Димитър Николов: Попътен вятър на инициативата „Европейска столица на културата – регион Бургас

| Източник:



Радио „Фокус“

Димитър Николов, кмет на Бургас, в интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус”

Водещ: Г-н Николов, какви са предимствата на Бургас за „Европейска столица на културата”?
Димитър Николов: „Европейска столица на културата – регион Бургас” е инициатива, която изисква значителни средства и усилия. Това е много добра инициатива, която ще опровергае наложеното предубеждение, че културният сектор само консумира от недостигащите публични ресурси. Напротив, той акумулира и създава нови условия и за културна дейност, и за бизнес. В Бургас сме доказали, че от културната програма един град може да печели, тъй като тя привлича през последните години все повече туристи и рекламодатели в града. Спечелената популярност намира отзвук и сред потенциалните инвеститори, които ни обръщат все повече и повече внимание.
Водещ: Вие имате предимства в две посоки: концертите и фестивалите, и археологията. Коя от двете е по-силна?
Димитър Николов: И двете вървят успоредно. И двете са приоритет за нас, защото и двете допълнително осигуряват различен туристически сегмент и много голям интерес от гости на Бургас от страната и чужбина.
Водещ: Какво е отношението на вашите съграждани, на бургазлии към идеята?
Димитър Николов: Бургазлии подкрепят тази идея. Наскоро стартира и инициативата: целият регион на Бургаска област да подкрепи тази идея. Защото това допълнително ще развие туризма, ще промени представата за региона, ще го популяризира в национален и в международен план, като на местно културно ниво ще развие наследството, ценностите, туризма, ще даде допълнителен стимул и в изграждане на културни индустрии. Ще се увеличат фирми, които се занимават с музикално продуцентство и с книгоиздаване. Ще се увеличат и частните публични инвестиции от страната към Бургас. Ще се създадат и нови партньорства в сферата на културата, ще се засили диалогът между различните европейски култури. Ще се увеличи нашето участие в гражданския сектор, в културните събития, ще се укрепи и връзката ни с различните културни оператори. Хората на изкуството във всички сфери на културата ще станат по-близки в града. Ще се развие потенциала на така наречения бургаски дух.
Водещ: А къде ще представите вашата идея „Бургаски регион – европейска столица на културата”?
Димитър Николов: На трибуната на всички културни мероприятия, които провеждаме. Очаква ни много интересно лято. Не само като туристически сезон, но и като културни събития. Очакват ни безброй мероприятия: изложби, фестивали, нови дейности, които тази година за първи път ще стартират. Очакват ни културните фестивали – на пясъчните фигури, „Бургас и морето”, „Spirit festival”, многобройните изложби, културни институти, които тази година са се подготвили с нов репертоар, с нов профил.
Водещ: Г-н Николов, знаете, че достигането до печелене на такава титла изисква много инвестиции. Направили ли сте разчети какви средства ще са ви необходими?
Димитър Николов: Да, ние сме оптимисти, защото Община Бургас достатъчно е осигурила средства и като поддръжка с бюджет на културните мероприятия, и като подкрепа на културната програма. За следващата година предвиждаме да засилим два пъти, ще удвоим всъщност, всички тези дейности и по този начин ще покажем градивност и стремеж за максимално печелене на домакинството на Европейска столица на културата през 2019-та година.
Водещ: Кои са вашите козове пред останалите градове претенденти от България?
Димитър Николов: Бургас е неповторим град. Роден град на едни от най-известните в България писатели, художници, артисти, скулптури – някои от тях и в момента са популярни и актуални. Имаме силен Бургаски театър, силна Бургаска опера, силна школа на бургаските художници. Имаме автентичен, неповторим град, който е със специфичен дух и атмосфера. Атмосферата е неповторима в Бургас, особено през лятото.
Водещ: Културното историческо наследство, него къде оставяте?
Димитър Николов: Културното историческо наследство, новите теми, които сега реализираме и с археологията. Цялата поредица от събития, които вървят и се предават от поколения на поколения. Всеки може да види богатството на бургаските музеи, художествени галерии и на новите културни институти, които създаваме. Най-новият културен институт е Морското казино, то буквално от сутрин до вечер е запълнено от различна програма с различна културна и духовна насоченост.
Водещ: Предстои разработването на културна концепция, за да можете да се представите като кандидатура. Какви акценти е поставите в нея?
Димитър Николов: Акцентите могат да се видят в това, което прави Бургас неповторим, различен, с което досега Бургас си е спечелил авторитета сред останалите градове, което привлича интереса на гости и на туристи в Бургас. Всичко това допълнително ще бъде обогатено и по най-подходящия начин представено.
Водещ: Г-н Николов, ще разчитате ли на подкрепа в европейските институции, в Комитета на регионите, например? И ако да – то на кого?
Димитър Николов: Разбира се, ще се представим и пред тях подобаващо. Все пак Бургас има и офис в Брюксел. Ще се представим и в Комитета на регионите, и в Европейската комисия. Ще използваме и подкрепата на всички български евродепутати в Европейския парламент. Така че ние разчитаме наистина на широк фронт партньорство и подкрепа от страна на европейските институции.
Водещ: Не сте оставили нищо на случайността. Разработили сте пълен план за успех, както виждам.
Димитър Николов: Точно така. Имаме и допълнителни козове, които все още не бързаме да разкрием, но с времето всичко ще бъде максимално добре представено.
Водещ: Изпратихте предложение до всички ваши колеги – кметове на общини в Бургаска област. Получихте ли вече реакции?
Димитър Николов: Да. Те са въодушевени, със сериозна доза оптимизъм, защото инициативата е полезна не само за града, полезна е за целия регион. Има много важни културни събития, които се правят в населените места на Бургаска област, а с тази инициатива те получават допълнителна представителност. Всеки град от областта има своето лице, своя неповторим чар. Те се включат, подкрепяйки нашата инициатива, защото това ще обогати не само града, но и целия регион, и ще затвърди престижа му като културен регион.
Водещ: Засега от страната ни официално са заявили желание да участват в избора за „Европейска столица на културата” градове. Вие сте първите, които заявяват желание за регион. Това определено е и принос към европейската идея.
Димитър Николов: Да, разбира се, защото по този начин ние подаваме ръка на останалите по-малки градове и искаме да покажем различното в този поглед от север на юг – Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Царево, вътрешността на региона. Всеки един от тези общински центрове има много интересни програмни събития, които реализира, които може да обогати и с което да постави своя знак и допълнителна подкрепа като събитие.
Водещ: Това, всъщност, може да ви бъде и най-силният коз. Сам ли стигнахте до идеята, защото тя е великолепна – да кандидатства един цял регион с една звездна система от селища?
Димитър Николов: Не, това е общо предложение на Бургас и представителите на различните общини. Инициативата дойде от бургаската общественост, от обществеността на останалите общини в Бургаския регион и е подкрепена не само от мен като кмет, но и от колегите в ръководството на общината и на областта.
Водещ: Желая ви успех. Да ви върви по вода.
Димитър Николов: Благодаря ви. Попътен вятър.
Цоня СЪБЧЕВА

Print Friendly
FacebookСподели