Горанов затяга финансовата дисциплина в общините

Бюджетът ще помага с безлихвени заеми, но срещу мерки за оздравяване Владислав Горанов в парламента, сн. БГНЕС Министърът на финансите ще може да инициира процедури по финансово оздравяване на задлъжнели...
| Източник: mediapool.bg

Бюджетът ще помага с безлихвени заеми, но срещу мерки за оздравяване

Владислав Горанов в парламента, сн. БГНЕС

Министърът на финансите ще може да инициира процедури по финансово оздравяване на задлъжнели общини, които не могат или не желаят сами да се справят с проблемите си, и така да поеме на ръчно управление разходите им. Това предвижда проект за промени в Закона за публичните финанси, публикуван на сайта на финансовото министерство във вторник. Той подлежи на обществено обсъждане до 27 януари.

Корекциите предвиждат също така общини, които са на прага на несъстоятелност, да могат да получават бюджетни безлихвени заеми, с които да решават проблемите си, но в същото време ще трябва да спазват стриктна финансова дисциплина и ако не изпълняват плановете си за оздравяване, да им бъде прекратявано кредитирането от бюджета.

Тези мерки се предприемат, тъй като анализ на ведомството на Владислав Горанов сочи, че има редица проблеми в изпълнението на общинските бюджети и затова е необходимо да се предприемат действия за подобряване на бюджетните позиции на местните власти. Според мотивите на проектозакона прилагането на процедури за финансово оздравяване на общини ще доведе по повишаване стабилността на местните финанси.

План за финансово оздравяване на общината може да инициира и кметът, а общинският съвет да го одобри. Откриването на подобна процедура ще става, ако се установи, че общината покрива три или повече условия, показващи до каква степен та изпитва финансови затруднения. Тези критерии са дефинирани. Планът да оздравяване може да се изпълнява от една до три години, като в това време общината може да ползва временен безлихвен заем от централния бюджет. Парите от държавната хазна ще се дават за времето на изпълнение на оздравителния план и могат да секнат, ако се установи, че общината не спазва конкретните графици и мерки в него. Освен това бюджетите на оздравяваните общини ще се съгласуват с финансовия министър.

Процедура по финансово оздравяване ще могат да стартират общини с риск от наличие на необезпечени задължения, което води до увеличение на техния бюджетен дефицит.

Сериозен е проблемът с недостига за финансиране на поети ангажименти и на задължения за разходи. Целта е чрез оздравителни мерки да се приложат варианти за оптимизиране и ограничаване на разходите на общините, с което да се намали очертаващият се недостиг, пише в мотивите на законопроекта.

Също така оздравяваните общини, взели безлихвени бюджетни заеми, ще могат да получат допълнителна бюджетна субсидия, за да върнат кредитите си, но само ако докажат, че оздравителните мерки дават ефект.

Предложените корекции предвиждат също така да се допуска временно отклонение от средносрочната бюджетна цел за структурния дефицит или от задължителната годишна корекция на бюджетното салдо при провеждането на значими структурни реформи или еквивалентни на тях инвестиционни проекти, които имат положителен ефект върху фискалната устойчивост в дългосрочен план.

Урежда се също така възможността за ограничаване поемането на дълг от институционалните единици, класифицирани в сектор „Държавно управление“, ако той надвишава 60% от бюджета им, за да се предотврати увеличаване на държавната задлъжнялост при процедурите за свръхдефицит.

Предвидени са санкции от 500 до 2000 лв.за кметове, които не отчитат пред финансовия министър и в интернет всяко тримесечие изпълнението на плана за оздравяването на общината.

Със законопроекта се класифицират области на политики/функционални области и бюджетни програми, с което се цели създаване на предпоставки за устойчива рамка на изпълняваните политиките и бюджетни програми за тяхното бюджетиране, както и по-тясното им обвързване с функциите и дейностите на бюджетните организации, допълват от Министерството на финансите.

Print Friendly
FacebookСподели