Вот на недоверие

  Агенция „Фокус“ В Народното събрание се проведоха дебати по вота на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов. Въпреки деня на национален траур, депутатите решиха разискванията по вота да се...
| Източник: Агенция "Фокус"

 

Агенция „Фокус“

В Народното събрание се проведоха дебати по вота на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов. Въпреки деня на национален траур, депутатите решиха разискванията по вота да се проведат. Вотът ще бъде гласуван в петък в пленарна зала. Синята коалиция реши в сряда, че няма да участва в дебатите и ще изрази отношението си с декларация. БСП поиска отлагане на дебата заради националния траур, но мнозинството надделя. Лидерът на партия „Атака“ Волен Сидеров заяви, че Парламентарната група на „Атака” няма да участва в гласуването на вота на недоверие.
Парламентарните групи на „Атака” и Синята коалиция напуснаха пленарната зала по време на дебатите по вота на недоверие. ГЕРБ обявиха във вторник, че ще разчитат на независимите депутати при вота. Това са наглеци – да искат вот на недоверие, като знаят възможностите си. И да направят, ако мине този вот, държавата в насипно състояние. Тогава – нали трябва да направят правителството, защото, естествено, аз няма да дам ГЕРБ да направи с никой от тях; говоря хипотетично – БСП, ДПС и Синята коалиция трябва да направят правителство. Сиреч, те искат да разбият държавата вместо всеки ден – виждате как се радват кметове от всички цветове, каза Борисов преди два дни по повод вота.

Агенция “Фокус”
Приключиха дебатите по вота на недоверие

В Народното събрание в 12.40 часа приключи дебатът по внесения вот на недоверие, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Вотът ще бъде гласуван в 12,40 часа утре в пленарна зала. Това каза председателстващият заседанието Анастас Анастасов.
Депутатите продължават със законодателна програма.
Всички кредитни агенции подобриха рейтинга на България, докато Гърция е с най-лошия кредитен рейтинг, именно заради провежданите леви политики. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на дебата.
„Не очаквах, че 200 милиона евро – пари, завинаги вече български, все още се наричат кухи. Вносителите на вота предварително са решили какво ще говорят и как ще гласуват, а не защото са загрижени за реалното състояние на страната”, смята министър Трайков.
Той посочи, че за 2010 г. България е на първо място в ЕС по инвестиции като процент от БВП – 23,5 % при 18,5 % средно за страните от ЕС. Отчита се спад само от около 2 пункта в производството. Чуждестранните инвестиции сочат устойчива икономиката, а транспортът и логистиката имат най-малък спад за 2010 г. По думите на Трайков, са били открити над 230 000 нови работни места са открити в промишлеността, а инвестициите са за над 4 млрд. лева.
Министърът посочи, че в последния чуждестранен доклад, се отчита прозрачността на правителствената политика и гъвкавостта на пазарната политика, в сравнение с 2009 г. „България има най-висок резултат в ефективността на правителството – 32-ро място”, посочи още икономическият министър.
„Видях мотивите от вота и се изненадах от безочието на вота дори в заглавието. Хората могат да сравнят какво говореха вносителите тогава и какво говорят сега. Не се ли чувствате неудобно или кризата влезе в България, когато влязоха и бюлетините за ГЕРБ? Говорите за тежките последици за хората, а кога стигнахте до хората, кога сте живели като тях? Когато гледахте джетовете на Вальо-Топлото или когато прибирахте хонорарите от Цанков камък? Питайте бизнеса какво значи газ, по-скъп за тях със 160 лева. В какво се опитвате да убедите българите? Че не се справяме с една държава? Няма да мине. Всички виждат усилията ни. Всички трябва да помнят, че вашето управление ни излиза много скъпо”, заяви Трайчо Трайков.
Депутатът от ПГ на Коалиция за България Димчо Михалевски реплика министъра с думите, че има една единствена задача и тя е да се оползотворяват европейски средства.
„Дали съзнаваме какво трябва да направим? Въпросът е дали имаме професионализма да го разберем, а не да се сравняваме, да се мерим и да се хвалим”, каза още депутатът от левицата.
Включването на темата за европейските фондове в мотивите на вота на недоверие бе голяма грешка. Това каза министърът по европейските фондове Томислав Дончев при дебатите по вота на недоверие.
Ако някой страда от политическа амнезия – това не съм аз и не са българските граждани, заяви Дончев. Той посочи, че не може толкова лесно да се забрави това, което е станало преди две години. Обиждате персонално мен и колегите ми, които внасят и подготвят проекти, каза още той. Томислав Дончев попита 0,73% усвояемост ли е по-висока цифра от 13%. По думите му е цинично да се опитват да убедят него и всички български граждани, че 0% е повече от 13%. По думите му разплатените средства тогава са 0,76% и до края на мандата нарастват на 0,96%, кое е повече 0,73% или 13%, 115 млн. лв. или два милиарда лева са повече, попита Дончев.
Той посочи, че за пръв път България има вътрешна система за контрол. „През последната година и половина не правим нищо друго освен да правим правилата по-прости”, заяви Дончев във връзка с проблемите, които има. „Европейското финансиране не е просто харчене на пари – това е инструмент за сближаване”, заяви министър Дончев.
Относно твърденията, че ЕК не подкрепяла действията на България през последната година и половина, няма да изпадам в детайли, но ако се направи анализ на съдържанието за изминалите години има едно натрупване на думи като корупция по високите етажи на властта, неспазване на европейското законодателство, посочи още той. Относно критиките към действията на правителството, Дончев заяви, че е необходима по-голяма скорост.
Десислава АНТОВА

Агенция “Фокус”
Меглена Плугчиева: За две години сте договорили само 12 % от всички средства по еврофондовете

Най-малко съм очаквала от вас, че ще влезете в този грозен популизъм, характерен за ГЕРБ. Това каза Меглена Плугчиева в реплика към министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев при обсъждането на вота на недоверие към правителството, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Вие дължахте вашия рейтинг на това, че се концентрирахте върху работа, посочи Плугчиева. Би трябвало да погледнете официалната статистика на ЕК и да се сравнявате с това, къде сме ние, в сравнение с всички останали, каза още тя.
По думите й – по времето на правителството на Станишев за една година са били договорени 25% от всички средства по еврофондовете, докато сега са договорени 37%, което означава, че за две години сте договорили само 12%.
„Обръщам ви внимание с този популизъм и с тази лакомия да знаете, че изяждате собственото си бъдеще, изяждате и бъдещето на България”, посочи Плугчиева.
Десислава АНТОВА

Агенция “Фокус”
Росен Плевнелиев: В МРРБ имаше списък на 60 антикризисни мерки и 2/3 от тях вече са изпълнени

В моето министерство имаше списък на 60 антикризисни мерки и 2/3 от тях вече са изпълнени. Ако трябваше да правите вие магистралите, батко щеше да възложи на братко. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев в изказване срещу вносителите на вота на недоверие, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Излезте честно и кажете каква част от обществените поръчки бяха на конкурентно преимущество. Защо дадохте сградата на МРРБ на една компания, а Водното огледало на стойност 80 млн. лева дадохте на една фирма?”, каза Плевнелиев.
Министърът заяви, че именно вносителите на вота на недоверие са провалили инфраструктурните проекти на България при предишното управление. „Те бяха провалени от вас. Няма един законен километър от вас. Направихте концесията на АМ „Тракия”, при която българските данъкоплатци щяха да платят над 6 млрд. евро, а сега ще платят под 120 млн. лева. Единствените, които искате да провалите проектите, сте вие, защото точно когато проектите се изпълняват, искате вот на недоверие”, каза Плевнелиев. Той разказа, че когато през 2008 г. е бил директор на голяма германска фирма, на 13 септември светът е влязъл в най-тежката икономическа криза от 60 г. насам. „На този ден всички работодателски организации в България се събраха и казаха: „имаме огромен проблем”, посочи министърът. Той отбеляза, че работодателите в страната са искали среща с правителството в продължение на четири месеца, за да се обсъдят антикризисни мерки, но срещата така и не се е състояла.
„Най-големият спад на икономиката е в началото на 2009 г. – по време на вашето управление. До март месец се крихте и пред никого не казахте думичката „криза”. Най-елементарното упражнение за едно провалено правителство е да бута следващото правителство”, заяви министър Плевнелиев.
Той се обърна към депутатите с думите: „Трябва да подкрепите усилията на правителството, а не да слушате тези, които мълчаха по време на кризата, все едно, че я няма. За първи път България расте с 3,4 %, а безработицата е под 9 %. Извинявайте, но безработицата в Източна Германия е 20 %. Значи може и значи минаваме достойно през кризата”.
Христина ДОБРЕВА

Агенция “Фокус”
Сергей Станишев скъса антикризисните програми на правителството от парламентарната трибуна

Сергей Станишев скъса антикризисните програми на правителството на Бойко Борисов от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
Имаше три антикризисни плана – единият предизборен, който изобщо не заслужава да бъде коментиран. Другият, от 1 октомври 2009 г. Това решение на Министерски съвет не струва пукната пара, посочи Станишев и изтъкна, че нищо от тях не е изпълнено. Затова той скъса правителствения план. Актуализиране на минималната работна заплата – колко струва това решение – нищо, посочи Станишев.
Къде са милиардите, които ви оставихме, попита Станишев.
По думите му, освен приближените на управляващите, хората станаха по-бедни, инфлацията вече е двуцифрена. Единственото е 6% нарастване на вдовишките пенсии – големият жест.
Това правителство очевидно покровителства огромната контрабанда, която ощетява хората, посочи Станишев. Той заяви, че вместо обещанията на финансовия министър Симеон Дянков за по-голяма събираемост, събират с два милиарда по-малко. Става дума за милиарди левове, източени от държавата и да говорите за успехи в борбата с организираната престъпност? Цинично е това поведение, посочи лидерът на левицата.
Резултатът от този вот ще покаже, кой какъв е в това Народно събрание, посочи Станишев – кой подкрепя това правителстово и кой носи отговорност за него.
Който не е в зала и няма да гласува, подкрепя правителството. Нека сините внесат своя вот на недоверие, ще им дадем подписи, за да го внесат. Това правителство трябва час по-скоро да си ходи – заяви Станишев.
Десислава АНТОВА

Агенция “Фокус”
Сергей Станишев: Правителството на ГЕРБ оставя опоскана и социално отчаяна държава

Участвал съм в много дискусии по вот на недоверие, но не си спомням за толкова срамно поведение досега. Срамно и страхливо е за първи път в историята на българския парламентаризъм гражданите да не могат да чуят и видят дебатите по вота. Цинично е това да се обвързва с една човешка трагедия. Интелектуалният и политически ресурс на правителството е изчерпан по отношение на антикризисната политика. Това заяви лидерът на БСП и председател на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Той заяви, че вотът за недоверие се внася не, за да се правят дребни парламентарни игри и сценарии, а с цел това – правителство да си ходи час по-скоро.
„Правителството на ГЕРБ оставя една опоскана и социално отчаяна държава. Държава, която няма никакви европейски перспективи, освен да бъде вечно на опашката. Този вот е вот към министър-председателя, не към социалния или финансовия министър поотделно”, каза още Станишев.
Той заяви, че най-голямата следизборна лъжа на премиера Борисов е била, че ще успее за 3 години да направи България средноевропейска страна.
„Половината от управлението на ГЕРБ мина и се питам къде са поне малкото стъпки в тази посока. Годишният икономически растеж в ЕС е близо 2 %, а България има символичните 0,2 %. Сега сме на опашката по растеж и на челото на безработицата, която нарасна двойно – с близо 200 000 нови безработни”, посочи председателят на ПГ на Коалиция за България.
Според него, отношението на управляващите е абсолютно неадекватно. „Не си мислете, че с подкрепа на няколко независими народни представители, които получават пари от ГЕРБ, ще си решите проблемите. Не, няма да ги решите”, обърна се Сергей Станишев към управляващите.
Христина ДОБРЕВА

Агенция “Фокус”
Светлана Ангелова, ГЕРБ: Мотивите към настоящия вот са парадоксални, нелогични и необосновани

За вас антикризисната политика е раздаване на пари от държавния бюджет. Мотивите към настоящия вот са парадоксални, нелогични и необосновани. Те нямат никаква тежест по отношение на социалната политика. Целта на вота е да се направят неверни публични внушения за дейността на правителството. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Светлана Ангелова по време на разискванията по вота на недоверие срещу кабинета, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на Ангелова, от всички доводи и мотиви на вносителите излиза, че Министерски съвет е имал за задача да разруши българския пазар на труда. „Това са абсурдни твърдения, които не отговарят на истината. Как обяснявате тогава по-ниския растеж на безработицата с повече от 2 пункта, в сравнение със заложеното в националния план? Това е в резултат на политиките и мерките, които правителството следва, за да противостои на кризата в пазара на труда”, подчерта депутатът. Според Ангелова, безработицата в България продължава да намалява и към месец май тя е под 9 %.
„Още един такъв парадокс намираме – че в условията на криза европейските фондове и ОП „Развитие на човешките ресурси” не подкрепят социалния сектор”, каза тя.
Ангелова посочи, че само през 2011 г. по ОП „Развитие на човешките ресурси” ще бъде даден старт на общо 47 процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер на над 1 млрд. лева. „Над 120 млн. лева са заделени за политиката на социално включване”, добави тя.
Ангелова коментира, че вносителите на вота на недоверие трябва да се сещат за историята, когато говорят за отнемане на социални права. „Предишното правителство въведе 12-месечното ограничение в срока за получаване на обезщетение за безработица в трудоспособна възраст”, припомни тя.
Христина ДОБРЕВА

Агенция “Фокус”
Михаил Миков към независимия Дарин Матов: Получавате пари, за да служите на управляващите

Кюфтетата в този парламент ги ядете вие, като получавате пари, за да служите на управляващите. Тези кюфтета ги хапвате, за да подпомагате управляващите. Това заяви депутатът от ПГ на Коалиция за България Михаил Миков в реплика към независимия депутат Дарин Матов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Матов се обърна към вносителите на вота на недоверие с българската поговорка на диалект: „Сега ривете, а ‘га ядохте кюфтетата, не ривахте”.
Според Матов, вотът е поредната буря в чаша вода, организирана от опозицията. „Това е поредният стрес-тест и опит на опозицията да напомни за себе си преди изборите, когато ще се проведе истинския вот за доверие или недоверие от страна на суверена”, коментира той.
По думите му, вносителите искат да създадат от вота зрелище за българите, а те искат хляб. „Няма никаква полза за обществото от този вот. Много по-лесно е да се критикува, отколкото да се гради”, смята независимият депутат.
Той заяви, че България няма да бъде същата след световната икономическа криза и трябва да има растеж със стабилен банков сектор и публични финанси. Според него, ако правителството продължи да следва Стратегия „Европа 2020”, тя ще доведе до реални резултати.
Матов обвини опозицията, че са оставили тежко наследство за усвояването на европейски средства и че най-големият данък, който България плаща днес, е данък „администрация”. По думите му – данък – наследство от предишното управление.
Христина ДОБРЕВА

Агенция “Фокус”
Волен Сидеров: Парламентарната група на „Атака” няма да участва в гласуването на вота на недоверие

Парламентарната група на „Атака” няма да участва в гласуването на вота на недоверие. Това каза по време на брифинг в парламента Волен Сидеров, лидер на ПП „Атака”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Ние като парламентарна група не виждаме смисъла да участваме в така наречените дебати, защото пак казвам това е кухненска разправия между семейни партньори – ГЕРБ, ДПС и БСП, които днес управляват България. В гласуването за вота нашата парламентарна група също обсъди и реши, че няма смисъл да участва, тъй като това е един фарс. Всъщност днес се вижда, че ГЕРБ вместо да върви към разширяване на своето политическо влияние, го свива до формата на пазарувани отцепници от различни парламентарни групи. Тази напазарувана подкрепа не може да доведе до истинска политическа стабилност. Купеното приятелство винаги може да се купи – втори и трети път”, заяви Сидеров.
Той посочи, че срещу коректността на „Атака” се вижда не само некоректност, но и едно поведение на подлост. По думите му вместо да се оцени подкрепата на „Атака”, ГЕРБ „забиват нож в гърба”.
Ние сме задали въпрос към министър Дянков, към коя партия са се определили напусналите различни парламентарни групи. По думите на Сидеров при записването на депутатите част от субсидията от партията, чиито депутат е напуснал отива към новата партия.
Според Сидеров, министърът на финансите трябва да отговори, кой къде се е декларирал. По думите му няма никакво законово основание, министърът на финансите да крие тази информация.
Десислава АНТОВА

Агенция “Фокус”
Парламентарната група на „Атака” напусна пленарната зала по време на дебатите по вота на недоверие

Парламентарната група на „Атака” напусна пленарната зала по време на дебатите по вота на недоверие, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Ние напуснахме пленарната зала, тъй като не виждаме никакъв смисъл да стоим в пленарна зала и да участваме в семейната разправия между ГЕРБ, ДПС и БСП. Това каза лидерът на Атака Волен Сидеров, който аргументира по време на брифинг в парламента поведението на парламентарната група в пленарна зала, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Според Сидеров това са трите политически партии, които управляват България. По думите на Сидеров ГЕРБ на централно ниво в Министерски съвет присъства като ГЕРБ, а оттам надолу всичко са кадри на БСП и ДПС.
Сидеров заяви, че всяка една среща започва и завършва с това, че нищо не се променя в управлението. Според него това са позиции във властта, които ГЕРБ не ги е пипнала в продължение на две години. „Кадрите на БСП и ДПС продължават да управляват. За какъв вот на недоверие говорим – говорим тук за един фарс, в който БСП трябва да напомни за себе си, ДПС също, а ГЕРБ в случая проявиха такава търпимост, че аз се чудя дали Асоциацията по карате не трябва да отнеме черния колан на техния лидер. Как може да те е страх от телевизиите и от медиите толкова много, посочи Сидеров.
Как може да претендираш, че управляваш правилно и да те е страх от прозрачност. ГЕРБ както видяхте днес гласуваха в залата това да няма излъчване пряко на дебатите по вота. За мен това е проява на страх, проява на гузна съвест, каза още той.
По-рано Синята коалиция също напусна пленарната зала по време на дебатите по вота на недоверие.
Десислава АНТОВА

Агенция “Фокус”
Пламен Орешарски: Колко пъти вдигахте и сваляхте ДДС-то, а то остана едно и също?

Още през 2009 г. вие преохладихте икономиката с прекомерни рестрикции. Това бе икономика на прага на прегряването в периода 2005 – 2008 г. Това са истинските сравнения, каза от парламентарната трибуна бившият финансов министър Пламен Орешарски, депутат от ПГ на Коалиция за България, предаде репортер на Агенция „Фокус” .
Орешарски заяви в репликата си към финансовия министър Симеон Дянков, че икономическият растеж на България в периода 2005-2008 г. е бил 6 и над 6 %. „Това беше доста над средните темпове за растеж на европейските икономики за 2008 г., за разлика от 2010 г., когато бяхме доста под средноевропейските”, добави депутатът.
„Подавате изключително вредни и противоречиви сигнали всеки ден. Колко пъти вдигахте и сваляхте ДДС-то, а то остана едно и също?”, запита Орешарски.
Той посочи хронология на събитията в последната седмица:
„Ден първи: ще има увеличение на пенсиите за всички. Ден втори: ще има увеличение на пенсиите само за отделни категории. Ден 3: няма да има никакво увеличение. Ден 4: днес сигурно има нещо ново. Мислите ли, че това е добре и какви импулси за доверие у гражданите мислите, че давате?”.
Според бившия финансов министър, днес домакинствата трупат спестявания, защото калкулират риска заради противоречивите сигнали на управляващите.
Използваме кризата като възможност – заяви преди Орешарски от парламентарната трибуна финансовият министър Симеон Дянков. „Предприехме серия от много трудни промени – ограничихме плащанията в брой, свързахме фискалните апарати на бензиностанциите в НАП, а предстои същото и за аптеките. Над 185 000 регистрирани по ДДС фирми ще свържат апаратите си със системата на приходната агенция”, каза Дянков. Той обвини вносителите на вота на недоверие, че сравняват показатели за България преди пика на световната криза. Дянков заяви, че сравненията трябва да се правят по правилния начин.
„През 2008 г. страната е била на 5-то място по бюджетен баланс. През 2010 г. имахме дефицит от 3,2 % – на кое място сме в ЕС? Пак на 5-то място. Къде ще бъдем по този показател тази година? Отново на 5-то място. Оказва се, че твърдението, че правителството не се е справило с кризата, представлява празни приказки”, каза финансовият министър. По думите му, през 2008 г., любимата година на вносителите на вота, България е била 4-та в Европа по най-нисък дълг, а днес е втора и само Естония е пред страната по този показател.
„Инфлацията през месец май е 0 %. Средногодишната стойност за 2010 г. беше 3 %, а за тази година разчетът сочи 3,5 %. През 2008 г. тя беше 12 %”, каза още Симеон Дянков. Той изтъкна, че за първото тримесечие икономическият ръст на страната е 3,4 %, което прави България 7-ма в Европа по този индикатор.
„Кризата даде възможност за по-добро приходно разпределение. Преди нея голяма част от приходите от инвестиции бяха насочени само в области като строителството. След дълги години на имитиране на реформа в държавната администрация сложихме таван за броя на чиновниците и техният брой е по-малък с 13 %. За 4 години вие успяхте да ги увеличите с 24 %”, посочи още министър Дянков.
Христина ДОБРЕВА

Агенция “Фокус”
Има провал във всички политики, породен от високо самочувствие и липса на компетентност, според ДПС

ДПС гледа на вота като на изключително право на опозицията, а не като досадно и тягостно за управляващите изпитание. Това заяви депутатът от ПГ на ДПС Хасан Адемов на разискванията по вота на недоверие срещу правителството, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
„ГЕРБ дойде на власт с надеждите на хората, но само за 2 години пропиляхте шанса да останете в историята като реформатори. Наблюдаваме симулиране на реформи. Ключовата дума днес е „провал” във всички политики. Провал, породен от липса на компетентност и с високо самочувствие”, заяви Адемов.
По думите му, в резултат на безплодните умувания на тема увеличение на минималната работна заплата и пенсиите, днес българските пенсионери отново се чувстват излъгани.
„Правителството няма политика за доходите, има отказ от подоходна политика до 2013 година. Според Световната банка 2/3 от българите едва свързват двата края, а повече от 600 000 са със заплата под 400 лева. Земеделските производители шоково обедняха за увеличените осигурителни вноски”, посочи още Хасан Адемов. По думите му, дори управляващите да се чувстват победители, това е пирова победа. „Ще загубите най-важната битка – за доверието на избирателя. Дори да спечелите тези две битки, ще загубите следващите две на изборите”, коментира депутатът от ДПС.
Христина ДОБРЕВА

Агенция “Фокус”
Драгомир Стойнев: Правителството цинично се подиграва с обещания към хората за по-високи доходи

Настоящето правителство е единственото в Европейския съюз, което не счете за необходимо да изработи антикризисен план в сферата на социалната политика. Това каза председателят на Комисията по труда и социалната политика Драгомир Стойнев по време на разискванията по вота на недоверие, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Депутатът от левицата заяви, че правителството си е позволило цинично да се подиграва с обещанията към хората за по-високи доходи. „Единият министър от три месеца ги увеличава, а другият ги намалява”, каза той.
Стойнев посочи, че според Евростат България е страната, в която равнището на безработица расте с най-бързи темпове от всички държави в ЕС. Днес процентът е около 12 %, а за 2 години броят на работните места е намалял с над 300 000.
„Всеки трети младеж трябва да избира дали да емигрира или да остане в България и да влезе в престъпния свят. Броят на дългосрочните безработни надвиши 200 000. Вие гордо съкратихте мерките за пазара на труда с над 120 млн. лева и те не могат да бъдат компенсирани от европейските програми”, упрекна депутатът управляващите.
По думите му, обществените разходи за търсене на работа и преквалификация са изключително ниски. „Брюксел подчертава, че българските граждани са поставени в най-голям риск от изпадане в крайна бедност”, добави Драгомир Стойнев.
Той отбеляза още, че 63 % от българите са затруднени да плащат сметките си за ток, вода и парно и че 7 % от домакинствата пропускат основни хранения. Средното ниво на бедност в България е 5 пъти над това в ЕС, според депутата.
„Пенсионната реформа е в провал, защото тя не решава въпроса с жизненото равнище на пенсионерите. Европейската комисия я оцени като зле замислена и несвързана с продължителността на живота в България, нито с удължаването на трудовия живот на хората. Десетки хиляди български граждани не могат да се пенсионират, а други десетки хиляди са в предпенсионна възраст и работа за тях няма. Пенсиите се обезценяват постоянно заради непрекъснатата инфлация”, каза още депутатът от ПГ на Коалиция за България Драгомир Стойнев.
Министърът на социалната политика Тотю Младенов заяви, че Стойнев цитира неверни неща за пенсионната реформа, относно позицията на Европейската комисия. „Те посочват, че трябва да има оперативност на процеса по пенсионната реформа и няма никаква доза истина в нещата, които твърдите. За някои сигурно пенсионната система е трябвало да бъде по-добра, но ние намерихме най-балансираното решение с търсене на това тя да бъде по-устойчива без дефиците“, каза Младенов. По думите му, правителството трябва да изпълнява стриктно приетото от парламента, в името на устойчива пенсионна система.
В лично обяснение Драгомир Стойнев каза, че цитира данните много добре и че за да се усвояват средствата, трябва да има последователност на надграждане, а не на конфронтации.
Христина ДОБРЕВА

Агенция “Фокус”
Безработицата скача, домакинствата обедняват, конкурентноспособността се срива, според опозицията

За 20 месеца загубихте 358 хиляди работни места. Това каза Ангел Найденов при обсъждането на вота на недоверие към правителството, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Безработицата, по данни на Евростат, скочи от 5,4% на 10,2%. От началото на годината продължава да расте, и тя вече е 11,4%. 395 хиляди безработни, от които 260 хиляди са трайно безработни. Това са вашите мерки – каза Найденов, който се обърна към говорилия преди него Димитър Главчев от ГЕРБ.
Ангел Найденов посочи, че втората група мерки срещу кризата, посочена от правителството, е била подкрепата за домакинствата. Така ги подкрепихте, че 22% живеят под границата на бедността, близо половината, по данни на ЕК, са на границата на бедността и това е резултат на тази политика, която водите или отсъствието на тази политика. Едно на десет семейства г-н Главчев, е изпаднало в такова тежко състояние, че не вижда изход от ситуацията, в която е вкарано. Всяко трето семейство се лишава от основни хранителни продукти, посочи Найденов.
Ангел Найденов заяви, че в 20 страни от ЕС има минимална работна заплата и в 16 от тях тя е повишена и само в четири от тях – тя не е повишена.
Относно подкрепата на бизнеса, Найденов заяви, че той така е подкрепен, че България от 38-мо място по отношение на конкурентноспособна икономика е на едно от последните места.
Относно подобряването на финансовите позиции, Найденов отбеляза, че така са подобрени, че ние въвеждаме само дефицит.
Десислава АНТОВА

Агенция “Фокус”
Димитър Главчев (ГЕРБ): Няма провал на антикризисната политика – запазваме доходите, както сте ги оставили вие

Този вот е несъстоятелен. Това каза Димитър Главчев от Парламентарната група на ГЕРБ, който изказа съболезнования към семействата на загиналите на автомагистрала „Тракия“, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Провалът на антикризисната политика – какво трябва да направи едно правителство, за да бъде успешно? То трябва да запази равнището, което е било преди времето на кризата – равнището на доходите, на пенсиите и равнището на данъчните ставки. Всичко това правителството на ГЕРБ го направи. В ЕС 19 страни не са успели да постигнат това. 11 от тях са увеличили ДДС, посочи Главчев.
Десет от тях са понижили равнището на заплатите, пет от тях са намалили пенсионните придобивки. Същите тези хора в България не се „сдобиха” с такива придобивки.
Ако мислихте за хората, 20 години, когато се работеше в условията на излишък, щяхте да вдигнете техните доходи на такова равнище, каквото ние сега да запазим в период на криза. Това обаче не се случи, заяви Главчев.
Ние запазваме равнището, на което сте ги оставили вие, и всички тези, които са управлявали в последните 20 години. Тежкото положение на хората идва точно от това – идва от равнището на техните доходи. Не отричаме, че то е тежко, но то не е тежко заради нас. В момента ние следваме нашата политика на финансова стабилност на базата, на която да се надгражда, и да се подобри положението на същите тези хора, за които вие говорите. За 2010 г. бюджетното салдо е било с почти 3,2% дефицит, това е шесто поред в ЕС бюджетно салдо. Държавен дълг – 16,2 % – това е второ постижение в ЕС. Фискалният резерв към вчерашна дата е 5,6 млрд. лв. Ние не се чудим, защо вие искате вот на недоверие – искате да се покажете, че просто ви има. Очевидно това е целта и в подкрепа на тази моя теза – е следващият вот на недоверие, каза още Димитър Главчев.
Десислава АНТОВА

Агенция “Фокус”
Корман Исмаилов: Вотът на недоверие ще се ползва като ПР акция

Истината не е в емоционалните речи, а в страха от появата на алтернатива. Такава винаги ще има, но не е в залата, тя е навън – при хората, изключили своите радиоприемници днес. Това заяви от парламентарната трибуна независимият депутат Корман Исмаилов, предаде репортер на Агенция „Фокус” .
Според Исмаилов, в парламента са налице редица вътрешнопартийни проблеми. „Може да се спекулира в различни посоки с цифрите от корпоративния данък, акцизите, ДДС, притока на чуждестранни инвестиции, Шенген и други. Всичко може да бъде пресметнато и като непостроени магистрали, недостатъчно финансиране за селското стопанство или образованието”, каза Исмаилов. По думите му, ще бъдат издигнати гласове за търсене на политическа отговорност. Според депутата, настоящият вот на недоверие ще се ползва като една ПР акция. Исмаилов заяви, че ПГ на „Атака” ще стои на вота разкрачена между управляващите и опозицията.
Депутатите от ПГ на „Атака” не се появиха в пленарна зала от началото на заседанието. Те обаче ще дадат брифинг в парламента след минути.
Христина ДОБРЕВА

Агенция “Фокус”
Мартин Димитров: Мотивите за вота са червен кърпеж от тези на Синята коалиция със скрит замисъл – да го подкрепим

Внесените мотиви за вота на недоверие са червен кърпеж от мотивите на Синята коалиция, целящи скрит замисъл да го подкрепим. Това е политическо лицемерие, заяви в декларация от името на групата съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Според Димитров, днешният вот на недоверие преследва десния политически интерес на лидера на БСП Сергей Станишев преди изборите. „Вот за кризата внасят партиите, които я доведоха, а в същото време говореха, че сме икономически оазис”, каза депутатът.
„ГЕРБ управлява прекрасно областните и местните администрации, заедно със служители, назначени по времето на предишното управление. Нищо не се промени, казват хората. От всички закани е пострадало само нашумялото барбекю на лидера на ДПС Ахмед Доган. „Това беше единственото възмездие и нямаше възмездие за нищо друго – нито за откраднатото от Агенция „Пътна инфраструктура, нито за петното на висша корупция, лепнато върху България, нито за провала в борбата срещу организираната престъпност. Това стана причина да не станем част от Шенгенското пространство”, заяви Мартин Димитров. Според него, контрабандата започва да взима застрашителни размери и започва дори да застрашава националната сигурност. „Отговорността за това пада изцяло върху правителството, МВР и вътрешния министър Цветан Цветанов”. По думите му, със своята некомпетентност, управляващите са се докарали дотам, че левите да искат вот на недоверие с десни аргументи.
„Истинският граждански вот ще бъде през октомври. Миналата неделя Синята коалиция организира успешна генерална репетиция за него. Вслушвайки се в доводите на над 75 000 българи, отиваме успешно към изборите и затова няма да участваме в пошлата политическа игра на БСП и ДПС”, заяви Мартин Димитров.
Христина ДОБРЕВА

Агенция “Фокус”
Според ПГ на ДПС правителството на Бойко Борисов няма никакъв капацитет

Според ПГ на ДПС правителството на Бойко Борисов няма никакъв капацитет, а вече няма и доверието на хората. Това каза Йордан Цонев от името на парламентарната група при разискванията на вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов в областта на антикризисната политика, предаде репортер на Агенция „Фокус” . Цонев заяви, че Европа знае, че кризата е много по-дълбока и няма да мине за две-три години. Той посочи, че именно затова е Стратегия 2020, която по същество е антикризисна. „Вие изобщо не сте в час с тази стратегия”, каза Цонев към управляващите. Цонев обърна внимание, че премиерът го няма в пленарна зала и посочи, че се обръща към стола му. Той изрази принципно несъгласие с обвиненията на премиера, че вотът се внася от наглеци.
Йордан Цонев акцентира върху три основни фактори, които движат икономическия растеж – инвестициите, където по думите му има пълен провал. Цонев констатира, че през първото четиримесечие на 2011 г. инвестициите са минус 427 млн. евро, което по думите му са капитали, които излизат от България. Той посочи, че са блокирани фирмите. По думите му бизнесът е поставен на колене, поставен е на колене с поддържане на монополите, неизплащане на задълженията към бизнеса.
Обнадеждаващи са данните от последното тримесечие за ръст на БВП, но по думите му този ръст отбелязва тенденция за спиране спада на потреблението – няма нито една мярка, която да насърчава потреблението, констатира Цонев. По отношение на третия фактор – износът, той каза, че износът е единственият фактор, който тегли българската икономика напред. Износът бележи ръст, затова че кризата направи българските стоки конкурентноспособни”, посочи той
Българската икономика – един платноход, който чака полъха на вятъра от Европа, за да върви напред, каза още той.
Десислава АНТОВА

Агенция “Фокус”
Синята коалиция напусна пленарната зала по време на дебатите по вота на недоверие

Депутатите от Парламентарната група на Синята коалиция напуснаха пленарната зала по време на дебатите по внесения вот на недоверие, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
„Въпросът за доверието на Синята коалиция към правителството на ГЕРБ не стои. На 20 януари кабинетът поиска вот на доверие, ние не го дадохме тогава и не виждаме нито една причина да го възстановим”, заяви съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров в декларация на парламентарната група.
Той посочи, че административната и териториалната реформи не са се състояли и няма да се състоят. „ГЕРБ не намира политическата смелост да ги извърши, въпреки голямото доверие, което получи на последните парламентарни избори”, заяви той.
Лидерът на СДС каза, че малките и средните предприемачи са притиснати в стената от монополите и вместо да им помогне с насърчаване на данъчната политика, правителството се е сдружи с монополистите. „Администрацията гъмжи от политически назначения на Тройната коалиция. Толкова важни комисии като КЗК и КЗП работят със състав, определен от предишното правителство”, каза още Мартин Димитров.
Христина ДОБРЕВА

Агенция „Фокус”
Предсрочни парламентарни избори са единственият изход за страната от тежката криза, според опозицията

Целта на вота на недоверие не е смяната на някой министър, а цели промяна на провалената антикризисна политика. Това не е по силите на премиера Бойко Борисов. Целта на вота е – да се даде възможност за предсрочни парламентарни избори, защото това е единственият изход за страната от тежката криза. Това посочи сред мотивите на вота на недоверие депутатът от ПГ на Коалиция за България Петър Димитров, от името на вносителите, предаде репортер на Агенция „Фокус” .
Димитров посочи, че България е на 14 място по усвояване на европейските фондове, на 25-то място по усвояване от социалните фондове и на последно място по усвояване по кохезионния и аграрния фонд. „Вместо да ползва средства от европейско финансиране, страната ползва средства от националния бюджет, а общините са принудени да взимат много кредити, които пречат на тяхното развитие и водят до фалити”, отбеляза депутатът.
По думите му, за първи път от началото на демократичния преход българско правителство е замразило доходите на хората. Безработицата се е увеличила с нови 170 хиляди, а всеки 3-ти младеж е безработен и търси реализация в чужбина.
„България е една от 3-те страни в ЕС с най-висока инфлация, а същевременно цената на бензина е една от най-високите в ЕС. Няма подкрепа за жизненото развитие на хората”, каза още Петър Димитров. Той посочи, че заплатите са замразени вече 23 месеца и българите са едни от най-тежко засегнатите в кризата, а правителството продължава да отменя социални права. „Кабинетът отмени обезщетенията за дълготрайна безработица, отмени увеличаването на вдовишките пенсии, замрази увеличаването на помощите за деца”, добави Димитров.
По думите му, премиерът и правителството имат силна воля за промяна и успех, което се отчита и от европейските партньори на България, но трябва и мисъл. „Волята е само инструмент на политиката”, каза Петър Димитров.
Христина ДОБРЕВА

Агенция „Фокус”
Петър Димитров: Г-н премиер, няма вече Станишев, има Бойко Борисов и вие отговаряте

Г-н премиер, дано по някакви тайни канали слушате този вот. Г-н премиер след 23 месеца управление трябва да приемете две прости истини – първата, че световната икономическа криза свърши, а втората, че от две години в България няма Тройна коалиция. Това каза Петър Димитров в представянето на мотивите за вота на недоверие на ПГ на Коалиция за България, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Вотът не е за миналото – мотивите за вота са за настоящето”, каза Петър Димитров. Той заяви, че две години България върви надолу – „българите сме по-малко, по-бедни, по-безработни и по-изостанали”. „Г-н премиер, няма вече Станишев, има Бойко Борисов, вие отговаряте, защото преди две години вие искахте да сте премиер на тази България, преди две години вие просто ни обещавахте, вие ни излъгахте и затова днес от името на излъганите, а не от името на Тройната коалиция, каквато няма, внасяме този вот на недоверие”, посочи депутатът.
Петър Димитров заяви, че докато у нас се отчита влошено усвояване на еврофондовете, висока безработица и инфлация, трайно обедняване на населението, европейските икономики показват трайни тенденции за излизане от кризата.
Той посочи, че има и външни фактори за искания вот на недоверие, а именно негативните оценки и препоръки на ЕК към правителствените програми. Особено тревожни са сигналите за връзки на управляващите с контрабандата и отговорност по думите на Димитров носи премиерът. По думите на депутата първият и основен мотив на вота на недоверие е провалът на антикризисната политика – правителството на практика не реализира никаква антикризисна политика, доведе до срив производството, обедняване на населението, ръст на безработицата.
Петър Димитров заяви, че според класацията на Виенския институт – страната ни е заемала 38 позиция по конкурентноспособност – за по-малко от 2 години правителството на ГЕРБ срина конкурентпноспособността на българската икономика, посочи Димитров.
Десислава АНТОВА

Агенция „Фокус”
Депутатът Петър Димитров представя мотивите за вота на недоверие

Народният представител от Коалиция за България Петър Димитров представя мотивите на вота на недоверие към кабинета на Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус” .
Преди Петър Димитров, министърът на външните работи Николай Младенов заяви на опозицията – българският парламент не е Биг Брадър, не е шоу, което се излъчва по телевизията – тук е мястото за дебата, тук се случва дебата. Николай Младенов заяви, че вчера България стана свидетел на една от най-тежките трагедии. Проявете малко смирение, ако искате да си кажете мотивите, кажете ги. Никой не ви скрива по никакъв начин дебата, ако искате да ви дават по телевизията, кажете го по телевизията, ако искаме да правим политика на площадите – да се разберем, каза още той. Мнозинството посрещна с овации изказването на външния министър.
Десислава АНТОВА

Агенция „Фокус”
Опозицията обвини управляващите, че използват деня на национален траур, за да скрият дебатите по вота на недоверие

Днес всички ние под една или друга форма, с различни думи, ще изразим съжалението си за загиналите, ще се присъединим към пожеланието за бързо оздравяване на ранените и ще изкажем съболезнования на близките и роднините. Тук обаче свършва приликата ни с управляващото мнозинството. Разликата е, че ние не се опитваме да обвържем вота с Деня на национален траур. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
„Срамно е това, което правите като ръководител на пленарното заседание, г-жо председател. Какво мислите, че толкова ще се случи в пленарна зала? Правителството не е в състояние да реализира онези мерки, които трябваше да бъдат предприети. Преценете още веднъж дали е подходящо днес да бъдат проведени дебатите, в ден на национален траур”, призова Найденов.
Депутатът от ПГ на Коалиция за България Мая Манолова се обяви против начина на водене на заседанието. „Това, което се случва в пленарна зала, е нечувано и безпрецедентно. За първи път дебатите по вота няма да бъдат показани пред българското общество. За първи път мнозинството го е толкова срам от този дебат, че е склонно да се скрие от обществото”, заяви тя.
„Отговорността е ваша, г-жо председател. Официално вчера ви помолихме да отмените дебата за утре. Отговорността е изцяло на председателя на Народното събрание, който не се съобрази с Деня на национален траур и насрочи дебатите за днес”, каза още Мая Манолова. По думите й, за първи път дебатът ще бъде апокрифен и българските граждани ще трябва да се запознават с него, търсейки едва ли не – стенограмите от дебата, като апокрифна литература. Според нея, това е вот, в който трябва да се чуе опозицията и изпълнителната власт. „Ако имате достойнство, отменете вота, за да се чуят аргументите на опозицията и на управляващите, иначе ще затвърдите позицията си на страхливци”, заяви Мая Манолова.
Христина ДОБРЕВА

Агенция „Фокус”
Дебатите по вота ще се проведат днес и няма да се предават по БНТ и БНР заради деня на траур

Депутатите отхвърлиха предложението за отлагане на дебата по вота на недоверие, направено от Парламентарните групи на ДПС и на Коалиция за България вчера на председателски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”. От 166 гласували – „за” бяха 59, против – 89 и 18 се въздържат.
Лютви Местан от името на ПГ на ДПС заяви: „Подновявам предложението, което направихме вчера на нарочен председателски съвет – дебатите по вота на недоверие да бъдат отложени за утре. Те можеха да се проведат и днес, ако мнозинството не ограничаваше българските граждани да чуят мотивите на вота”, посочи Местан.
Тези дебати са предназначени не толкова за тук присъстващите народни представители – адресат на дебатите са българските граждани, каза още той. Местан заяви, че са напълно съгласни с изказаното становище от Асен Агов, тъй като за вота на недоверие, по думите на Местан, са характери малко по-остър политически език, който не би бил съзвучен с идеята за смирението, състраданието, присъщи с национален ден на траур.
Повторно предлагаме отлагането на дебатите. Ясен е държавният протокол – той позволява провеждането на дебати в ден на национален траур и същевременно – да отложите разискванията. Естествено, да понесете и негативите, че в ден на траур подлагате хората на такава парламентарна емоция, каза Местан. Той се обърна към председателя на парламента – нямате полезен ход – или ще пуснете в пряко предаване дебата, в противен случай носите неизбежно отговорността за това, че ви е страх от тези дебати.
Йордан Цонев заяви, че траурът ще бъде използван дебатът да не бъде видян от българските граждани. Той поиска прегласуване на предложението за излъчване на дебатите, но то бе повторно отхвърлено.
Десислава АНТОВА

Агенция “Фокус”
Започнаха разискванията по вота на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов

В парламента започнаха разисквания по внесения от ПГ на Коалиция за България и ДПС вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Разискванията ще преминат с т.нар. удължено пленарно време. Времето, с което разполагат депутатите от различните парламентарни групи, е, както следва:
ПГ на ГЕРБ – 40 минути. ПГ на Коалиция за България – 25 минути. ПГ на ДПС разполага с 24 минути. ПГ на „Атака” – с 21 минути. ПГ на Синята коалиция има на разположение 20 минути. Независимите депутати имат общо 15 минути и трима от тях могат да изразят отношението си в рамките на до 5 минути.
Във времето не влиза времето от 10 минути за представяне на мотивите, както и времето за ползване на дуплика, а и времето, в което министрите могат да взимат думата.
Депутатът от ПГ на Синята коалиция Асен Агов посочи, че дебатите се провеждат в Ден на национален траур, за което БНР и БНТ са определили специална програма за днешния ден. Той предложи пленарното заседание да не се излъчва пряко по БНР и БНТ.
В пленарна зала са няколко министри, но все още не е дошъл премиерът Бойко Борисов. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е в пленарна зала.

Христина ДОБРЕВА
Print Friendly
FacebookСподели