Българската лютеница – антиоксидантна бомба

| Източник: news.bg

Диляна Панайотова

Яжте лютеница и кисело мляко, гювече с лук, чесън, бамя, чушки и домати, гарнирани с чаша мерло и ще сте здрави.

Този извод може да се направи от презентацията на професор Светослав Ханжиев по време на конференция в Софийския университет за добрата храна.
Той представи интересни данни за българското здравословно меню. Оказва се, че трите най-популярни диети в Европа са Северна диета, Средиземноморска и Балканска диета.

Разнообразното меню е гаранция за балансирано хранене, подчерта той.
Става ясно, че традиционната българска кухня от края на 19 и първата половина на 20 век е близка до средиземноморската диета.

Над 50% от българчетата са затлъстели
Още…

Освен това балканската храна се оказва здравословна. Балканското хранене отговаря на важни критерии за здравословна храна, изтъкна Ханжиев. То е полезно срещу коронарна сърдечна болест. Балканското хранене е и богато на антиоксидативни елементи.

Приносът на страната ни към здравословното хранене включва: българското кисело мляко, пчелни продукти, зърнени храни и пълнозърнест хляб (помага за превенция на метаболитния синдром), чушки домати, лук, чесън, моркови, лапад, коприва.

Родното гювече минава за здравословно приготвяне на храната. Лютеницата пък била антиоксидантна бомба, според професора. Лукът в манджите пък ни доставя важни хранителни вещества.

Червеното вино също е полезно. Най-добрите сортове са „Мавруд“ и „Мелник“. Оказва се, че нашето червено вино е и най-полезно сред вината на световния пазар, по мнението на професор Ханжиев.

Той обясни пред аудиторията, че полезността на българската храна е и в иконите на Боянския майстор в Боянската църква, който на тайната вечеря изобразил лук и скилидки чесън пред апостолите. Едни от най-популярните диетолози по балканските земи са канонизираните Козма и Дамян, които успешно лекували с балканската диета император Константин Велики.

Print Friendly
FacebookСподели