ДОСТОЕН И ЗА АЙТОС И ЗА НЕСЕБЪР

| Източник: NESSEBAR-NEWS.COM

Във връзка с Празника на Несебър-15 август -Успение Богородично,стана известно,че ще бъдат удостоени заслужили за Несебър личности.Понеже в нашия хилядолетен град има и хора ,достойни не само за него,където отдавна живеят,а и за селището,където са родени,решихме да споменем вкратце един от тях на днешния му имен ден-Маским Момчилов.

 

Роденият в Айтос и започнал да публикува първо на страниците на вестник „Народен приятел” Максим Момчилов, е един от малцината, удостоени с почетния знак на Съюза на българските журналисти „Златно перо”. Най-високата журналистическа награда му е връчена от Снежана Тодорова – и.д. председател на Управителния съвет на СБЖ и главен секретар на най-голямата журналистическа организация в България.

Високото отличие, връчено на Максим Момчилов, на 9 май 2012 г. -Деня на Европа, е за отстояване свободата на словото в дългогодишната му журналистическа и публицистична дейност, за творчески постижения и за принос към СБЖ.

Той  е приет за член на СБЖ през 1990 г., а в периода 1991-1993 е зам.председател на Дружеството на журналистите – кореспонденти в Бургас. Главен редактор е на вестник “Слънчев бряг” 1988-2001,отг. редактор на “Слънчев бряг прес” 2002-2012,от 2014-гл.редактор.

Името на айтозлията е включено в биографично-информационния справочник „Кой кой е в елита на Бургас и региона 1996-1997” и в биографичния справочник „Кой кой е в България-1998”. През 1998 е удостоен със сертификат на Европейския център за обучение и квалификация-София по програмата за овладяване на компютърни технологии. Получава сертификат на РААБЕ-България по програмата “Протокол и етикет в българската община”-2002. Сътрудничи на най-голямата вестникарска групировка “Вълтава прес”-Чехия за България 2002-2003.

През 2003 е удостоен с почетна грамота от УС на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България за последователно отстояване доверието на гражданите и издигане авторитета на местната власт. От същата година е отг.редактор на „Информационен бюлетин”- официално издание на Общински съвет – Несебър. През 2004 е удостоен с Гран при за журналистика на Международния журналистически фестивал „Вяра, Надежда, Любов”-Украйна и бронзовата статуетка „Veritas” – за принос към развитието на независимите медии в България.

Избран е за член на АБУЖЕТ-българската структура на ФИЖЕТ-със седалище в Париж, и е един от деветимата български журналисти, членуващи в организацията, обединяваща писатели и журналисти, пишещи по въпросите на туризма-2006. Пак тогава става и учредител на регионалния клуб “Журналисти против корупцията”- Бургас.

Академията за лидери с принос за развитието на страната към Европейския форум на експертите го удостоява със сертификат за притежаване на „Златния знак” на институцията, даващ му официален статут на експерт с висок престиж и обществено признание в областта на медиите и развитието на българската култура-2006. През периода 2005/2006 е секретар, а 2006/2007 е вицепрезидент на „Лайънс клуб”- Несебър           Автор на том І на „Приписки към времето”-2006, съставител и редактор на книгата „Ин мемориам-Димитър Янков”- 2007, претърпяла второ допълнено издание през с.г. и на книгата «Обречена на туризма» през 2010. През 2012 г. излиза продължението на „Обречена на туризма”, а малко по-късно книгата е отпечатана като двутомник.

За дългогодишна и успешна издателска дейност през 2007 е удостоен с почетна грамота от фондация „Памет Българска”, а през 2008- с почетна грамота за принос в отразяването на дейността на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/. През 2009 е удостоен с годишната награда на БХРА за най-ефективна журналистическа публикация.

Вестникът, ръководен от него, е носител на приза „Златното перо” на Съюза на българските журналисти – 1986, на специалния приз на Софийската и Варненската туристически борси през 2002. Обявен е за „Издание на годината-2005” на Международния журналистически фестивал в Украйна и е удостоен с „Гран при” в категорията „Регионални издания”. Удостоен със “Златен приз” на Международната туристическа борса „Ваканция -2008” за системно и последователно отразяване на проблемите в сферата на в българския и международния туризъм и става първото издание-лауреат в категорията „Регионални медии” за 2007.

През 2009 г., ръководеното от него издание печели българския вариант на „Оскар” на туристическа тема, удостояване от БХРА за най-ефективни публикации през годината.

През 2011 г. реализира инициативата за валидация на лимитиран тираж на пощенски плик, посветен на 50-годишнината на вестник «Слънчев бряг прес».

Максим Момчилов е редовен обичан и търсен автор и в електронното издание Несебър нюз.Той е от изчезващото племе на истинските журналисти,които имат своя позиция,кауза -търсещи истината,анализа и обективността.

Честит имен ден и наздаве за още много години професионализъм !

 

 

=========================

Преп. Максим Изповедник-13 август

                                                                                                                                                         

На 13 август Православната църква чества тържествено паметта и възпоменава делото на великия подвижник за Христовата истина и защитник на чистотата на православната вяра преподобни Максим Изповедник (ок. 580-662г. сл. Хр.). Този свети отец е един от най-големите и почитани църковни учители на Православието, проявил се като смел и непоколебим защитник на чистотата на вярата в Нашия Спасител и Господ Иисус Христос, засвидетелствал и запечатал верността си към Него с мъченическия подвиг на изповедничеството.

                                                                                                                      

  Дълбоко ерудиран и проникнат от духа на светоотеческото богословие, познаващ отлично богатото съдържание на Христовото учение, духовното наследство и дълбоките корени на Църковното предание, св. Максим се проявил в едно смутно за Църквата време на заблуди и богословски спорове като плодовит християнски мислител и авторитетен учител на истините на вярата.                                                                              

В историята на Църквата от епохата на Вселенските събори и развитието на Православното догматическо учение по време на христологическите спорове през VІІ в. преп. Максим Изповедник се откроява като най-авторитетния богослов и учител, който се изправя смело срещу еретическите заблуди на моноенергизма и монотелитството. Тези нови христологически ереси се отклоняват от истините на православното догматическо вероучение и чрез държавната и политическа намеса на императорския двор сериозно засегнали единството на Църквата и смутили живота на Християнския изток

 

Print Friendly
FacebookСподели