Г-н Министре, силно настоявам да освободите стола Вазов!

| Източник: Добри Божилов

Отворено писмо

До Министъра на Образованието и науката

Уважаеми г-н Министре,

Пише Ви един редовен докторант в Софийския университет, а също и баща на 2 деца, които в момента са в образователната система. Признавам, че според мен, това писмо следваше да напише някой български учител, или преподавател в университет. Признавам, че съм леко потиснат от това, че такова писмо няма, и българското учителство и академична общност сякаш не съществуват. Но като няма, си мисля, че и един докторант, т.е. бъдещ учен, и също – родител на ученици, може да го напише. Защото трябва да се напише.

Та, г-н Министре, постъпете разумно и напуснете стола на дядо Вазов. Никой стол никога не е толкова важен, че да жертваш всичко друго, заради него. Напуснете го, защото срамите не само дядо Вазов, и другите достойни седели в него, но срамите и себе си. За няколко седмици навредихте толкова на себе си, колкото не бихте могли в целия си живот. Тежката министерска корона Ви се отразява зле, и Ви вреди повече в личен план, отколкото Ви помага.

Но дори да не мислите за себе си, и за своя авторитет, ние – българските учени и родители, имаме право да мислим за науката и за децата ни в образователната система. И никак, наблегнете на тази дума – никак, прочетете я 3 пъти, никак не сме доволни от Вас. Вие сте срам и за науката, и за администрацията на науката. Вие сте едно позорно петно в историята на една от най-успешните образователни системи в човешката история.

Да, нека ви припомня, г-н Министре, че българската образователна система е една от най-успешните в историята. Тя е една от малкото системи в този свят, изградени „отдолу-нагоре“. От простите селяни, дето са отделяли от оскъдния си залък, за да доведат „даскал“ в селото. От робите на султана, които са строили сами, без европейско финансиране, и въпреки съпротивата на властта, строили са училища и читалища. От българските даскали, които получили образование в чужбина, не са останали там – сред блясъка на цивилизацията, а са се върнали в затънтените села, та да отварят очите на невежите. Българската образователна система, г-н Министре, е възникнала преди Българската държава – още в мрака на робството. Тя еволюционно се е развивала, и е достигнала световни висоти. Много малко подобни случаи ще намерите, г-н Министре – просвета, изградена от самия народ, а не спусната му „отгоре“.

В момента тази система Ви е поверена. Вие сте поредният, който трябва да се грижи за нея, и да продължи традицията, която г-н Министре, не е разрушена нито от „фашисткия“ период, нито от „комунистическия“, нито дори от фарса в последните 25 години. Духът на системата е жив, тя ще надживее всички ни, тя ще надживее дори Българската държава, ако последната реши да доизпълни до край мисията си да се самоубие. Както сме имали просвета без държава, така ще имаме и след държавата, ако се наложи. И това е заради душата, духът в тази идея – да си образоваш детето, да мисли, да върви напред.

Г-н Министре, сложете себе си до всичко това, и се вижте колко сте жалък. И после направете единственото полезно, което можете да направите – освободете стола на дядо Вазов.

Вижте, г-н  Министре, Вие сте един обикновен неграмотник и лъжец. Да, ще употребя тази дума, няма да съм мек. Вие сте един лъжец. Няма да употребя дори политически коректната дума, ползвана напоследък – „неистина“. Вие сте лъжльо. Вие излъгахте публично, и вие опитвате да превръщате лъжата в истина, като ползвате позицията на дядо Вазов, с целия авторитет, който тя носи.

Вие излъгахте с оценката си за огромни величини в науката като Фредерик Кюри, Асен Златаров и Михайло Ломоносов.

Г-н Министре, знаете ли колко училища в България носят името на Асен Златаров? Знаете ли поне това? Знаете ли, че той е „бащата“ на българската химия? Знаете ли, че той е едно от лицата на българската наука в глобален план? Може ли такъв човек да бъде представен по унизителния начин, по който го направихте? Как, освен като груба и долна лъжа, като гнусна клевета, може да се окачестви вашето изказване?

Г-н Министре, аз не искам децата ни да бъдат учени на лъжи! Затова искам оставката Ви от стола на дядо Вазов. Не може на децата да се втълпяват откровени лъжи, да се обезценяват авторитети и да се рушат фундаментални устои. Г-н Министре, ако искате да оборите Златаров, Ломоносов или Кюри, ако искате да оборите дори Айнщайн – имате право да го направите. Напишете научна публикация, развийте научна теза, представете я пред научната общност, и оборете тези учени. Оборете онова, което са открили. Докажете, че нещо са сгрешили. Открийте нещо ново. Това е пътят на науката. Но недейте просто да ги обиждате и да им лепите етикети, докато децата Ви слушат.

Г-н Министре, знаете ли състоянието на руската наука преди Ломоносов. Да, малко след като Петър Първи е обръснал брадите на руските аристократи и е започнал да вкарва западна култура. Та знаете ли състоянието на руската наука преди Ломоносов? Знаете ли състоянието и след него? Знаете ли, че най-авторитетният руски университет днес носи неговото име? Знаете ли, че този университет е от най-добрите университети в света! Всички, освен Вас, ли не виждат глупостта Ломоносова?

Г-н Министре, Нобеловата награда все още е доста авторитетно признание. Вярно е, че в последните години леко девалвира, поради раздаването на награди по политически причини. Но да уточним – политически се раздават наградите за мир и за икономика. Наградите за точните науки са недокоснати от куртоазия и интриги. Там наистина ги получават истински учени, открили нещо. Та Фредерик Кюри е голям учен, и Нобелов лауреат. Повярвайте ми, Нобеловата награда не е част от семейната имуществена общност и не се дава, поради заслуги на съпругата. Тя не се дели на две при развод. Тя е оценка на конкретен учен, и да ви кажа, г-н Министре, много велики учени дори я нямат. Защото тя е за най-великите, и се дава веднъж годишно. Прочее, да добавя, г-н Министре, че „глупакът“ Кюри има големи достижения и извън Нобела си, той е голям френски учен с много други признания.

Разбирате ли защо, г-н Министре, трябва да си идете. Защото това вашето не е „разчупване на шаблона“ и развитие на мисленето. Това вашето е обикновена завист и рушене на авторитета на онези, които са постигнали много повече от Вас. Вие не учите децата на нещо ново. Не ги учите на това да се докажат като по-умни от Кюри. Вие просто злобеете завистливо и се опитвате да изравните авторитетите с Вас самия, като ги свалите до собствената си кал!

Г-н Министре, да ви река, че Наполеон е един от тримата най-велики пълководци в човешката история. Другите двама са Александър Македонски и Георгий Константинович Жуков. Сега, в последно време Жуков го пооплюват, основно на русофобска основа. Да ви река, че ако бяхте го оплюли и Вие, нямаше да Ви обърна внимание. Вие сте Реформатор, и сте длъжен да плюете по Русия. Но вие оплюхте и омаловажихте най-великия военен стратег на Западната цивилизация. Да, именно той е. Александър Македонски е грък, а Жуков е руснак. От западните генерали и военачалници, Наполеон Бонапарт е №1. Вие оплюхте един от символите на Франция, и го оплюхте точно в най-голямата му слава – военното дело. Да бяхте нещо политически коментирали или икономическата му блокада срещу Великобритания – спорни въпроси, може. Но Наполеон оплют на тема „военно дело“ – това е позор и абсурд!

Прочее, г-н Министре, да знаете, че и до ден днешен значителни части от европейското континентално право се дължат на Наполеон. Също така, г-н Министре, да знаете че обединението на Германия е подпомогнато от Наполеон. Заварил и окупирал 300 независими немски държавици, той ги обединил до няколко по-големи, за да са по-лесни за управление. На тази база после Бисмарк обединява Германия и я прави моторът на Европа. Да знаете де…

Вие сте обикновен лъжец, г-н Министре, и искате да учите децата на лъжи и поквара. Ние не искаме това… Ние искаме, ако не най-доброто образование в света, поне нормално образование, основано на Истината и логиката. Такова все още имаме…

Та, г-н Министре, да ви река – не робувайте на авторитети! Ако искате да ги оборвате и да правите революции в науката – правете го! Това е пътят на учения! Но го правете с тези и доказателства, а не с лични атаки срещу отделни учени! Едното е наука, другото е пошла завист!

Г-н Министре, силно настоявам да освободите стола Вазов! Настоявам като бъдещ учен и настоящ родител на ученици…

И накрая, няколко слова към Н.Пр.Министър-председателят… Г-н Борисов, знаете, че ви презирам, и че не бих се унизил дори да говоря с Вас. Но в името на българската просвета ще направя едно изключение – г-н Премиер, моля ви, ако министърът на просветата не се оттегли сам, да го изгоните. Освободете стола на дядо Вазов! Не забравяйте, че това е именно столът на дядо Вазов!

С уважение: Добри Божилов

Докторант в СУ, и родител на ученици…

Print Friendly
FacebookСподели