Валери Симеонов: България категорично трябва да заяви, че не желае и не трябва да участва в сирийския конфликт

 Радио „Фокус“   Валери Симеонов – съпредседател на НФСБ, в интервю за Радио „Фокус” Водещ: Г-н Симеонов, как коментирате набелязаните спешни мерки, приети на извънредно заседание на Съвета по сигурността...
| Източник: Агенция "Фокус"

 Радио „Фокус“

 
Валери Симеонов – съпредседател на НФСБ, в интервю за Радио „Фокус”

Водещ: Г-н Симеонов, как коментирате набелязаните спешни мерки, приети на извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерски съвет в края на миналата седмица?
Валери Симеонов: Мерките са адекватни, но за съжаление са изключително закъснели. Ситуацията с местоположението на България предполага преди години още да бяха взети необходимите мерки за съхранение на нашата граница, за предпазването от бежански поток, какъвто вече явно е налице, но с което нас не ни запознават както трябва всъщност. Информацията тече на тласъци и не винаги е пълна. Истината е, че към България има бежански поток, който естествено се транспортира от Турция. От нейната източна граница към западната. Но защо казвам, че са закъснели тези мерки? Защото ние бяхме свидетели на такива процеси и на границата между Турция и Гърция, и ако си спомняте, Гърция взе необходимите мерки с изграждането съответно на необходимите заграждения. При нас това можеше да стане още при управлението на ГЕРБ. Това не стана. Сега вече ще събираме „даровете” на това неадекватно поведение на държавниците.
Водещ: Тоест оценявате риска от хуманитарна криза, за която се спомена на този извънреден съвет не като реална опасност, а като факт, така ли да ви разбирам?
Валери Симеонов: Абсолютно. Много важно ще бъде поведението на България от тук нататък. За съжаление ако България не се включи в тройния засега пакт срещу Сирия има голям шанс Турция да ни накаже с огромни потоци бежанци. Но въпреки всичко аз смятам, че България е независима държава и тя не трябва да участва в така наречената „Коалиция на желаещите” срещу Сирия.
Водещ: Според вас достатъчно ясна ли е българската позиция по отношение на конфликта в Сирия и нашето участие или неучастие?
Валери Симеонов: Каква позиция? Ние нямаме никаква позиция в момента. България в момента няма никаква позиция. Военният министър говори несвързано. В сряда говори, че нямала България потенциал за участие, по-скоро нашата армия, в петък говори, че до момента нямаме искания. С други думи в двата случая той не изразява никаква позиция. Ние нямаме позиция. Същото се отнася и за Плевнелиев, който чакал искане да постъпи. Същото е с общите фрази на Вигенин. В момента не се забелязва, реално няма никаква позиция. Между другото както нямаше никаква позиция по никой от жизненоважните въпроси на обществено-икономическото развитие на България от това правителство. То просто е някакво аморфно правителство на бездействието.
Водещ: Това означава ли, че според вас, се чака развитие на ситуацията, за да има и конкретна позиция българското правителство?
Валери Симеонов: Не, абсурдно е това да се чака развитието на ситуацията. Имаме две алтернативи – да се включим в коалиция срещу Сирия и да участваме или да не участваме. България категорично трябва да изрази, че тя не желае и не трябва да участва най-малкото, защото е член на НАТО, а както виждате, НАТО взе решение да не участва. Така че България няма друга алтернатива освен да застане на страната на неучастието.
Водещ: Към момента бихме ли могли да обобщим, че позицията на страната ни е по-скоро пасивна?
Валери Симеонов: Пак повтарям, България в момента няма никаква позиция. Абсолютно пасивна е естествено позицията, но между другото конфликтът ескалира. Ясно е, че фактически бойни действия против Сирия ще има, така че ние час по-скоро трябва да изразим, че участието в една такава война е опасно и вредно за България.
Водещ: Г-н Симеонов, сега да се насочим и към вътрешнополитическите събития. Според изследване на „Алфа Рисърч”, което беше оповестено вчера, вашата партия има подкрепата на 3,1 %. Как коментирате тези данни?
Валери Симеонов: Как да ги коментирам? По принцип социологическата обработка на общественото мнение вече започна. Социолозите са така наречените политически инженери и конструктори. Винаги, когато замирише на избори, аз винаги съм казвал, че на българската социология нямам никаква вяра, така че няма какво да коментирам.
Водещ: И още нещо от това изследване „Атака” губи подкрепа от 1,5% , която се отлива към НФСБ. Имате ли такива наблюдения и вие?
Валери Симеонов: Такива наблюдения има още преди изборите. Цели структури на „Атака” преминават към Националния фронт. Естествено не ги приемаме така да се каже на килограма, избирателно се подхожда спрямо всеки човек. Има го този процес, но той не е нов, въобще не е нов. А какво са констатирали с това изследване вече трябва да питате как са го констатирали тези, които са го правили.
Водещ: Готвите ли се за избори, г-н Симеонов? Къде във времето според вас ще бъдат разположени такива, ако въобще има предсрочни парламентарни избори?
Валери Симеонов: Готвим се. Късно снощи съм се върнал от поредните срещи с актива на Националния фронт. Обикаляме цяла България. Правим анализ на изборите и съответно поставям задача пред структурите. За нас е безспорно, че много скоро ще има избори. Не се наемам точно да прогнозирам, но винаги съм казвал, че до Нова година ще бъде ясно кога ще са изборите. С други думи смятам, че много скоро до бялото пиано на площад Народно събрание ще се наредят няколко празни бели хладилника. С други думи протестът ще стане не само политически, но и икономически, и протест на гладните хора, така че няма как това правителство да оцелее.
Водещ: Структурите на НФСБ предвиждат ли масови протести от началото на новия политически сезон? Преди време организирахте такъв митинг в столицата.
Валери Симеонов: Да. Масови протести както казах ще има. Недоволството ще бъде в огромната си част народно и неполитическо, но предвиждаме и ние да се позиционираме така, както го направихме още в самото начало на формирането на правителството, на формирането на новия парламент. Ние бяхме първата политическа партия, която поиска оставката на правителството и до момента фактически само още една такава партия го е поискала. Така че ние също ще заявим категорично нашата позиция.
Водещ: Много малко не ви достигна, за да влезете в 42-рото Народно събрание. Връщам се към тези факти, защото отново според социологическите изследвания, от които вие бягате и не бихте искали да коментирате, но така или иначе те все пак дават някаква представа за нагласите в обществото, та около 20% от избирателите не разпознават в нито една от съществуващите партии алтернатива на статуквото. Моят въпрос към вас е дали виждате потенциален електорат в тези 20% ?
Валери Симеонов: Обръщаме се към всички, които искат да помогнат за спасението на България. Естествено, че ще оспоря вашето твърдение, че малко не ни достигна за влизане в Народното събрание….
Водещ: Според официалната статистика.
Валери Симеонов: Да, по официалната, манипулирана статистика беше такава. Манипулираното, фалшифицираното броене на гласовете също ни постави извън парламента, но аз трябва да ви кажа, че реално и 15% да събере Националния фронт за спасение на България, и 20 да събере, официалният резултат ще бъде 3,95%, тъй като това е единствената партия в България, която се бори срещу статуквото и поставя интересите на родината над своите партийни и лични интереси.
Росица АНГЕЛОВА

Print Friendly
FacebookСподели