Българската левица :Правителството на Ердоган трябва да чуе исканията за демокрация и свобода

| Източник:

 

Проектът за изграждане на търговски комплекс на мястото на сегашния паркGeziв сърцето на Истанбул постави началото на едно легитимно гражданско протестно движение. Посредством липсата на всякаква прозрачност и игнорирайки интересите на хората, този фараонски проект, целящ да превърне място, изпълнено със социална история, в място за печалба, прояви всички елементи на неолибералната арогантност.

Срещайки съпротивата на протестното движение, което нарасна и обедини хиляди турски граждани, правителството на Ердоган направи това, което прави винаги: опита се да го смаже със сила.

Партия „Българската левица” и Европейската лява партия осъждат категорично проявеното насилие и настояват властите в Европейските държави да упражнят натиск над турските си партньори за спиране на репресиите и освобождаване на задържаните демонстранти. Ние подкрепяме справедливите искания на протестиращите за защита на светския характер на турската държава.

В цяла Турция бяха издигнати множество искания за демокрация и свобода: свобода на печата, на синдикалните права, на правата на кюрдския народ, на жените, правото на демонстрации. Правителството на Ердоган най-после трябва да ги чуе.

 

04.06.2013г.

Партия „Българската левица” и Европейската лява партия 

Print Friendly
FacebookСподели