Вечният огън на Шипка бе запален след 35 г.

  Плевнелиев се поклони пред подвига на опълченците, други не спомена   Снимка: БГНЕС Вечният огън на връх Шипка бе запален отново след близо 35-годишна пауза. На историческото място националният...
| Източник: в."Сега"

 

Плевнелиев се поклони пред подвига на опълченците, други не спомена
 
Снимка: БГНЕС

Вечният огън на връх Шипка бе запален отново след близо 35-годишна пауза. На историческото място националният флаг беше издигнат на 22-метров пилон. Церемониите са част от отбелязването на 135-ата годишнина от Шипченската епопея по време на Руско-турската освободителна война.
Директорът на националния парк-музей Шипка Данчо Данчев обясни, че вечният огън не е горял досега по технически причини.

„Знаете, че тук е планина, огънят гаснеше, той беше на нафта, след това на газ и имаше реална опасност от взривяване. Сега техниката е доста по-напред – с електронни датчици се регулира и се надяваме наистина да бъде вечен огън“, добави той.
Пламъкът ще се пали автоматично. Държавният глава Росен Плевнелиев, който е патрон на честванията, изкачи стълбите на Паметника на свободата на Шипка и награди първенците в състезанието за скоростно изкачване, съобщи „Фокус“.
Президентът поднесе цветя и произнесе слово. „През следващите дни по един достоен начин ние ще отдадем почит на подвига на нашите деди. Защото за всеки българин Шипка е свято място. Тук ние заставаме смирени и горди. Изпълнени с благоговение пред саможертвата на опълченците, които промениха хода на историята и донесоха така жадуваната свобода. В този подвиг са вградени надеждите за достоен живот на не едно поколение българи. С множество въстания през петте робски века нашият народ доказа, че ние не се примиряваме с липсата на духовна, политическа и човешка свобода, че е готов на всякакви жертви за нейното възстановяване.
 
Десетки са опитите на българите да отхвърлят ярема на робството, всички, от които с огромно значение за формирането и поддържането на волята на нашите сънародници да живеят в една свободна и независима държава“, заяви държавният глава, предаде БГНЕС. Той посочи, че в подвига на опълченците са вградени усилията на редица български книжовници и просветители, на възрожденските апостоли, будители. Президентът припомни славната история около връх Шипка.
 
„В славната епопея опълченските дружини доказаха, че са истински и успешен продължител на националноосвободителните борби. Със своето родолюбие, героизъм и себеотрицание опълченците зададоха примера, върху който се изгради младата Българската армия. Примерът, в чиято основа лежаха многобройните победи в последвалите войни за Освобождението и обединението на българския народ и държава. Така Шипка се превърна във върховен символ на българската сила и достойнство. Тя зададе онази висока мярка на родолюбие и жертвоготовност, която ще остане завинаги в основата на българския национален дух. Поклон пред паметта на героите“,
На въпрос по-рано за идеята за връщане на старото име на връх Шипка – Св. Никола, президентът отговори, че има процедури, които трябва да се спазват. Нека обосновката да бъде предоставена на съответната комисия в президентството и тя ще се произнесе, каза той.
„Връх Шипка с Паметника на свободата носи неправилно това име вместо собственото си – връх „Свети Никола“. Истинският Шипка е на километър встрани“, заявиха преди време от инициативен комитет от 18 историци, юристи, университетски преподаватели и общественици от Стара Загора и Казанлък.
Кулминацията на честванията на 135-ата годишнина от Шипченската епопея ще бъде от 21 до 26 август – дните, в които са се състояли сраженията на Шипка и отбраната на прохода.
Print Friendly
FacebookСподели