Георги Николчев: Над 2 млн. туристи посетиха Слънчев бряг през изминалия туристически сезон

| Източник:

Информационна агенция „Фокус“

Каква бе туристическата 2014 година за к.к. Слънчев бряг Радио„Фокус” –Бургас разговаря с Георги Николчев, член на УС на „Съюза на собствениците – Слънчев бряг“ и председател на Българска асоциация на собствениците в туризма .

Фокус: Г-н Николчев, каква бе туристическата 2014 година за к.к. Слънчев бряг?
Георги Николчев: 2014 беше една от трудните години. Срещу нас бяха не само метеорологичните условия, които бяха изключително тежки, но и кразата в Украйна и Русия, която оказа изключително сериозно влияние върху потока от туристи.Голяма част от малките хотели, които разчитат само на хора, които се записват в последния момент и нямат сериозни договори и които се пълнят, след като основните хотели се заемат на 100%, наистина изпитваха много сериозни трудности и продължават да изпитват,защото много от тях са теглили кредити. Туристите, които дойдоха, бяха малко и бяха неплатежоспособни.
Фокус: Какви са загубите за туризма?
Георги Николчев: Преди когато имаше сериозна статистика, която се водеше, можеше да конкретизираме цифрите. Сега мога да кажа, че около 4-5% има спад и най-вече при руските туристи. Тъй като затвориха границите с Украйна, туристите от там идваха само със самолети. Другите, които идваха с личните превозни средства, не успяха да дойдат. Инфлацията на рублата също оказа едно много сериозно влияние и предполагам, че ще окаже и на следващия туристически сезон.
Фокус: Колко души са посетили курорта?
Георги Николчев: Над 2 млн. туристи посетиха Слънчев бряг през изминалия туристически сезон. Може да се каже, че минималният план е изпълнен. Имаше голям проблем примерно със западната част на комплекса, където хотелите наистина са направени за туристи, които се записват в последния момент или допълват бройката на хотелите в източната зона, когато вече се пренасели.
Фокус: Туристите по-малко ли са в сравнение с 2013 година?
Георги Николчев: Определено е по-малко.Метеорологичните условия бяха изключително неблагоприятни, а това много влияе точно на тези хотели, за които говоря. Другите, които сключват договорите за една година напред ,нямат проблем, тъй като има неустойки, туроператорите си гонят реална запълняемост на легловата база, докато в западната зона не е точно така.
Фокус: В сравнение с 2013 година удължи ли се сезонът през 2014 година?
Георги Николчев: Сезонът беше както и през 2013 година. Това се дължи на климатичните условия, както казах. Голяма част от колегите завършиха на 15 септември, друга част бяха до края на септември- началото на октомври. Ние гоним наистина по-сериозно удължаване, но това е сериозна стратегия. Надеждата ни е в Министерството на туризма, което бе създадено, да се отпуснат повече средства за реклама и то на западния пазар, който не е сигурен и последните години малко го загърбихме и загубихме донякъде, за да можем да компенсираме руския пазар, за който се очакват слаби резултати за това лято
Фокус: Кои бяха основните туристи в Слънчев бряг?
Георги Николчев: Както винаги основните туристи бяха англичани, руснаци, германци. Позагубихме скандинавските пазари, но наистина се надявам с една добра реклама, тези пазари да ги разработим наново, тъй като те са много платежоспособни държави и реално ние имаме какво да им предложим.
Фокус: Туристическият продукт, според Вас, на добро ниво ли е за чуждестранните българските гости?
Георги Николчев: Имаме няколко проблема в туризма. Единият е лошата реклама. Вторият е, че ни е много кратък сезонът и този кратък сезон, без държавна намеса, не може да предпостави да имаме изключително добро обслужване. Базата ни е на много високо ниво. Тя е над средноевропейско ниво, но кадрите, с които разполагаме в туризма ,са временни и ние ги обучаваме всяко лято. Има един контраст между база и обслужване. Ако държавата не помогне в тази насока, трудно ще се справим с неплатежоспособни туристи.
Фокус: Според Вас, Министерството на туризма до каква степен ще реши проблемите в бранша?
Георги Николчев: Министерството трябва да генерира повече средства и специалисти, за да може да бъдат обхванати всички сфери на туризма, на които реално дълги години не им обръщано внимание. В последно време имаме изключително добро развитие както на културния, така и на зимния туризъм. Последният е със спадове и върхове. Ние трябва да търсим чрез това министерство държавата да не бъде , както досега,мащеха за туризма, а да бъде едно Министерство, което да помага на бизнеса и по-точно държавата да откликне на нуждите на бизнеса.
Фокус: Какви са очакванията Ви за този туристически сезон?
Георги Николчев: Ние винаги сме оптимисти.Всичко зависи от това как ще се развият нещата примерно в Русия,защото голяма част от нашите хотели още април-май месец на 2014 година подписаха договори с руски туроператори. Ако има срив на руския пазар, това ще окаже негативно влияние върху нашите хотели. Надявам се при една добра реклама западният пазар да бъде отворен наново в по-сериозна степен и най-вече този на скандинавските страни.
Фокус: Какви ще са приоритет в работата за тази година?
Георги Николчев: Инфраструктурата трябва да бъде подменена на максимални степен,защото туризъм без нормална инфраструктура няма как да се осъществява. Ние ще искаме всички средства, които влизат в общините от туризма, да се върнат за подобряване на инфраструктурата около хотелите и разбира се да се осигури спокойствие на туристите, които посещават нашата страна,защото много често имаме оплаквания от недобросъвестни български граждани, които създават лош имидж на държавата.
Фокус: Мислите ли ,че този дългогодишен проблем с инфраструктурата в Слънчев бряг ще бъде решен?
Георги Николчев: Аз затова каза, че туризмът върви въпреки държавата, така че крайно време е държавата да се вземе в ръце и да реши този проблем. Лошото е, че това, което забелязвам в момента е, че всички важни места в Министерството като министър и зам.-министър не са много близки на туризма или не са от бранша. Да се надяваме, че надолу хората, които ще работят в дирекциите и отделите, ще бъдат от хора, които с свързани с туризма и които знаят, че ние страдаме дълги години от нерешени държавни проблеми.
Фокус: Ще внесете ли официално искане в Министерството на туризма за решаване на проблема с инфраструктурата в курорта?
Георги Николчев: Определено. Чакаме да заработи пълноценно, тъй като преди Нова година МС определи сградата, където ще се помещава министерството, така че ще минат няколко месеца, докато нещата станат. В момента, в който се ситуира ведомството, ние ще внесем такива искания. Това ще бъде задължително наистина,за да може да се решат проблемите с инфраструктурата в Слънчев бряг, както и още много други проблеми. Очакваме в средата на януари министърът на туризма да посети област Бургас, така че ще имаме възможност директно да поставим проблемите си. Наистина трябва да се започне да се работи още от сега, като се започне от областна администрация, общини, които да подготвят сезона за тази година,защото ще стане така ,че пак ще сме закъснели и че не сме направили анализи за предния сезон.
Фокус: Кога се очаква да започне летният сезон в Слънчев бряг?
Георги Николчев: Към средата на април. Зависи как са договорили колегите идването на туристите, но самата подготовка започва още от януари. Ние се подготвяме в момента, в който свърши сезонът.
Мария РУСЕВА

Print Friendly
FacebookСподели