България удари руския нефт, пишат в Москва

08.12.2011, 10:54 (обновена 08.12.2011, 11:03) news.bg Под заглавието „Българският удар по руския нефт” руският вестник „Правда” излиза с материал във връзка с вчерашното решение на кабинета да се откажем от...
| Източник: News.bg
08.12.2011, 10:54 (обновена 08.12.2011, 11:03)
news.bg
Петролопровод,бургас-александуполис,

Под заглавието „Българският удар по руския нефт” руският вестник „Правда” излиза с материал във връзка с вчерашното решение на кабинета да се откажем от проекта „Бургас-Александруполис”.
Статията започва с констатацията, че това не е единственият случай, в който българските власти не желаят да изпълняват договори с Русия.

„Правда” изтъква, че въпреки настъпилата криза в Гърция гърците не са се отказали от проекта при което и да е тяхно правителство. „Друго нещо са българите“, пише „Правда” и припомня, че споразумението за „Бургас-Александруполис” е подписано през 2007 г. от българското правителство, начело с випускникът на Московския държавен университет Сергей Станишев, който се отнасял към Русия благосклонно, но през 2009 г. настъпили други времена – на власт дошли десните, начело с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, чиято програма още от началото е насочена към укрепване отношенията със Запада и съответно проектите с руско участие минамат на заден план, пише „Правда”.

Изданието припомням как преди две години финансовият министър Дянков обявил, че България е силно ударена от световната криза и затова няма пари за реализиране на руските проекти – строителството на АЕЦ „Белене”, газопровода „Южен Поток” и петролопровода „Бургас-Александруполис”.
„Българските министри в прав текст говореха, че не искат да увеличават финансовата зависимост на страната от Русия, но за други проекти като например Трансадриатическия газопровод и „Набуко”, които се реализират без наше участие, нищо подобно не се говореше„, изтъква „Правда.”

Според изданието българските власти са избягвали категорични отговори на въпросите на руската страна – „ту се съгласяваха, ту не се съгласяваха, ту мислеха”. Най-после през юли 2010 г., припомня „Правда”, премиерът Борисов се съгласи за „Южен поток”, но пък в „Белене” ситуацията увисна, след като и новият български президент Росен Плевнелиев не каза нищо определено.

Същата бъркотия се заформи и около петролопровода „Бургас-Александруполис”, продължава статията си „Правда”. „Ту на българите той не се харесваше, заради екологичните вреди по Черноморското крайбрежие, ту те бяха готови да започнат да разглеждат всичко отначало”, коментира вестникът като изтъква, че през цялото време България е задлъжнявало по вноските си за проекта.

Според руското издание не само от икономическите съображения България е взела това решение. Проектът за нефтопровода, както и за „Южен поток” и „Белене” още в началото не се харесаха не само на настоящите власти в България, но и на много в Европа и САЩ, към които Борисов и екипът му се ориентират. Не е изключено от Запад „тихо да са помолили” да бъдат оставени руските проекти и българските власти правят всичко възможно, за да не изпълнят поетите вече задължения. „Какво е това – политика и проява на анти-руски курс“, пита „Правда”.

Според икономическия експерт Дмитрий Абзалов, ако „Бургас-Александруполис” се провали, това не е трагедия – и през Босфора, и през Дарданелите може да се мине не само по северния, но и по южния маршрут – през Турция.

Впрочем и в България нещата могат да се променят. На власт след време може да дойде друго правителство, което да има друга гледна точка, различна от тази на правителството „Борисов”, коментира още икономистът.
Според Абзалов ситуацията може да се промени и сега. В момента България се намира в трудно положение. Парите, които биха постъпили в нейната хазна от участието в руски проекти няма да са й излишни. Освен това пред българските власти стои и проблемът с безработицата. „Така че, изправен пред тези неща, Борисов може да стане по-сговорчив”, коментира още Дмитрий Абзалов.

Каквото и да става Русия трябва да вземе решения, за да зависи по-малко от капризите на българските власти. Лошото е в това, че е сложно да се заобиколи българската територия. Това може да стане само през Украйна и Румъния, чиито управляващи са не по-малко капризни, коментира още „Правда“.
Според изданието може да бъде увеличен танкерния флот. В противен случай Русия е обречена на зависимост от политическата конюнктура в една или друга страна.

Print Friendly
FacebookСподели