БСП – първи, още 5 партии влизат в НС при избори сега

 Николай Драганов © БГНЕС Шест партии към днешна дата имат възможност да излъчат евродепутат – БСП, ГЕРБ, ДПС, „България без цензура“, Реформаторския блок и НФСБ, като националистическата формация е „на...
| Източник: news.bg

 Николай Драганов
кольо колев, медиана, социологическо проучване© БГНЕС

Шест партии към днешна дата имат възможност да излъчат евродепутат – БСП, ГЕРБ, ДПС, „България без цензура“, Реформаторския блок и НФСБ, като националистическата формация е „на кантар„. Това отчита изследване на „Медиана“, проведено в периода 3 – 7 февруари.

Според агенцията на Кольо Колев, който лично представи данните от изследването на пресконференция в БТА, се наблюдават тенденции на „плах оптимизъм“ у българите по отношение на икономическата ситуация и вярата в личните перспективи.

Покачващият се с около 10-15% оптимизъм дава отражение и върху доверието към правителството на Пламен Орешарски, към което доверието се е покачило с 6%, а разочарованието е спаднало с 2%.

Според „Медиана“ и Кольо Колев категорично няма доминираща обществена нагласа за оставка на правителството. Такава искат 34% от избирателите, а желаещите кабинетът да бъде оставен да работи са 45% от анкетираните.

Ситуацията е предизборна, уточни Колев и поради тази причина се наблюдава консолидация на избирателите около техните партии. Това води до покачване на процентите както при БСП, така и при ГЕРБ.

Ако днес имаше парламентарни, а не евроизбори, първа политическа сила би била БСП с 24,8%, следвана от ГЕРБ с 19,3%, ДПС с 9,5% и „България без цензура“, Реформаторския блок и НФСБ съответно със 7,1%, 6,4% и 3,3%.

За „Медиана“ прави впечатление значителното нарастване на електоралния потенциал на „България без цензура“, като според Колев основни „донори“ на тази формация са ГЕРБ и „Атака“.

Тенденцията националистите на Волен Сидеров да губят доверие към себе си е постоянна и този път едва ли той ще успее да се възстанови от „пепелта“, счита Колев. Обратното важи за неговите конкуренти от НФСБ, които бавно, но сигурно покачват доверието към себе си.

Индикации да прескочат бариерата и да вкарат депутат в Европейския парламент не дават и хората около президента Георги Първанов, посочва изследването на „Медиана“. Високият личен рейтинг на Георги Първанов не е равен на доверие към партията му, което към момента е по-малко от 2% и не може да се говори за „гибелен пробив“ за БСП, посочи Колев.

Агенцията е включила в изследването си и въпроса, повдигнат от държавния глава Росен Плевнелиев във връзка с провеждането на референдум. До няколко дни „Медиана“ ще излезе с отделен анализ на получените данни, но според Колев „положението е плашещо„. Освен зададените от президента въпроса, агенцията е включила и редица други, касаещи например отношението към хомосексуалистите, смъртното наказание и други.

Хората биха подкрепили страшни неща и играта с референдуми е доста опасна, предупреди Колев с уговорка, че след няколко дни темата ще бъде анализира по-широко на база получените в изследването данни.

Print Friendly
FacebookСподели