Български евродепутат с позиция за съседни дърави

Надежда Нейнски: Македония трябва да преодолее езика на омразата „Македония не може да формира държавна идеология, която да посяга на историята на своите съседи, и трябва да преодолее езика на...
| Източник:

Надежда Нейнски: Македония трябва да преодолее езика на омразата

„Македония не може да формира държавна идеология, която да посяга на историята на своите съседи, и трябва да преодолее езика на омразата”. Това мнение изрази евродепутатът от Синята коалиция Надежда Нейнски по време на заседание на Комисията по външни работи в Европейския парламент, което бе посветено на Годишния доклад за напредъка на Македония по пътя й към ЕС.

„Европа е територия на толерантността и истината и нееднократно държави-членки, които в миналото са се противопоставяли едни на други, са намерили сили и воля да преодолеят различията помежду си. Македония трябва да последва техния пример“, категорична бе Нейнски. Тя заяви пред своите колеги, че България винаги е подкрепяла разширяването на Съюза към Западните Балкани, защото „процесът на разширяване е една сериозна инвестиция в сигурността и стабилността на региона.“ Според евродепутата и бивш външен министър на България, „членството в ЕС ще бъде инструмент за решаване на спорните въпроси в и между държавите от Западните Балкани.“ 

Нейнски напомни и за множеството трудни решения, които България е взимала, за да разреши граничните си проблеми с Гърция и Турция, като по този начин е съумяла да укрепи и добросъседските си взаимоотношения с тези държави.

Вчера Надежда Нейнски се срещна в Брюксел и с външния министър на Република Македония Никола Попоски,съобщиха от офиса на евродепутата.

=================================================

 

Надежда Нейнски призова Турция да гарантира прозрачност на партийното финансиране

 

Надежда Нейнски акцентира върху необходимостта Турция да гарантира прозрачност на финансирането на политическите партии като важно условие за тяхното демократично управление. Това са и част от препоръките на Групата държави за борба с корупцията (обединение на държави, съставящо препоръки за намаляване на корупционните практики).

 

Евродепутатът от Синята коалиция Надежда Нейнски внесе поправки върху резолюцията на Европейския парламент относно Годишния доклад на Европейската комисия за напредъка на Турция в преговорния процес за присъединяване към ЕС. Въпреки че депутатите признават важността на връзките между Турция и Съюза, те са доста критични към ситуацията в страната. Особено притеснение будят законите срещу тероризма, употребата на сила от страна на полицията, оказваният натиск над медиите, правата на жените и малцинствата, както и връзките с Кипър.

 

Като президент на Съюза на малките и средни предприятия към ЕНП Надежда Нейнски обърна специално внимание и на този сектор. Тя приветства подобряването на бизнес средата в Турция чрез приемането на Стратегия и План за действие за МСП за периода 2011-2013, както и на Акта за малкия бизнес. Тя призова и за продължаване дейностите на новосъздадената Схема за подкрепа за МСП, която осигурява необходимото финансиране за тяхното развитие.

 

 

 

Print Friendly
FacebookСподели