Гърция поема председателството на ЕС в труден за нея момент

  Атина ще управлява със строги икономии, Барозу уверен в успеха й   В най-трудния период от съвременната си история Гърция поема официално от сряда, за пети път откакто е...
| Източник: mediapool.bg

 

Атина ще управлява със строги икономии, Барозу уверен в успеха й
 

В най-трудния период от съвременната си история Гърция поема официално от сряда, за пети път откакто е член, председателството на ЕС.

 

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу заяви, че председателството на ЕС е шанс за страната да покаже на света, че не само е способна да управлява кризата, но и че винаги е давала и дава своя принос за реализацията на европейския експеримент.

 

Гръцкото председателство ще се увенчае с успех, каза Барозу.

 

Атина планира да изпълнява функциите на председател на ЕС в режим на строги икономии, като смята да похарчи за тази цел не повече от 50 милиона евро. Правителството обясни, че това е по „практически и символични причини“, като изрази надежда част от тези средства дори да бъдат спестени.

 

Очаква се през тези шест месеца в Атина да бъдат организирани 14 съвещания на равнище министри, 35 срещи на високо равнище, 57 заседания на работни групи, 33 конгреса, конференции и семинари.

 

Четирите големи приоритета на председателството ще бъдат мерките срещу безработицата, управлението на икономическите институции на ЕС, включително по отношение на гаранцията за банковите депозити, контролът на границите и свободното движение, морската политика в областта на енергетиката, риболова и околната среда.

 

В. „Етнос“ коментира, че съюзът е призван да води истинска битка, за да убеди най-вече младите граждани, че Европа и европейската интеграция не се идентифицират задължително с безработицата, политиките на икономии и промяната на европейския социален модел, и че новата конкурентоспособност, която се търси за европейските икономики, може да върви ръка за ръка с принципите на солидарност, социална защита и кохезия, на осигуряване на равни шансове за всички.

 

Борбата с безработицата е свързана пряко с развитието и растежа, тя е на върха на дневния ред на гръцкото председателство, което ще трябва да приложи и сложната система за банковия съюз. Сред приоритетите на гръцкото председателство стои също и въпросът да се даде тласък на усилията за формиране на единна морска политика за ЕС. Особен интерес за Гърция, като председател на ЕС, представлява и другият голям проблем – борбата с растящия приток на нелегални имигранти, посочва в. „Етнос“, цитиран от БТА.

 

Вестникът припомня и събития, белязали гръцките председателства през годините. Първото председателство /1 юли – 31 декември 1983 г./ е свързано с девалвацията на драхмата. Второто /1 юли – 31 декември 1988 г./ се осъществява във вихъра на банковия скандал Коскотас, разтърсил правителството, и на фона на тежкото здравословно състояние на премиера Андреас Папандреу.

 

Третото председателство /1 януари – 30 юни 1994 г./ е съпътствано с набралия скорост спор между Атина и Скопие за името на Македония, а най-значимото събитие по време на четвъртото гръцко председателство /1 януари – 30 юни 2003 г./ е съдебният процес срещу терористичната организация „17 ноември“ на фона на трескавата подготовка на Атина за олимпийските игри през 2004 г.

Print Friendly
FacebookСподели