ДЕСЕТИЛЕТИЕ ЗА ДЕЙСТВИЕ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО 2011-2020

| Източник:

Лого на кампанията: “Заедно можем да спасим живота на милиони хора.”

 През настоящата година стартира кампания Десетилетие за действие по безопасност на движението 2011-2020 г. Тя се провежда в страни от целия свят с цел намаляване на жертвите от пътно-транспортни произшествия. България също приоритизира дейностите свързани с повишаване на мотивацията за спазване правилата за движение по пътищата. За тази цел ще се проведат кампании за информиране и повишаване на мотивацията, както и за образование на родителите за обучение и възпитание на децата за защитно поведение и за предпазване от ПТП.

Като част от този план е провеждането на Национална кампания на 29 юли от 11ч., когато в цялата страна ще се раздават листовки за безопасността на движението. Инициативата се организира от РЗИ, БЧК, Българска асоциация на пострадали при катастрофи и е част от кампанията на ООН и СЗО за предотвратяване на пътно-транспортните произшествия. Целта на акцията е да се засили вниманието на хората върху безопасността на пътя.

По данни на Световната здравна организация травмите от пътнотранспортни произшествия представляват 9 % от всички причини за смърт. В 53 страни-членки на Европейския регион на СЗО около 800 000 човека всяка година изгубват живота си заради катастрофи. Най-уязвимите групи са пешеходци, мотоциклетисти и велосипедисти. Пътно-транспортните произшествия са и основната причина за смърт във възрастовата група 5-29 години.

През 2010г. на територията регион Бургас са настъпили общо 329 ПТП с тежки последици с 38 загинали и 400 ранени участника в движението, съобщават от ОД на МВР в Бургас. Сравнено с 2009г. се отчита намаление и по трите показателя: на броя на произшествията с 39, на загиналите с 19 и на ранените с 10.

В гр. Бургас най-много произшествия стават на ул. „Тодор Александров“, бул. „Демокрация“, бул. „Иван Вазов“, бул. „Стефан Стамболов“ и на ул. „Яким Якимов“.

За да се намалят пътно-транспортните произшествия, всеки човек трябва да бъде отговорен водач или пешеходец и да спазва правилата за движение.

Print Friendly
FacebookСподели