ГЕРБ: Сериозни въпроси, отправени към общинската администрация Карнобат, остават два месеца без отговор

  Защо община Карнобат не осигурява достъпна среда на децата с двигателни увреждания и по какъв начин се справя с проблема с безстопанствените кучета, които предизвикват инциденти? Тези две питания...
| Източник: Пресцентър ГЕРБ Бургас


 

Защо община Карнобат не осигурява достъпна среда на децата с двигателни увреждания и по какъв начин се справя с проблема с безстопанствените кучета, които предизвикват инциденти? Тези две питания на групата общински съветници от ГЕРБ-Карнобат два месец останаха без отговор от страна на кмета на общината и не бяха включени в дневния ред на проведеното редовно заседание.

Въпросите до градоначалника Димитров бяха входирани на 24 април 2015г. в общинската администрация с входящи номера 91/00/77 и 91/00/78, но въпреки изминалия дълъг период, те не влязоха за разглеждане на сесията днес. Писмен отговор също не е получен.

„В дневния ред на заседанието днес , докладни със социална и образователна значимост бяха преместени още в  началото на заседанието като водещи . Въпреки това, нашите въпроси близки по тематика, бяха пренебрегнати, нямаме нито писмен, нито устен отговор. Като общински съветници провеждаме много срещи с гражданите и сме ангажирани с техни питания и сигнали.

Получихме въпроси, свързани с достъпността на  архитектурната среда в училищата и детските  градини на територията на нашата община. Отправихме питане към кмета какво е реалното състояние на образователните  звена в Община Карнобат по посочената проблематика, както и в колко училища има изградени санитарни възли за малчуганите в инвалидни колички.

Категорично смятаме, че осигурените отвън пред сградите, рампи не решават изцяло проблема. Вътре в училище децата не могат да се предвижват без придружител, сградите имат много стълби и често класните стаи са недостъпни”, коментира Антоанета Стоянова от групата съветници от ГЕРБ.

Тя допълни, че отправеното питане към кмета е особено актуално, след като община Карнобат получи наскоро Награда за цялостния си принос и активна дейност в социалната политика. „Призовете са хубаво нещо и повод за гордост за всяка администрация, но не трябва да се превръщат само в средство за пиар и медийна кампания.

Не получихме отговор и в колко учебни звена на територията на Община Карнобат има  асансьор за децата с двигателни затруднения. Не трябва да допускаме дискриминационно отношение към тях, като ги лишаваме от качествен образователен процес с ограничаване на достъпа им до „специализираните учебни кабинети”, използвани от останалите ученици”, споделиха представителите на партията в местния парламент. Те считат, че летният сезон, когато учебните заведения са във ваканция, е подходящ момент за ремонти и подобряване на условията в сградите за деца със специални нужди.

Групата съветници е отправила и питане, относно пореден сигнал от граждани, свързан с безстопанствени кучета: „На 22 април на улица „Димитър Благоев” няколко  бездомни кучета, агресивно лаещи се нахвърлят на дете, което по това време отива на училище. За щастие не се стига до по-сериозен инцидент поради пиковия час, в който група хора се отправят за работа и прогонват кучетата”. В тази връзка поискахме да научим от кмета изпълняват ли се  законовите условия и разпоредби за справяне с безпризорните животни или това е явно неосъществимо към момента в общинаКарнобат.

Как е овладяна популацията на безстопанствени кучета, води ли се в общинска администрация регистър на кучетата, които подлежат на настаняване, обезпаразитяване, кастриране и ваксиниране, каквото задължение е вменено с чл. 54 от ЗЗЖ? Ето тези наши въпроси останаха без отговор. Явно ръководството на община Карнобат не поставя на първо място здравето, живота и сигурността на жителите за нейн приоритет и затова питанията ни липсваха в дневния ред на сесията”, коментираха от ПП ГЕРБ -Карнобат.

Съветниците настояват за бързо и адекватна реакция, за да не се стига до неприятни инциденти. „Проблемите са изключително  сериозни за жителите на Карнобат и като представители на местната власт, заслужаваме навременен отговор. Липса на такъв в рамките на вече  два месеца говори за  неприемлив и пренебрежителен стил на работа на администрацията.” заяви Антоанета Стоянова.


Print Friendly
FacebookСподели