Бургаските хотелиери и ресторантьори застанаха на коренно различни позиции по отношение на евентуалното отпадане на тоталната забрана на тютюнопушенето на закрито

Докато забраната е в ход, много заведения предлагат пепелници на пушачите Бургаските хотелиери и ресторантьори застанаха на коренно различни позиции по отношение на евентуалното отпадане на тоталната забрана на тютюнопушенето...
| Източник: в."Фактор"
Докато забраната е в ход, много заведения предлагат пепелници на пушачите
Бургаските хотелиери и ресторантьори застанаха на коренно различни позиции по отношение на евентуалното отпадане на тоталната забрана на тютюнопушенето на закрито, което предстои да бъде гласувано в Народното събрание. Кръчмарите са тотално разединени за това дали трябва или не да се пуши отново в заведенията им. Според крайните привърженици за отпадането на забраната, основната последица от нея са празни заведения, отлив на клиенти, ниски обороти /спад от 50-70%/, съкращения на персонала, фалити. „Тази безумна забрана удари по целия бранш.
Лятото как да е – всеки вади маси и столове навън, така че проблемът не се усеща. Есента обаче ни настъпи, иде и зима. Тогава какво ще правим всички ние, които си изкарваме хляба от заведенията и хотелите”, реторично пита бургаски кръчмар. С лека нотка на черен хумор някои от тях дори заявяват, че са категорично „за” отпадане на забраната за тютюнопушене, защото досега нямало нито едно доказателство, че цигарите, алкохола, кафето или наркотиците. Браншовиците се жалват още, че заради постоянните промени в законодателството на тази тема в последните години всеки един собственик на заведение е вложил и респективно загубил луди пари, за да слага и маха табели, светлинни сигнали, прегради, врати, аспирация и прочее, докато в следващия момент закона отново е променен и голготата на кръчмарите започва отново.
В същото време винаги има недоволни – я пушачите, пя непушачите, казват още кръчмари от Бургас. „Ако в заведението ми има зони или помещения за пушачи и непушачи, всеки може да избира къде да седне и да консумира. Ако обаче е забранено пушенето навсякъде, непушачите са толерирани, а пушачите – репресирани. Ако се пуши навсякъде, непушачът има право да избере дали да влезе или не”, аргументира се собственик на един от големите барове по „Александровска”. Кръчмарите дават за пример в това отношение страни като Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Испания, Италия, Португалия и Германия, където забраната беше премахната, а в демократична Швейцария това дори беше сторено чрез всенароден референдум. „Да си оправят първо наркоманчетата по улиците и наркодилърите край училищата, битовия алкохолизъм и проблемите с преяждането примерно, тогава да посягат на тютюневия дим”, горещи се и съдържател на заведение близо до Краснодар.
Той обяснява, че неслучайно протестът под мотото «За равни права на пушачи и непушачи!», който се проведе миналия ноември в цялата страна, беше най-масов именно в Бургас. Над 1000 собственици на заведения, управители, сервитьори, бармани, кухненски персонал и редови граждани протестираха срещу забраната. Тогава Иван Стоименов – протестиращ собственик на заведение в Бургас, каза, че не подкрепя тютюнопушенето, но е против категоричната му забрана. „Тя е смъртна присъда за цял един отрасъл от изнемогващата икономика на България”, заяви Стоименов. Исканията на протеста бяха подробно описани в отворено писмо на хотелиерите и ресторантьорите в България до министър председателя. Акцентите на протеста бяха отмяна на тоталната забрана за тютюнопушене в заведенията и връщане на закона в старият му вид, възстановяването на залите за пушачи и непушачи и собствениците на заведения до 70 кв.м. да решават сами.
Бургаските ресторантьори обявиха на протеста, че имат готовност да започнат разяснителна кампания в бургаските училища, която да покаже вредата от пушенето сред подрастващите. В същото време публична тайна е и че докато забраната е в ход, в Бургас в много заведения се предлагат пепелници на пушачите. В някои барове това са високи стоящи пепелници, скрити под масата, в други кръчми пепелника си стои откровено върху нея. По-предприемчиви собственици на заведения пък тайно дават на пушачите чаши с напоени с вода салфетки или направо вазички със сухи цветя и един пръст вода на дъното, които заместват пепелника и са по-дискретни при една евентуална проверка или за любопитните погледи на непушачите от съседните маси. Тези от бранша обаче, които настояват да се запази статуквото и кръчмите да останат чисто от тютюнев дим, твърдят, че трябва да остане забраната за пушене в заведенията, още повече, че те се посещават и от ученици, майки с деца, хора със здравословни проблеми.
Някои от кръчмарите дори признават, че според мнозина основната причина за празните заведения е не толкова това, че в тях не може да се пуши, а кризата, която изпразни джобовете на хората и ги принуди масово да хапват, пийват и пафкат у дома, където е по-евтино и не важат никакви забрани и ограничения. В златната среда се намират тези бургаски хотелиери и ресторантьори, които в името на клиента търсят компромиса, така че всеки да е доволен, а оборотът да върви. Сред тях има такива, които предлагат по-радикални промени в законодателството, като това да зони за пушачи и непушачи или дори да има отделни зали за пушачи и непушачи по кръчмите – нещо, което наподобява предишната система. По-драстично е схващането да бъдат обявени отделни заведения за пушачи и други за непушачи, като дават за пример някои страни от Европа и по света.  „Не е вярно, че в Европа не се пуши.
Всеки трябва да избира дали да пуша или не, клиентът винаги има право”, заявява по този повод небеизвестен бургаски собственик на ресторант в централната част на града.
Войната „за” и „против” тютюнопушенето на обществени места се прехвърли отдавна и във Фейсбук, където се нароиха групи на привърженици и противници на режима, някои от тях и с бургаска връзка. „Против пълната забрана за тютюнопушене на обществени места“ и „За пълната забрана за тютюнопушене на обществени места” са разбира се най-често срещаните имена на фейсбук групите и в тях от месеци се вихрят люти спорове, убедителни или нелепи доводи, дават се примери, призовава се към протести и се сипят хули и откровени псувни.
В тихата война около тютюневия дим в кръчмите се включиха и много браншови организации, НПО-та, сдружения и обединения, кой ли не. Сдружение „Зелени инициативи“ например неотдавна дори предложи заведенията, които не спазват забраната за тютюнопушене на закрито, да бъдат включени в „Черен списък на димящите заведения”. Отмяната на забраната, дори частично, ще бъде сериозен прецедент, който може да се превърне в порочна законодателна практика, смятат от „Зелени инициативи“. От организацията посочват, че според направените социологически проучвания повечето пушачи са срещу промяна на закона. „Смятаме, че в момента не толкова забраната нанася щети на оборотите на заведенията, колкото факта, че във всеки град има „привилегировани“ кафенета и ресторанти, които са над закона. Тази „обществена тайна“ е инструмент за нелоялна конкуренция и обезмисля усилията за приемане на новите правила“, заявяват от „Зелени инициативи“. От сдружението призовават гражданите, бизнеса и медиите да подкрепят черния писък на заведенията, където закона за тютюнопушене никога не се е спазвал.

Законопроектът за отмяна на забраната за тютюнопушенето влиза в парламента
Сред вносителите е и бургаският депутат Димчо Михалевски

Законопроектът за отмяна на тоталната забрана на тютюнопушенето на закрито влиза в парламента и ще бъде гласуван преди зимата. Депутати от БСП внесоха в Народното събрание в сряда предложение за законодателни промени за това.  Под Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето стоят имената на Спас Панчев, Димитър Дъбов, Димчо Михалевски, Мартин Захариев, Добрин Данев, Атанас Мерджанов, Корнелия Нинова, Татяна Буруджиева и Тодор Радулов. Депутатите от БСП приеха отпадането на тоталната забрана за тютюнопушене на заседание на парламентарната група във вторник. От присъствалите 56 избраници, “за” са били 35, включително лидерът Сергей Станишев. 17 души – главно лекари, били „против”. Четирима са въздържалите се. Според промените, пушенето в ресторантите ще е разрешено само в определени салони. Във всички барове, дискотеки и казина ще може да се запали цигара след 22:00 ч. Заведенията, които нямат възможност за обособяване на салони, сами ще решават дали в заведението им да се пуши или не. Предвиждат се и санкции за нарушителите, които достигат до 15 000 лева при повторно нарушение. В залите за пушене в ресторантите няма да се допускат лица под 18 г. Същото ще важи и за малките барчета, в които ще се пуши. В офисите и останалите обществени сгради обаче пушенето ще продължава да е табу, гласи още Законопроектът. Мотивите и пълният текст с внесените поправки за отмяната на пълната забрана за пушене вече са качени на сайта на Народното събрание. В мотивите е записано, че се запазва пълната забрана за пушене в „по-голямата част от закритите обществени места като обособените работни места, местата за настаняване, училищата, детските градини, яслите, интернет клубовете, кината, театрите, концертните зали, галериите, читалищата, библиотеките и други. Къде обаче се разрешава пушене – в „обособени самостоятелни помещения в залите за консумация на място в заведенията за хранене и развлечения, а в игралните зали, игралните казина и заведенията с изцяло нощен режим на работа се допуска пушене без да има нужда собственикът да обособява самостоятелни помещения за целта.

Димчо Михалевски, бургаски депутат:
Очакваме гласуване по съвест на проектозакона, а не политическо

Тази тема е много специфична и предполага не политическо гласуване, а гласуване по съвест. Единствено депутатите от ГЕРБ мисля ще гласуват по политическа линия, най-малкото защото тази партия въведе тоталната забрана на тютюнопушенето преди време, а това малко ще изкриви картинката. Що се отнася до това дали президента ще наложи вето над този проектозакон, мисля, че той е на път да девалвира с налаганите от него вета в последно време, така че това за нас не е меродавен проблем. Важни са две неща. Първо -  важното е, че всеки български гражданин трябва да има право на избор, а в момента пушачите нямат това право. И са ограничени. Второ – сега действащият закон е некоректен към хотелиерите и ресторантьорите, най-малкото защото преди 2 години ги принудиха законодателно да вложат солидни инвестиции за разделянето на заведенията на зони, а месеци по-късно с тоталната забрана тези инвестиции се оказа, че отидоха на халост. Да не говорим колко клиенти загуби браншът. От друга страна законът масово се нарушава в момента.  Проблемите със здравето на хората, с които така се спекулира, трябва да се решават с други методи.

Браншовици: Нужен е компромис в името на клиента
Нужен е компромис в името на клиента, без значение далри е пушач или непушач. Този проблем тревожи цялата гилдия, като голяма част от ресторантьорите и хотелиерите са за премахването на забраната за тютюнопушене в заведенията. Това заяви Иван Иванов, председател на Бургаската регионална туристическа камара. Идеята е да се почерпи опит от други страни-членки на ЕС, където се пуши след 22,00 часа или има обособени зали за пушачи и непушачи.  Ние в момента се намираме в една крайност, тютюнопушенето да бъде забранено за закон, която е неприятна. Моето мнение, а и мнението на камарата е, че това положение има нужда от преразглеждане. Трябва да се намери вариант, работещ и за пушачи и за непушачи, трябва баланс, каза още Иван Иванов.
Според Веселин Налбантов, зам.председател на СНЦ „Съюз на собствениците – Слънчев бряг”, по морето, особено в курортен комплекс Слънчев бряг проблемът с тютюнопушенето е решен отдавна, далеч преди със закон да бъде въведена тази забрана. Ние забраната сме си я въвели сами и я спазваме стриктно, тъй като правим глобален туризъм, каза още той и поясни, че трябва обаче да се прецизират добре нещата след задълбочен анализ – примерно да има обособени клубове, пура клубове, барове, казина. Не може в едно казино да речем, събрало куп платежоспособни еврейски туристи, да ги отблъскваш с някаква сляпа забрана, да им нарушиш навиците, комфорта. От друга страна стоят нещата примерно с дискотеките, с децата. Трябва да има обособени зони за всеки човек и всеки вкус, за пушачи и непушачи, допълни Налбантов.
На коренно различно мнение е Соня Енилова, председател на Бургаската регионална туристическа асоциация. Този законопроект според мен е категорично вреден за България и за туризма ни, за имиджа ни като туристическа дестинация. Действащият към момента закон за забраната на тютюнопушенето ни даваше предимство като модерна държава, равняваща се сред първите в Европа и света, погледнато в глобален мащаб или откъм т.нар. медицински туризъм. Отмяната на забраната би била крачка назад и по никакъв начин няма да увеличи туристопотока, дори напротив, смята Енилова.

Над 1500 проверки и нито 1 нарушение

 

Регионалната здравна инспекция продължава активно с проверките, свързани с нарушаване на забраната за тютюнопушене, но уви – безрезултатно.

За последното тримесечие инспекцията е извършила 1521 проверки, от които нито едно не е било в нарушение. Сред тях 401 заведения, 75 училища и детски градини, 471 лечебни и здравни заведения. Брой издадени наказателни постановления – нула.

Въпреки това в Бургас продължава да има заведения, в които се пуши „нелегално“. Според законовата рамка, помещение, имащо повече от две стени, се води за закрито и би следвало там да важи забраната. Някои се възползват от неяснотите в закона и решават, че отворените прозорци от двете страни на заведението са достатъчни.

Дори персоналът насърчава клиентите да пушат вътре, вместо да мръзнат на студеното. Малко са обаче тези собственици, които са готови да поемат глобата на свои разноски. Макар да има и такива, които смятат, че оборотите им ще покрият стойността на акта, повечето оставят отговорността в ръцете на клиентите си. А те от своя страна дори и не подозират, че ги грози санкция в размер от 300 до 500 лв. „Ако в заведението няма създадени предпоставки за тютюнопушене – пепелници по масите, специални обособени места, актът се съставя на физическото лице, което извършва нарушението“, категорични са от РЗИ.

 

Ивелина Стратева, директор „Икономика и стопански дейности“ към община Бургас:

След забраната за тютюнопушене няма бум на прекратени категоризации

„След тоталната забрана за тютюнопушене няма бум на прекратени категоризации. Броят им е относително постоянен и е свързан със смяна на търговеца в заведението. Найлоните са отвън, осигурени са условия за пушачите – за тях няма лошо време. Проблемът идва със зимата. Лятото така или иначе всички са навън. Никой не иска да сяда на закрити пространства, специално в Бургас“, коментира пред „Черноморски фар“ Стратева.

 

Ирена Василева, собственик на заведение:

Пушачите са по-добрите клиенти

Защитник на тезата, че заведенията масово ще фалират е Ирена Василева, собственик на кафене в центъра на Бургас – една от инициаторките на миналогодишния протест. Клиентелата рязко е спаднала. „Отворила съм заведението преди шест години и то никога не е било толкова празно. Винаги сме били едни от най-добре работещите в Бургас“, оплаква се тя. Според нея бизнесът загива – в комбинация с кризата забраната за тютюнопушене допълнително отблъсква клиентите. Във все още топлите дни пушачите могат да си позволят да седнат навън, но със задаващите се студове това няма да бъде възможно. След направените инвестиции за вентилационни системи, собствениците се принудиха да хвърлят луди пари, за да се приспособят към закона. Изграждане на система за отопление на външните заграждения струва хиляди левове – непосилна сума за повечето. Освен това продължават да текат таксите за тротоарно право, сметките за електричество растат заради допълнителното захранване на отоплението. Вложените 12 000 лева за специална вентилация и досега нямат възвръщаемост.

Пушачите са мнозинство и според Ирена по-добри клиенти. След забраната много от тях предпочитат да пушат вкъщи, отколкото да откажат цигарите и да продължат да посещават заведения.

 

Малина Стратиева, хотелиер:

Всеки има право сам да избира

В крайна сметка, след като толкова претендираме, че сме демократични, всеки трябва да има право да избира да пуши или не. За мен е удачен вариантът на закона, в който пушенето се позволява в специални обособени помещения. Никой не отива в заведение, защото няма какво да яде и пие вкъщи. Прави го, за да опита някаква специална кухня, да прекара време с приятели и в момента, в който хукне да излиза навън, за да пуши, идилията се нарушава.

Забраната влияе и на бизнеса безспорно. Не мисля, че в България сме достигнали това ниво на развитие, в което проблемът да са ни само цигарите. След като такъв голям процент от населението пуши, не виждам къде е проблемът да им се осигури възможност да го прави. Проблемът е, че никой не влага пари в добра вентилация, а и не се използват съоръженията, защото харчат допълнително ток.

 

Д-р Галя Милева, депутат от ГЕРБ, пушач:

Забраната не бива да отпада, стоим твърдо зад нея

Въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места е едно от нещата, които бившите управляващи от ГЕРБ се гордеят.

Потърсихме мнението на двама от бургаските народни представители, д-р Галя Милева от ГЕРБ и Атанас Зафиров от „Коалиция за България”, който да изкажат аргументите си трябва ли или не да бъде променен закона за тютюнопушенето.

Според д-р Милева цялата група на ГЕРБ ще отстоява пълната забрана за тютюнопушене на обществени места и в заведения. „Аз може и да съм пушач, но се опитвам да откажа цигарите. Като бивш зам.-председател на здравната комисия в Народното събрание и като лекар, съм против промяна на режима. Против промяната е и цялата парламентарна група на ГЕРБ. Доколкото разбрах, колегите от БСП и ДПС в момента се лутат, как да бъде облекчен режимът, защото това е законопроект внесен от групата на „Атака”, заяви д-р Милева. Според нея е възможно обществото да се раздели на две в мнението си по въпроса, възможно е и народните представители също да се разделят на пушачи и непушачи при взимането на решението. Д-р Милева е категорична, че работещите в сферата на здравеопазването няма как да са против сега действащото законодателство.

„Мисля, че вече мина година и половина от приемането на този закон нещата се поуталожиха и не смятам, че цигарите и оборота на дадено заведение са в някаква зависимост, каза още д-р Милева.

 
Автор: Милица САВАНОВИЧ и Камен ПЕТРОВ

Print Friendly
FacebookСподели