Димитър Бойчев: Отново имаме ръст на туристите, Гърция и Турция се чудят как да ни ги вземат

    Няма сигурни места в листата за депутати, всеки с работата си може да попадне в нея, казва областният лидер на ГЕРБ - Г-н Бойчев, промените в Закона за...
| Източник: в."Фактор"
 
 
Няма сигурни места в листата за депутати, всеки с работата си може да попадне в нея, казва областният лидер на ГЕРБ

- Г-н Бойчев, промените в Закона за Черноморското крайбрежие  бяха дебатирани твърде много през отиващия си политически сезон. Това първият депутатски и кметски сблъсък с Министерството на регионалното развитие ли е?

- В никакъв случай не е сблъсък. Естествено беше да застанем на страната на кметовете, защото защитаваме интересите на региона. Не е сблъсък между изпълнителната власт и депутатите. Аз съм благодарен на министър Лиляна Павлова, че веднага след реакцията на кметовете организирахме среща и обсъдихме промените, тя се отзова на първото обаждане. Тази среща мина конструктивно и на нея се изказаха опасенията на кметовете. Има разбиране от страна на МРРБ. Стигнахме до разбирателството да вкараме един гратисен период и чл.10 в новия закон, който казва, че ако общината няма приет Общ устройствен план, в  стометровата ивица от брега  няма да има жилищно  строителство, а само спортни съоръжения и заведения за обществено ползване, спирки на градския транспорт. Даваме на общините един гратисен период от година-година и половина. През този период ще се направи анализ и кметовете трябва да тръгнат към приемане на ОУП-ове. Опасението на регионалното министерство е, че с неприет Общ устройствен план, може да се правят каквито и да е промени. Трябва да направим анализ да се активизират кметовете в тази посока, както и с държавна помощ. Мисля, че и сега действащият закон за Черноморското крайбрежие е рестриктивен в посока жилищно строителство. Той е категоричен: 20% плътност и 7.50 кота корниз. При спазването им в никакъв случай не може да има презастрояване. Имаме и територии като местността Лахана, която е между Сарафово и Поморие, където ако няма жилищно строителство, няма как да се развие тази местност и ще си остане един змиярник. Искам ясно да бъдем разбрани -презастрояването беше до 2000 година. Това е факт, при сега действащия закон такова нещо няма как да се получи.

- Какво ще се случи с полуостровите в Стария Несебър?

- Те са подвластни на Института по паметниците на културата. Там притеснителното е, че самите кметове трябва да приемат планове за управление на съответните полуострови, за да запазим тяхната автентичност, а не да ги развиваме в посока летни туристически обекти, които не спазват никакви правила. Трябва да се приемат планове за управление на тези полоустрови, които са исторически паметници.

- През последните дни отново се разшумя около дюните в Слънчев бряг и опасността някой да ги поиска, да ги застрои, има ли такава опасност  и последните защитени територии да паднат в полза на бетона и туризма?

- Според готвените промени в закона концесионерите няма да могат да сменят статут. В момента се пускат трасета на АТВ-та, което нарушава целостта  им. Логиката е да се изкарат от концесионната територия, за да не може никой да ги ползва и да си останат те територия, която да се запази.

- Как ще бъдат поддържани и няма ли да засили апетита към тях?

- Те ще останат изключителна държавна собственост, по силата на закона  никой как да промени предназначението им. В концесия ще остане само активната плажна територия и като се направи заснемане,  ще се регламентира съвсем точно къде са чадърите, които ще се поставят, кои  50% от плажа са за тях и кои са свободни.

- През последните дни министър Лиляна Павлова направи изненадваща проверка и се оказа, че повечето от концесионерите са недобросъвестни, по плажовете  няма медицинско обслужване?

- Това е факт, крайно време беше МРРБ да влезе в правомощията си. Тези проверки не са спирали, но всички сме свидетели, че не се спазват правилата за поставяемите обекти и се слагат много повече, отколкото са по схема. Крайно време беше да се направят обективни проверки.

- Обикновено концесионерите се оплакват за това, че имат големи държавни такси, които трябва да плащат, и с това оправдават многото заведения и чадъри?

- Това е абсолютно необосновано, нормално е да се оплакват, защото те са търговски субект, който трябва да печели. Всички атрактивни плажове са дадени преди много години и концесиите са за по 15 и 20 години и всички са печеливши. При плажовете, които са дадени на концесия, бизнес отношенията концесионер-държава са добре поставени.

- Как определяте този туристически сезон?

- Сезонът е много добър, той просто е уникален. Наблюдава се 10 % ръст на туристопотока към този момент спрямо миналото лято.

- Туристи много, но потребители- малко е изводът, който се чува на юг и на север по ресторанти и хотели? 

- Ние сме се утвърдили като дестинация с този вид туристопоток. Според мен е важно да го има. Миналата година отбелязвахме 20 % ръст на туристопопотока, тази година- 10 % спрямо 2011. Всеки един турист ще изхарчи по 50 евро. Ние не би трябвало да имаме очаквания , че тук ще дойдат много висококатегорийни туристи. Трябва обективно да погледнем на туризма ни. В криза имаме този отрасъл от нашата икономика.  Той дава много сериозен ръст и се развива много добре. Нашите конкуренти – Гърция и Турция правят всичко възможно да вземат нашите туристи. Според мен трябва да се съсредоточим и да го развиваме. Тези туристи са тук, не трябва да вървим против нашия продукт. Действително той се развива много добре и заетите в него ще бъдат много доволни. Естествено е всеки търговец, хотелиер и ресторантьор да иска туристите му да харчат повече, важното е да ги има.

-       Свързан сте със Слънчев бряг, мислите ли, че комплексът има правото да бъде с такъв имидж на дестинация за алкохолен туризъм?

-       Аз бих казал, че Слънчев бряг си остава като един развлекателен комплекс. Той се разви много бурно и тези туристи, които са тук,трябва да ги запазим и те да останат доволни и догодина да имаме по-голям ръст в туризма. Няма нищо лошо -младежи да дойдат тук. Имах разговор с такива, които са били на испанските курорти, и казват, че не са знаели за съществуването на Слънчев бряг, от тук нататък ще идваме само в Слънчев бряг е тяхното мнение. Нормално е да идват тук младежи да се напиват, така разбират почивката си. Ние трябва да наблегнем на инфраструктурата, защото хотелската ни база е много добра.

-       Изоставаме твърде много с пречиствателните станции по морето, едва сега започват първите копки за Созопол, Равда, Поморие?

-       Да, но те ще се случат. За нашия мандат започваме сериозни стъпки по тези направления, това е много важно.

-       В какъв период от време ще бъдат пуснати?

-       Едно от условията за спечелване е срокът за изпълнение. Важното е, че проектите са одобрени.

-       Освен пречиствателната инфраструктура, пътищата по морето все още са затапени и това е проблем?

-       Свидетели сме, че се работи сериозно по магистрала „Тракия“ и ще бъде завършена предсрочно. С колегата Иван Вълков сме ангажирали сериозно изпълнителната власт  -премиер и вицепремиер -с пътната отсечка Бургас-Слънчев бряг, която се надяваме скоро да е факт.  За лота Сарафово- Поморие мина процедурата.  Януари -февруари ще започне строителството. Ще започне и  това на двата обхода на Слънчев бряг. Това са сериозни обекти, да се надяваме до две години  този път да е факт.  Хотелската база изпревари инфраструктурата и трябва да се наблегне на нея, както и на атракционите. Това липсва. В новия закон за туризма е залегнало туристическото райониране, можем да излезем с един сериозен туристически продукт. Перлата ни е летният туризъм, нека той да бъде съчетан с културно- исторически забележителности и да може да заеме една друга ниша-платежоспособни туристи. Трябва да  гледаме и обгрижваме тези туристи, които идват.

-       Наскоро след атентата инициирахте една среща на летище Бургас, турооператорите ли ще са хората, които ще се грижат за сигурността на групите гости?

-       Аз мисля, че държавата и институциите много адекватно реагираха на ситуацията и продължават да го правят. Не е казано, че туроператорите трябва да изземат всичките функции по охраната на туристите. Всички по веригата трябва да поемат ангажимента, за да говорим за един сериозен и адекватен отговор на това, което се случи. Туроператорите дадоха обратната връзка, важното е да не създадем трудности за туристите, които да се мултиплицират в следващите години. Туроператорите приемат мерките, но беше важно да се оптимизира самата работа и да се намалят самите трудности, които се създадоха. Туроператорите ще се съгласят с всичко и най-важното е, че се стига да разбирателство, изискванията до транспортните фирми да бъдат пуснати и на самите туроператори, защото те имат договори с тях. По един или друг начин могат да им въздействат. Туроператори си поеха своите ангажименти.

-       Ще има ли реални промени за по-добра сигурност на туристите, да не се окаже отново всяко чудо за три дни?

-       Според мен има и промените вече са факт. Този инцидент ще ни бъде една обица на ухото. Всички, които са ангажирани с туристическия продукт, ще имат едно на ум ще се съобразяват с  това. Строителството на новия терминал на летището, който ще е факт през 2013 година, също ще промени организацията на цялата работа на летището. То е доста натоварено плюс тези мерки, които се приеха. Те са адекватни и наложителни, но пък те  са предпоставка за допълнително напрежение сред туристите.

-       Освен за туризъм да поговорим малко и за политика, как определяте завършващия политически сезон?

-       Аз мисля, че завършваме успешно този политически сезон по програмата, която сме имали като предизборни обещания. Винаги съм гледал за развитието на региона и това ни е било приоритет. Доказваме, че Бургас се развива през този тригодишен период от нашия мандат. Предстои на първо четене Законът за туризма, който ще влезе веднага през новия политически сезон. Ние като бургаска група стоим много добре в парламента- монолитни и сработени след три години работа, добре запознати. 

-       Каква е готовността на областната структура на ГЕРБ за следващата политическа кампания, ясно е, че от септември влизаме в нея?

-       Аз мисля, че ние не сме излизали. С тригодишната работа и местните избори  показваме, че добре я вършим. Много е важно с нашите нови кметове на морските общини и тяхната работа жителите да видят разликата от нашето и предишното управление. С работа трябва да покажем, че ние сме действително тези, които вършим реално нещо. Готови сме за тази кампания и показваме как трябва да се вършат нещата.

-       Има ли вече вътрешно напрежение за подредба на листите, усеща се амбиция и на други извън настоящите депутати да попаднат в нея?

-       Това е хубаво и е стимул за всеки да работи. Приемам го като нещо нормално и го разбирам като стимул. Механизмът е ясен,  принципът е демократичен. Няма сигурни места обаче. За мен този процес е напълно нормален и разбираем, всеки има амбиция да попадне някъде.

-       Извън сегашните депутати ще има ли други, които  ще намерят място в първата десетка?

-       При всички положения  би трябвало да има нови лица. Нека се докажат с работа, това е критерият, последната дума има председателят на нашата партия. Нека всеки да се докаже, че мястото му е там. Все още сме далеч от този процес, но след Нова година ще започне и той. Има ясни правила, които ще се спазват. Спазихме обещанието, че в листата ще влизат само представители на Бургаска област, тя е типично бургаска и това като модел трябва да остане и за следващия мандат. Не искам да фаворитизираме или да отричаме който и да е колега. Нека този процес да го оставим във времето. Може да не е успешен кмет кандидатът,  но да е успешен в друго направление.
Автор: Силвия Шатърова

Print Friendly
FacebookСподели