Всички общини вече имат достъп до облака за е-управление

Прави се пилотна интеграция на 50 е-услуги на Радомир, Бургас и Габрово Всички общински администрации имат възможност да се включат към облака на електронното управление и да използват 50-те електронни...
| Източник: mediapool.bg

Прави се пилотна интеграция на 50 е-услуги на Радомир, Бургас и Габрово

Всички общински администрации имат възможност да се включат към облака на електронното управление и да използват 50-те електронни административни услуги, които пилотно бяха разработени за Столична община. Остава само да предприемат стъпки за това, стана ясно от думите на заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов по време на кръгла маса „Общините в облака на местната администрация“ в София, в която в петък участваха представители на над 50 общини.

Представени бяха резултатите от проекта „Развитие на административното обслужване по електронен път“, който се финансира с около 18 млн. лв. от оперативна програма „Административен капацитет“. В рамките му са идентифицирани и вписани са първичните администратори на данни и техните услуги в регистрите на електронното правителство.

Направен е бил анализ и избор на конкретни услуги за реализация по електронен път и е разработен референтен модел на архитектура за централните администрации и общинските администрации. Последната дейност по проекта е усъвършенстване на портала и доизграждане на системата на електронното правителство във връзка с административно обслужване.

„Голямата конкуренция по време на тръжните процедури по проекта доведе до икономии, което ни позволи да изпълним допълнителна дейност за развитие на платформата за електронни административни услуги за работа в облака на местната администрация“, каза Валери Борисов.

По думите му сега тази дейност дава възможност на общините да се включат в облака и да предоставят електронни услуги.

„В момента правим пилотна интеграция на 50-те услуги в общините Радомир, Габрово и Бургас. Избирайки тях, внедряваме системата в различни по големина общински администрации, работещи с различни деловодни системи“, обясни зам.-министърът на транспорта, съобщенията и информационните технологии.

Валери Борисов съобщи, че по оперативна програма „Добро управление“ има заложени средства за финансиране на интеграцията на общините към облачната инфраструктура. Той призова местната власт да работи активно в тази посока. По този начин ще се оптимизират процесите и ще се улеснят както гражданите и бизнеса, така и служителите в общинските администрации, каза Борисов.

Пои време на събитието изпълнителят „Сирма Солюшънс“ демонстрира работата на платформата, както и всичките й допълнителни функционалности. От компанията посочиха, че смисълът на платформата е да обединява на едно място цялата налична информация за работата на общините и предоставянето й в удобен вид.

В кръглата маса взеха участие представители на повече от 50 общини.

Print Friendly
FacebookСподели