ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПП “БЪЛГАРСКАТА ЛЕВИЦА”

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПП “БЪЛГАРСКАТА ЛЕВИЦА”   ОТНОСНО  ПРОЕКТ НА  ЗАКОН ЗА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ, ПУБЛИКУВАН НА 14.02.2012 Г.        Партия “Българската левица” категорично се противопоставя на предложенията в...
| Източник:

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПП “БЪЛГАРСКАТА ЛЕВИЦА”

 

ОТНОСНО  ПРОЕКТ НА  ЗАКОН ЗА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ, ПУБЛИКУВАН НА 14.02.2012 Г.

 

     Партия “Българската левица” категорично се противопоставя на предложенията в новия закон за образованието. Законът е антисоциален, антидемократичен, той е създаден да обслужва определена категория  – богатите хора. Законът цели да се създават неграмотни, незнаещи, немотивирани млади хора, за които висшето образование ще бъде химера. Законът отдалечава българския ученик от реалистичната действителност. Той е насочен срещу  безработните, социално слабите и бедните, които няма да имат възможност да изпратят децата си в университетите в България.

 

     1. Настояваме всички части от законопроекта, които планират държавно финансиране на  частните училища и детски градини да отпаднат ! Настояваме всички деца да получават еднакво финансиране в държавните учебни заведения, според възможностите на държавата към момента. На когото това не харесва, може да осигури обучението на детето си в частно училище у нас или в чужбина. Но това трябва да става за негова сметка, а не на гърба на обществото !

 

     2. Настояваме правителството ясно да декларира какво се цели с тoзи законопроект. Да даде отговори на въпросите, които  законопроектът поражда:   :
              – Как законът гарантира, че в малките общини ще има интеграция, възпитание и образование на децата със СОП?

              – Къде в закона се споменава за ранна превенция (детски градини) при деца със сензорни увреждания, което липсва в България?

              Партия “Българската левица” напомня, че  специализираните детски градини за деца със сензорни увреждания се броят на пръстите на една ръка.

              – Как областният управител ще „организира разработването на областна стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците въз основа на анализ на потребностите от подкрепа във всяка община на територията на областта“? Колко от тези кметове и кметски наставници  са наясно с проблемите на децата със СОП?

            -  Кой ще обучава и възпитава децата с множество увреждания и къде?

              – Кой ще защити интересите на педагозите ?

              – Защо в професионалните училища задължително се включва представител на бизнеса, а не специалист в съответната област? По този начин не се ли създават предпоставки представителите на местния бизнес в малките населени места да въздействат върху решенията на директорите с цел облагодетелстване?

 

3. Партия “Българската левица” категорично се противопоставя на предложенията в законопроекта за узаконяване на неграмотността като не се държи на усвоените знания от първи до четвърти клас, както и да се толерира преминаването на ученик от пети до седми клас без да е усвоил елементарни познания.

 

4. Партия “Българската левица” настоява  поставените въпроси да бъдат взети в предвид, за да бъдат избегнати посочените по-горе рискове .

 

          ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ НЕ УЗАКОНЯВАЙТЕ НЕГРАМОТНОСТТА !!!

 

София 10.03.2012 г. , Национален комитет на ПП “Българската левица”

Print Friendly
FacebookСподели