Двама българи спечелиха лидерските фланелки в Слънчев бряг

| Източник: Информационна агенция "ТЕМПО НЮЗ"
Двама българи спечелиха лидерските фланелки в пролога на стартиралия днес в Слънчев бряг силен международен колоезден тур „Мемориал Димитър Янков“.  Младежките национали на пловдивския колоездачен клуб „Цар Симеон 1898“  Николай Генов и Адриян Беев грабнаха първите места в своите серии на атрактивния пролог по улиците на морския курортен комплекс и заслужено облякоха екипите за активност и за катерачи.
Генов и Беев демонстрираха много добра тактика и спортна форма по атрактивното трасе и с отлични финални спринтове отвяха конкурентите  си от традиционни силните балкански школи в колоезденето – сръбските „Партизан“ и „Металак“, каткто  и „Динамо“ от Букурещ. Румънецът Лулиан Гаче също облече третата лидерска фланелка.
Иначе 12 отбора от 6 нации се пуснаха днес в престижната надпревара, която се провежда за трета поредна година в памет на известния бизнесмен, общественик, доайен на съвременния български туризъм Димитър Янков.
Заради обилните дъждове и бури в цялата страна вчера два от отборите, които предварително са заявили участие, не пристигнаха, но и така състезанеоте се очертава като много силно и привлича вниманието на много туристи и гости.
Така точно 67 колоездачи ще застанат на старта следобед в центъра на Несебър, от където тръгва първият ​етап от състезанието. Той е с дължина на трасето 86 километра и ще премине от Несебър през Ахелой, Каблешково, Брястовец,​Рудник и обратно. 
Домакините от утвърденото с 10-годишни традиции Хотелско дружество „Слънчев бряг хотел Холдингс“ и  хотел „Хризантема“ са предоставили отлични условия за престоя и възстановяването на състезатели, треньори, съдии и гости. Ръководствоата им са широко отворени към спорта и затова за отново подадоха ръка на станалия вече традицонен международен тур, коментираха участници.
И тази година стартът е четиридневен и освен пролога, включва още три състезателни етапа, като общата дължина на трасето е над 250 км с  два общи старта, както и атрактивен колокритериум по алеите на курорта в последния състезателен ден от надпреварата – за купа „Казино Хризантема“.
Старт-финалът на колокритериумът в неделя пък е пред емблематичния хотел „Хризантема“, като мястото не е избрано случайно. Хотелът е известен със своята „зелена алея на спортната слава“, в която се извисяват борчета, засадени от легендата в световното колоездене Еди Меркс – най-добър колоездач в историята, и от българската олимпийска шампионка Румяна Нейкова. Критериумът обаче няма да бъде валиден за крайното класиране, а ще бъде повече за атракция на гостите на курорта и състезателите.
Международният колоездачен съюз U.С.I. определи българина Любослав Венков да бъде главен съдия на тура. 
Информационна агенция „ТЕМПО НЮЗ“
Print Friendly
FacebookСподели