Несебър става фестивална столица за месец

| Източник: Пресцентър община Несебър

 

НЕСЕБЪР СЕ ПРЕВЪРНА В ПАТИЛАНСКО ЦАРСТВО ЗА ТРИ ДНИ

Малки и големи се веселяха, щуряха и се смяха в дългия уикенд „Пясък в сандалите“

Тридневните семейни първоюнски игри, които превзеха Южния парк на Несебър, предизвикаха деца и родители да участваха заедно в състезания, да се забавляват, да се смеят и дори да печелят награди. „Пясък в сандалите“ определено привлече силен интерес и зареди участници и публика с много положителни емоции и добро настроение.

В първото състезание за пясъчни замъци, което бе на южния плаж, се включиха повече  от 20 ентусиазирани млади архитекти, техни родители и други роднини. 7 пясъчни замъка изникнаха за по-малко от час на несебърския плаж, сътворени с много въображение, емоция и състезателен дух. Построени в различни стилове, съчетали море и гора, вода и суша, замъците на Несебър носеха интересни имена като “Замъка на принцесите”, “Хавайска шапка”, “Замъка на Нептун”, “Замъка Пин и Джейк”, “Замъка на Рапунцел”. Първо място спечели “Замъка на принцесите”, построен от 3-годишната Мария Ангелова от Несебър и нейната майка Валентина.

По-късно в първия от трите патилански дни, общо 35 деца и родители, разпределени в 10 отбора взеха участие в динамичното и усмихнато състезание, наречено “Тичай, мамо! Бягай, тате!“  Най-всеотдайни на „терена“ в тази надпревара бяха майки и лели. Отборите, носещи оригинални имена като „Бързоходчета“, „Морска звездичка“, „Котките“ и „Бонбоните“, си оспорваха състезанието в 5 кръга: „Плюй си на петите“, „Скок-подскок“, „Мозъчни мускули“, „Завъртулки“ и „Без дъх“.

Най-добри и бързи се оказа отборът на Котките – Христина, Кристина, Божидара, Мони и Радост. Те си спечелиха семеен билет от Аквапарк „Несебър“. Всички участници получиха гривни със соларни тестери, които да им показват кога е безопасно да седят на слънце и компаси, които винаги да ги връщат в Несебър. След двете състезания дойде ред и на предизвикателството „На две-три колела“, което включваше шествие на велосипеди, тротинетки, скейтове, ролери и други средства за придвижване, изключвайки автомобилите и моторите.

Рекорден брой ентусиасти се записаха за участие в щурото кулинарно състезание „Баба Яга пасти да яде“ през втория ден на забавния уикенд. От всички 16 записани отбора чрез жребий бяха избрани 5 двойки. Надпреварата беше оспорвана, отборите работиха по-сръчно и по-умело и от личния архитект на Баба Яга, а къщичките им се получиха красиви и много вкусни.

Въпреки сериозната конкуренция и развълнуваните агитки, първото място отиде при къща „Хензел и Гретел“ и отбор №3, които, освен аплодисментите на публиката, спечелиха и вкусна торта от Сладкарница „Захаро“. Поощрителни награди имаше за всички участници, а публиката услужливо помoгна в хапването на къщичките.

Точно в Деня на детето- 1 юни, от сцената на Южния парк кметът на Несебър Николай Димитров не пропусна да поздрави с празника всички присъстващи мъници – най-важните граждани на общината. Той им пожела много слънчеви и безгрижни дни, здраве, щастливо детство и безопасно лято. На финала на своя празничен поздрав, градоначалникът подчерта, че децата са „бъдещето на Несебър“, затова и грижата към тях от страна на Общинска администрация е ежедневна, постоянна и безрезервна. След официалното приветствие, започна концертът на децата от несебърските клубове под надслов „Ний в Несебър сме родени“.

Обединената общинска школа по изкуствата откри проявата с песента „Мерак метнах“ в изпълнението на Ралица Личева, последва я танцът „Ергенаши“, изпълнен от деца от същата школа с ръководител Данислав Кехайов. Публиката чу и песента „Пепеляшка“, изпълнена от Светлина Наумова, солистка на Детска вокална студия „Сюрприз“ при НЧ „Яна Лъскова-1905“, с ръководител Живка Митова. Деца и родители се насладиха на изящния мажоретен танц и танца „Закачка“ на Танцово студио „Звезди“ към ОДК – Несебър, с ръководител Антон Стоянов. Демонстрацията от клубовете по „Айкидо“ с ръководител Димитър Петков и „Бушидо“ под ръководството на Сенсей Христо Терзиев накараха присъстващите да се възхитят на точните движения на момчетата и момичетата.

Вокална група „Морски звездички“ към ОДК – Несебър, с ръководител Димитър Йорданов, изпълниха няколко песнички.  „Аз искам“ на „Революция Z“ изпълни Стелияна Петрова,  Кристина Трифонова – песента „Вълшебство“, Симона Митева изпя песничката „Летеж“. Концертът завърши с любима детска песен – „Ний в Несебър сме родени“, изпълнена от ВГ „Морски звездички“.

В същия ден улицата до парка се превърна в сцена за изява на умели ръчички. Най-красивата улица побра над 50 тебеширени рисунки, които грейнаха в празничното утро на 1 юни. Малките художници показа своя свят на фантазии,  безгрижие и пъстри форми. Слънца и принцеси, цветя и пеперуди, роботи и дори снежният човек Олав, който със сигурност няма да се стопи от горещите лъчи, застлаха пътя към парка.

В следобедните часове се състояха още две от атрактивните  събития от програма на „Пясък в сандалите“. Първо бе под надслов „Нашето гардже е най-рошаво“, което даде възможност на талантите да се качат на сцената и представят своите умения пред микрофона. Легендарната игра „Не се сърди човече“ се превърна в шеметната надпревара и място за много смях и настроение, с която бе даден и финалът на тазгодишното дебютно издание на тридневното патиланско предизвикателство, наречено „Пясък в сандалите“.

Всички, които се включиха, присъстваха или минаха покрай  детския фестивал за малки и големи, останаха удовлетворени от изненадите и предизвикателствата, веселите и забавни моменти, които община Несебър им предложи в слънчевите първоюнски дни.

Фестивалните дни в града на ЮНЕСКО продължават и през целия юни. От 5 до 7 юни Несебър е домакин на Международния фолклорен фестивал „Несебърски накит”,  от 10 до 12 юни е Международният фестивал „Отечество“, XVI Международен фестивал „Слънце, радост, красота“ е в дните 15-22 юни. Най-новият конкурс в града на ЮНЕСКО, наречен „Несебър-остров на изкуствата“, ще се състои в дните от 2 до 7 юли.

 

 

 

Print Friendly
FacebookСподели