Георги Първанов за лидерската битка и стратегическите планове

  БНТ, „Денят започва“   Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002-2012 година, в предаването на БНТ „Денят започва“.Водещ: Проектът „Белене” и лидерският сблъсък в БСП – това...
| Източник: Агенция "Фокус"

 

БНТ, „Денят започва“
 
Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002-2012 година, в предаването на БНТ „Денят започва“.Водещ: Проектът „Белене” и лидерският сблъсък в БСП – това са двата големи акцента на разговора ни в следващите минути. Добро утро казвам на Георги Първанов, президент на страната ни от началото на 2002 до началото на 2012 година. Здравейте, господин президент.
Георги Първанов: Добро утро.
Водещ: С енергетиката да почнем. Това е парливата тема не само на последната, но и на, бих казала, последния месец. „Белене, „Бургас-Александруполис”, „Южен поток” – това е т.нар. голям шлем. Това е вашата неосъществена амбиция. Защо ако националните интереси по тези три ключови проекта бяха толкова добре защитени, днес от този голям шлем не остана почти нищо?
Георги Първанов: Първо, ако ми позволите, бих казал, че дори и само да остане „Южен поток”, това само по себе си е „голям шлем”, защото става дума за стотици милиони такси.
Водещ: Искрен ли сте, когато казвате това?
Георги Първанов: Убеден съм в това, защото става дума наистина за огромни суми, стотици милиони такси, които ние получаваме само от факта, че през България минава една тръба. Но разбира се аз искрено съжалявам за провала или за отлагането на другите два проекта. Вечра или онзи ден, по-скоро, дойде новината за затварянето на АЕЦ „Белене”, за прекратяването на проекта, което за мен е естествен финал на провала в енергийната политика на ГЕРБ.
Водещ: Сега, тук беше в нашето студио вчера Петър Димитров, бившият министър на икономиката и енергетиката, по повод „Белене”. Той употреби един много интересен глагол по повод това, че „Белене” няма да се строи. Той каза: „Травмиран съм”. Вие какъв глагол бихте употребили?
Георги Първанов: Аз не бих искал да изразявам чувства в този случай, защото за един държавник това не е най-важното. Наистина, за мен е очевидно, че Борисов дърпа шалтера на държавата, както имаше в един анекдот. Но веднага искам да кажа нещо, което трябва да е ясно, поне от моя гледна точка, вярвам от гледна точка на левицата. Този проект не бива да се приема като окончателно затворен, защото аз мога да кажа като представител на левицата, че след година и половина, ако имаме лявоцентристко управление, БСП трябва да запише в точка първа на енергийната си политика, която страна трябва да бъде приоритет, възобновяване и ускорено изграждане на АЕЦ „Белене”.
Водещ: Чакайте малко, ден след като България официално затвори тази страница, вие искате на следващите парламентарни избори 2013, при успех на БСП на изборите, отново да отвори АЕЦ „Белене”?
Георги Първанов: Това с отварянето и затварянето не се играе за първи път. Така че и сега бихме могли да повторим упражнението. Нещо повече, аз приемам идеята, която отново беше възобновена, за референдум по бъдещето на АЕЦ „Белене”. Нещо повече, аз предлагам не само левицата, но и съм готов да вляза в диалог с редица други партийни лидери, с граждански структури, да стартирам една подписка за референдум, защото има и парламентарна процедура за предизвикването на допитване, но мисля, че с една подписка много по-солидно ще звучи.
Водещ: Господин президент, преди да предложите, обаче, такъв референдум да бъде иницииран, мисля, че е редно да отговорите защо вие като президент не инициирахте референдум, при положение, че в няколко интервюта публично, съвсем открито вие казахте, че сте готов навремето да инициирате такъв референдум за АЕЦ „Козлодуй”.
Георги Първанов: Аз предложих, ако си спомняте, точно преди предишните избори есента 2011 година, да има такъв референдум, да бъдат 3 в 1 – двата избора и референдум. Това беше отклонено от всички парламентарни формации. В този смисъл моята инициатива увисна на този етап, може би защото не беше ясно, че бъдещето е толкова фатално предопределено, на „Белене”.
Водещ: Кажете ми какъв е смисълът от нов референдум сега?
Георги Първанов: Но да кажа. Първо, всички питат защо президентът не е свикал референдум. Президентът може да пита парламента дали да има референдум, но той няма прякото правомощие да осъществи това.
Водещ: Сега какъв е смисълът от нов референдум за АЕЦ „Белене” при положение, че вчера Народното събрание официално сложи точка на този проект?
Георги Първанов: Смисълът е в това да се чуе гласът на суверена. Само народът може да определи какво да бъде бъдещето на ядрената енергетика, защото дори и парламентът, според мен, не би трябвало да има правомощието да затвори един такъв перспективен отрасъл, какъвто е ядрената енергетика. Отрасъл, който е високотехнологичен, в който имаме много силни кадри, отрасъл, който ни прави конкурентноспособни не само в региона.
Водещ: Господин президент, това ще е, обаче, след дъжд качулка. Съгласете се, че в известен смисъл, след като на държавно ниво са взети тези решения, какъв е смисълът да се пита народът какво мисли.
Георги Първанов: По тази логика аз ще попитам какъв е смисълът да се затваря сега АЕЦ „Белене”, след като беше открита самата процедура, всички механизми, договорите бяха подписани преди 4-5 години. В смисъл, ако има някаква непоследователност в поведението на правителствата, на управлението на България, то е при сегашното правителство. Непоследователност, която се изразява в стотиците изявления на министър-председателя – крайно противоречиви. Сутринта казва едно, вечерта казва друго.
Водещ: Сега, преди малко споменахте, по повод „Белене” думата „упражнение” – готови сме отново да направим това упражнение. Дали, обаче, това упражнение няма да е на гърба на всички ни като данъкоплатци, защото знаете, че дотук в този проект са заровени 1,4 млрд. и още 0,5 млрд. евро към една банка?
Георги Първанов: Да. И ако ние додадем още необходимата сума, ще разполагаме с ядрена централа, която ще може да задоволява не само нашите нужди с ток, евтин ток, но което е по-важно, ние ще можем да излезем на регионалния пазар.
Водещ: Какво означава „необходимата сума”? Колко още трябва да дадем, за да се случи това?
Георги Първанов: Вижте, експертите са казали многократно колко би струвала АЕЦ „Белене”. И първоначалната сума беше близо до 4 млрд. евро. След това поради тежкото забавяне на сегашното правителство вероятно сумата е достигнала един порядък от около 6-7 млрд. Но не повече. Не тези фантастични суми, които чух от последните…
Водещ: Казвате, тежко се забави това правителство. Забави ли се тежко и предишното правителство на Сергей Станишев? Прав ли е премиерът, когато казва, че правителството на Сергей Станишев не направи проекта АЕЦ „Белене” необратим?
Георги Първанов: Преди да го каже Борисов, съм го казал аз. В началото на 2009 година аз настоявах да се предприемат няколко бързи и ефективни мерки, да се подпишат още няколко споразумения, които бяха на дневен ред, за да може проектът наистина да бъде необратим. В този смисъл упрекът към управлението на тройната коалиция е основателен, но това не прави вината на Борисов по-малка, защото Борисов е този, който слага край на проекта, което слага край на ядрената енергетика.
Водещ: Вие бяхте президент по това време. Вашата вина каква е?
Георги Първанов: Ами нека кажат опонентите ми каква е моята вина. Мога да кажа…
Водещ: Не, не е нужно опонентите да казват. Мисля, че сам можете да дадете ясна оценка на това, което вие сте правил.
Георги Първанов: Вижте, това, което аз съм направил, е да дам зелена улица и на „Белене” и на другите два големи енергийни проекти. Оттам нататък президентът няма никакви правомощия нито да се меси в подготовката на споразуменията, по цената или по каквото и да било.
Водещ: Това не е ли опит да измиете ръцете си, обяснявайки това, че президентът само дава зелена светлина? Оттук наистина конкретните решения са…
Георги Първанов: Добре, вие в какво ме упреквате тогава, питам аз.
Водещ: Не, искам да знам истината за тези договори, които са подписвани тогава, включително и за проекта „Белене”, който говори, как така изведнъж от цена малко под 5 млрд. цената само след няколко години скочи над 6 млрд. Защо се оказва, че сме си поръчали една хубава скъпа кола без да имаме пари за това и без да уточним каква е цената?
Георги Първанов: Вижте, отново искам да кажа, договорите, които ние сме подписали на ниво президент, не засягат цената. Това допълнително в други споразумения е уточнявано.
Водещ: Грешка ли беше, че не беше конкретизирана цената и този индекс на…
Георги Първанов: Нека да ви кажа. По индекса съм говорил многократно, писал съм. Грешка е, че е прие при тройната коалиция, кой и защо не мога да кажа, е виновен за това, че се прие индексация на цените по Евростат България, а не по Евростат ЕС 27. Ескалация, която наистина даваше една доста по-ниска цена. С това, което е били прието навремето, се увеличава цената близо 1 млрд. И трябва да има виновни и трябва някой да бъде наказан за това.
Водещ: Кой? Кой да бъде наказан?
Георги Първанов: Не знам. Трябва някой да проследи по веригата кой подписа договора.
Водещ: С други думи, вие казвате, че предишният кабинет – кабинетът „Станишев” е заложил капани на кабинета „Борисов” по проекта „Белене”?
Георги Първанов: С други думи казвам, че предишният кабинет не е догледал всичко, свързано с цената.
Водещ: А цената е много ключов момент в изграждането на АЕЦ „Белене”.
Георги Първанов: Цената не е повече от 6 млрд., вече ви казах. Всякакви спекулации тук са безсмислени.
Водещ: Така. Сега какво правим оттук насетне п „Белене”? Ще търпим ли неустойки? Познавате може би добре характера на Владимир Путин. Дружески ли ще се разделим с Москва по този проект или не толкова дружески? Как мислите?
Георги Първанов: Не мога да правя прогнози по две причини. Първо, защото става дума за дипломация. И второ, защото дори и да изразявам съмнения, с това бих подронил позицията на преговарящите от българска страна. А аз не бих искал това. Но все пак ще се върна към основния ви въпрос. Какво правим? Преди време Борисов, преди дни, каза, че тук българо-руска централа няма да строим. Аз питам, ако този реактор, който вече е готов, бъде прехвърлен в АЕЦ „Козлодуй”, той по-малко руски ли ще бъде. Питам, ако този реактор отиде там и стои 15 години – горе-долу толкова е срокът за построяването на новия реактор, дали ще стане по-модерен. Изобщо има много въпроси, на които Борисов ще трябва да отговаря.
Водещ: Как смятате, в този смисъл – по-добре реакторът, който вече така или иначе почти сме платили на руснаците, да се превърне наистина в 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” или по-добре е да го продадем. Доколкото разбирам от отговора ви, смятате, че е по-добре да го продадем, а не да го инсталираме на…
Георги Първанов: Трудно ми е да кажа какво ще се договорят в Москва по тази тема. Вероятно руснаците ще намерят купувач, който да предложи достатъчно. Но дали ние печелим от това? Съмнявам се.
Водещ: Не, защото усетих в отговора ви, как да кажа, съпротива срещу идеята да се строи 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”.
Георги Първанов: Не. 7-ми блок трябва да се строи, но не като алтернатива на „Белене”. 7-ми блок може да се строи след 15-20 години, защото там се изискват много дълги процедури по разрешението, по подготовката на площадките и т.н. В „Белене” всичко е готово. Още от утре можем да строим. Затова е толкова нелепо да разрушиш нещо готово и да отидеш на една много неясна перспектива. Това е финт, това е имитацията на правителството.
Водещ: Господин президент, може би проблемът е, че всъщност при „Белене” нищо не е постреоно, нищо не е изградено както трябва. Там просто през годините са правени едни първи копки, няколко първи копки.
Георги Първанов: „Белене” има достатъчно висока готовност. Като започнем от решенията, минем през проектната готовност, и, ако щете, в известна степен дори в инфраструктурата. Обратно е положението в „Козлодуй”, където има дори препятствия, защото там, знаете, има сега налични реактори, има площадки, които са заети с други неща. Отново искам да кажа, това не са алтернативни проекти. И ние, ако искаме да развиваме ядрена енергетика, да инвестираме и в едното и в другото.
Водещ: Връщам се на началото на разговора ви. Искате рестарт на „Белене”. На каква цена, с какъв инвеститор, при какви условия?
Георги Първанов: Това ще трябва да се договаря допълнително, на базата на експертните оценки. Във всеки случай, цената и сега, надявам се и за в бъдеще, на „Белене” ще бъде много по-малка, отколкото се строи сега в Турция. Всяка оценка е въпрос на сравнение. В Турция сега строят централи за по 20 млрд. А какво правим ние? Ние сме недоволни от това, че нашата централа ще върви на 6 млрд. Мисля, че това е неиздържано от държавническа гледна точка и от икономическа, разбира се.
Водещ: Съжалявам, че се връщам към началото на разговора, но отново за „големия шлем”, защото като ви слушам, наистина този „голям шлем” беше ли метафора на възможностите на държавата ни да бъде, както често сте се изразявали, енергийният тигър, енергийният лъв на Балканите, или това по-скоро беше, как да кажа, метафора, която дава някаква по-голяма плътност на самочувствието ви като държавен глава.
Георги Първанов: Това последното не ми е минавало през ум. Вижте, опитайте се да върнете лентата назад. Кой е постигал повече в рамките на прехода за тези 22 години? Какъв друг пакет от проекти ние сме имали, така добре обезпечен, с такъв висок и икономически и финансов ефект. Нещо повече, аз мога да ви посоча примери, в които бяха отклонявани такива идеи. Костов отклони „Син поток” и затова ние сега може би от Турция ще получаваме газ, именно руски газ, но чрез „Син поток”. Ето сравнение между два подхода. Единият твърдя, че е държавническият, перспективният. Другият е просто русофобски и нищо повече.
Водещ: Добре, като казахте русофобски-русофилски, мисля, че хората очакват от нас да поговорим за случващото се в БСП, за лидерската битка в БСП. Смятате ли себе си за последователен човек, за последователен политик?
Георги Първанов: Първо да поясня, понеже вие подехте темата за русофилството и фобството, намирам за твърде погрешно, за недалновидно и фалшиво поставянето на „Белене” и на енергийните проекти в една идеологическа координатна система.
Водещ: Вие самият не ги ли поставихте навремето в тази координатна система?
Георги Първанов: Не, никога. Това не е ляво или дясно. Чух го господин Костов, който вчера обясняваше, че това е тест за нашата евроатлантическа ориентация. Ние станахме членове на ЕС и НАТО точно във времето, в което тръгна „Белене” и останалите енергийни проекти. Но това вероятно е някакъв начин да се обоснове една бъдеща коалиция „анти Белене”. Затварям скобата. И сега ще се върна на вашия въпрос.
Водещ: Питах ви дали смятате себе си за последователен човек и за последователен политик.
Георги Първанов: Да, мисля, че това е доказано във времето.
Водещ: Защо тогава в края на ноември 2009 година в едно интервю казвате, че няма да се върнете начело на БСП и че нищо повече не може да постигнете като партиен лидер, а сега, днес повече от всякога искате да сте партиен лидер?
Георги Първанов: За да ви коригирам и допълня, нещо подобно съм казал 2001 година. И досега смятам, че може би най-доброто за един държавен глава е да остане извън оперативната политика след края на мандатите си. Но гледайки какво става в държавата, а и в БСП, в левицата, аз имам самочувствието, че там бих могъл да помогна и това обяснява моето връщане.
Водещ: Какъв път, моля ви конкретно кажете, извървяхте от репликата „Няма повече какво да дам на БСП като партиен лидер” до репликата „Искам да бъда партиен лидер”?
Георги Първанов: Всъщност аз трудно бих могъл да постигна за себе си нещо повече от онова, което съм постигнал. Защото аз поех БСП 1997 година в една ситуация, която беше близка до нулата, в една много тежка ситуация, изолирана. И я оставих в печеливши позиции. След това спечелихме серия от победи. Т.е. за себе си трудно бих могъл да постигна нещо повече, но мисля, че с авторитета, който имам, със знанията, с опита бих могъл да бъда полезен. И това усещам в разговорите с хората, които имаме ежедневно.
Водещ: Не ми отговаряте на въпрос. Как се случи тази промяна от нежеланието ви да се връщате в БСП от желанието ви да…
Георги Първанов: Промяната произтича от обстоятелствата. Когато виждам, че БСП губи пет поредни избора, че БСП стои закована на своите 17%, все си мисля, че всеки, който би могъл да бъде полезен, трябва да влезе в играта.
Водещ: Готов ли сте, обаче, да жертвате единството на левицата в името на тази ваша амбиция отново да оглавите БСП?
Георги Първанов: Това е много фалшив въпрос. Аз съм бил винаги човек, който обединява. Не забравяйте, че аз създадох нова левица. Там се обединиха социалисти и социалдемократи. Аз създадох най-голямата коалиция в България. И досега Коалиция за България си остава пример за най-голямата и ефективно действаща коалиция.
Водещ: Очевидно лидерът на БСП Сергей Станишев не е разбрал това, защото той ви упрекна именно в това, че чертаете разделителни линии в момента в БСП с поведението си.
Георги Първанов: Позволете ми да не отговарям на персонални реплики. Не искам да свеждаме дебата на лично ниво. Ето, аз вчера бях в една софийска организация…
Водещ: Прощавайте, че ви прекъсвам. Защо персонално тогава нападате Сергей Станишев, след като не искате битката да е…
Георги Първанов: Какво имате предвид?
Водещ: Колко пъти го нарекохте „премиер без характер”, помните ли?
Георги Първанов: Никога не съм произнасял такава фраза. Много внимавайте, когато ме цитирате, защото аз съм човек, който си мери приказките. Никога от мен не можете да чуете персонално адресирана реплика, още по-малко пък обвинение, което да звучи така.
Водещ: Помня, че казахте, че днешният премиер Борисов има характер, за разлика от някогашния премиер. Миналият премиер Сергей Станишев не е имал този характер, който…
Георги Първанов: Не. Да ви припомня какво казах.
Водещ: Припомнете!
Георги Първанов: На въпрос на ваш колега за оценката ми на работата с различните премиери, аз казах, че Станишев израсна и е един интелигентен премиер. А Борисов е решителен. Виждам, че някой се обиди от тези характеристики. Ако е така, готов съм да си оттегля думите и да ги сменя.
Водещ: Кой е този някой? Той може да бъде единствено и само Сергей Станишев.
Георги Първанов: Вие не ме разбрахте.
Водещ: Война, битка, дуел – какво точно се случва между вас със Сергей Станишев?
Георги Първанов: Има едно състезание, конкуренция. Конкуренция на идеи, на политики. Ето, в рамките на вчерашната ми среща със социалисти от София аз развих 10 теми, идеи за организационна реформа. Първо – децентрализация. Този тежък апарат, който има БСП в центъра, да бъде разставен по места със засилване – и ресурсно, и не само финансово, но и кадрово. Второ, пряка демокрация. В това число и пряк избор на председателя от партийните членове, от симпатизантите дори, ако щете. Мисля, че това са идеи, които биха могли да обновят БСП. Трето, отпадане на принципа на делегираното представителство. Сега има делегати, които са по право такива на конгреса. Не можем да създаваме партийна аристокрация, не можем да бъдем някои равни, другите – по-равни.
Водещ: Сега, мисля, че лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев вече ви отвърна, че конгресът е съвсем скоро. Няма време за тази организационна реформа, която предлагате, включително и прекия избор на лидер на партията.
Георги Първанов: Конгресът спокойно може да приеме поправка в устава и на юни месец подобен избор да се състои. Така, както го направиха гърците. ПАСОК преди броени дни избраха новия си лидер с пряко допитване. Гласуваха 200 хил. души. Помня, че Папандреу беше избран със 700 хил. и това предизвика една еуфория, една консолидация около политиката на тази партия.
Водещ: Господин президент, казахте преди малко, че това, което в момента се случва между вас и Сергей Станишев, е състезание. Гледахте ли клипа в интернет, в който вие стреляте по Сергей Станишев, а той не пада и в отвръща с репликата „Я не архар, дорогой”. Гледахте ли го?
Георги Първанов: Видях го.
Водещ: И?
Георги Първанов: Не искам да коментирам естетическата му страна. Ваши колеги се изказаха снизходително. Аз две неща бих искал да кажа. Първо, че намирам за не много уместно – пестя и сдържано оценявам това, в такава драматична ситуация за държавата да се занимаваме с подобни закачливи неща. И второ, виждам тук авторския колектив на клипа, който направи навремето онази известна сценка с брадвата. Един клип, който съсече предизборната кампания на БСП 2009 година, ако не се лъжа. Сигурно и вие си я спомняте.
Водещ: За изпълнителите добре. Авторите ще назовете ли?
Георги Първанов: Аз говоря не за техническите изпълнители. Очевидно, че този, който е поръчал тогава клипа, и сега стои зад подобна постановка. Сигурно има някакви пари, които са останали от проектите за подобряване образа на България в Европа, и те трябва да се разходват.
Водещ: Сега, остава ни минутка. Ще ми се да ви питам, като сте гледал клипа, смятате ли, че той, обаче, е фактологично коректен. В него има една реплика на Сергей Станишев, в която той казва: „Вие стреляйте първо по мен! Ваше е правото вие да стреляте”. Не се ли случва точно така между вас през годините – винаги вие пръв сте стрелял по него и никога той пръв по вас?
Георги Първанов: Няма такова нещо. Аз мога да ви кажа много факти, които твърдят точно обратното. Аз не съм казал нито една дума и срещу мен се изсипа един много тежък огън в момента, в който просто декларирах, че съм готов да участвам в надпреварата за лидер на партията.
Водещ: Помня едно ваше интервю в края на мандата ви, още бяхте държавен глава, в което казахте, че за тези 10 години никога не сте си позволил да използвате излишни думи, защото знаете, че понякога думите на държавните мъже могат да бъдат детонатори. Не изпуснахте ли прекалено много излишни думи през последните няколко месеца и не детонирате ли с тях БСП?
Георги Първанов: Една дума да ми кажете, която смятате, че е излишна? Няма такава. Аз държа на своята прецизност, първо, второ, не бих го направил, защото знам, че това би разтревожило хората, особено хората от БСП. И трето, както вече ви казах, аз дебатирам по политика. Освен партийната политика, за която споменах, буквално днес аз започвам да представям своите виждания по управленските проекти. Днес енергийната политика, другата седмица на дневен ред е виждането ми за здравеопазването като приоритет номер едно на бъдещото лявоцентристко управление. Ще предложа, разбира се, и концепция по образованието и науката – по всички тези въпроси, които смятам аз изключително важни за Българската социалистическа партия.
Водещ: Господин президент, какво ще направите, ако изгубите битката за лидерския пост в БСП – мемоари, почивка?
Георги Първанов: Ако изгубя изборите, както съм го казал много пъти пред хората, аз няма да престана да обикалям. Аз ще върша своята работа в полза на БСП, независимо в какво качество съм. Ежедневно във всеки ден тези 15 месеца. Но ако спечеля, може би, за да сме коректни, трябва да зададете и този въпрос.
Водещ: Другата хипотеза винаги съществува.
Георги Първанов: Ако спечеля, ще го правя не по-малко активно и, което е особено важно, веднага ще направя един колектив, дали ще го наречем правителство в сянка или по друг начин, който да излъчва политики, който да отстоява политики. Веднага ще подам ръка на всички леви и лявоцентристки партии за формирането на една широка лява коалиция. Веднага ще поканя, така, както го направих 2001 година, някои от най-ярките имена на България, професионалисти, защото по завета на д-р Дертлиев искам да управляваме с ума и таланта на цялата нация.
Водещ: Благодаря ви за този разговор. Това беше Георги Първанов, президент на страната ни от началото на 2002 до 2012 година. Две големи теми в нашия разговор – „Белене” и лидерската битка в БСП.

Print Friendly
FacebookСподели