Досега говорехме, време е за действия, ни подкани Китай

  News.bg © БГНЕС Инфраструктурата е сред потенциалните обекти на сътрудничество между България и Китай, заяви министър-председателят Пламен Орешарски след срещата си с китайския премиер Ли Къцян. Българският премиер е...
| Източник: News.bg

 

News.bg
орешарски ли къцян© БГНЕС

Инфраструктурата е сред потенциалните обекти на сътрудничество между България и Китай, заяви министър-председателят Пламен Орешарски след срещата си с китайския премиер Ли Къцян.

Българският премиер е предложил следващият форум между Китай и страните от Централна и Източна Европа да се проведе в България. Премиерът Ли Къцян от своя страна отбеляза, че ще се работи в тази посока.

Готвим стратегия за привличане на китайски туристи
Oще…

Премиерът Къцян е изтъкнал, че между България и Китай няма неразрешени въпроси и има традиционно приятелски отношения. Според него е важно да се ползва натрупания чужд опит за развитието на икономиката и той да се адаптира към местните условия.

В тази връзка Къцян е изразил готовност китайската държавна комисия за реформи и развитие да сподели опита си с българските научни и изследователски среди. „Досега предимно се е говорило, вече повече ще се действа“, е подчертал китайският премиер.

От страна на Китай е била изразена още надежда за равнопоставеност на китайските фирми. „България като държава-членка на ЕС осигурява равни условия за всички фирми, в това число и за китайските“, изтъква Орешарски.
По думите му в различни сектори китайски инвестиции са добре дошли и много биха спомогнали за оживяване на българската икономика.

„Коментирахме пристанищната, пътната и железопътната инфраструктура, туризма, както и потенциални партньорства в технологичните сектори“, отбелязва премиерът ни.
Става ясно, че китайският премиер е отбелязъл, че България е страна на розите. „Това подсказва, че и в този сектор може да има партньорство“, коментира Орешарски.

Тема на разговора е бил и пътят на развитие на Китай, като българският премиер е изразил възхищение от успехите, които Китай постигна в последните няколко десетилетия.

Според него е хубаво да познаваме добрите практики и на тази основа да изградим свои. „В тези години като че ли сме в период на търсене на нашия път“, изтъква Орешарски.

По думите му, най-впечатляващо от китайския модел е, че по един своеобразен начин съчетава централизирана координация на икономиката и самоинициативата и свободата на предприемачеството на микро равнище.
„Добре работят държавните им компании – нещо, от което може да се учим много“, подчертава Орешарски.

Той е поканил китайския си колега да посети България. „Другата година е особено удобна заради 65-годишнината от признаването на Китай от страна на България“, изтъква министър-председателят и напомни, че сраната ни е сред първите, направили това.

Орешарски е помолил китайския си колега за подкрепа за кандидатурата на Ирина Бокова за втори мандат на поста генерален директор на ЮНЕСКО, както и да бъде подкрепена кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2018-2019 т.

Print Friendly
FacebookСподели