, допълни доц. Маринов.

Той уточни, че при тази ситуация, когато интересът към референдума няма да е голям, при един въпрос, организационно-техническите затруднения ще бъдат по-малки. „Ако трябваше да се отговаря на три въпроса и те наистина биха били възприети като важни, просто щеше да стане много по-бавно. Няма как да стигне времето, ако решат да отидат да гласуват повече хора.

Изборните секции не могат да поемат такъв наплив. Не знам как ще реагират избирателите на съчетаването на избори с референдум. В трите най-големи градове, където е съсредоточено 1/3 от населението на България, ще се гласува с 4-5 бюлетини само за местните избори. Технически това са трудни избори”, каза още доц. Александър Маринов.
Люба АЛЕКСИЕВА

Print Friendly
FacebookСподели