БСП подрежда листите си за предстоящите парламентарни избори

Агенция „Фокус“  БСП подрежда листите си за предстоящите парламентарни избори на 12 май. Председателят на групата съветници на БСП в Столичния общински съвет Жельо Бойчев заяви на конференцията на Градския...
| Източник:

Агенция „Фокус“

 БСП подрежда листите си за предстоящите парламентарни избори на 12 май. Председателят на групата съветници на БСП в Столичния общински съвет Жельо Бойчев заяви на конференцията на Градския съвет на БСП, че предстои изключително тежка битка. Победата на БСП на тези избори минава през победата над ГЕРБ на избори в София. По негови думи възходът на ГЕРБ е започнал от София. „Ние трябва да покажем и разкажем истинската същност на управлението на ГЕРБ. Те извън София няма какво друго да покажат”, каза той.
Според Бойчев – ГЕРБ превърнаха София във витрина на своето управление. „Тук по същество е целият потенциал на ПП ГЕРБ”, каза Бойчев. Според лидера Сергей Станишев Пламен Орешарски е най-закономерната, логична, политически издържана кандидатура, която може да даде нова визия за страната. „За мен той е най-силната кандидатура, която отговаря на нуждите на страната в този момент.
Това е моя лична позиция и съм готов да я отстоявам и пред БСП. Убеден съм в неговите лични качества, почтеност и лоялност към нашата кауза“, добави председателят на социалистите.
Според Станишев – Орешарски в най-добра степен олицетворява предсказуемост, икономическа компетентност, добра реализация на бюджета, социална отогворност, икономически ръст и нормални условия за дребен и среден бизнес.
Предстои във вторник БСП да утвърди предизборната си платформа. Единствено БСП може да не допусне втори мандат на ГЕРБ, които причиниха разруха, тотално обедняване на хората и закриването на 250 000 фирми, каза Станишев. Според Станишев на България е нужно национално отговорно правителство, което да работи за икономически растеж и да бъде социално отговорно.
Участниците в листите за народни представители за 23-ти, 24-ти и 25-ти МИР в София-град, които бяха определени – без водачите на листите и без граждански квоти – до пето място са:
23 МИР – Ваня Добрева, Георги Кадиев, Румен Гечев, Страхил Ангелов, Ирена Атанасова.
24 МИР – Георги Свиленски, Борис Цветков, Росен Малинов, Таско Ерменков, Атанас Папаризов.
25 МИР- Николай Малинов, Валя Богданова, Деница Златева, Методи Костадинов, Стефан Василев.
Предстоящите задачи на градската организация в София са да организира и проведе ефективна предизборна кампания, пълна мобилизация на градската организация – всички социалисти. Предизборната дейност да се пренесе в кварталите и селищата за открит диалог с избирателите, очерта като задачи председателят на градската организация на БСП-София Анна Янева. Тя каза още, че 31% от кандидатите са жени, 43% са кандидати до 40 години, а 80% за първи път са кандидати за народни представители.
Кампанията на БСП в Пловдив пак ще бъде позитивна като в цялата страна. Това каза пред журналисти в Пловдив Стефан Данаилов. „Разбира се, не може да не се съобразим с това, което се случва в момента и вълненията на хората и ще се опитаме да убедим гражданите, че сме алтернатива”, каза Данаилов. По думите му, много е важно, членовете и симпатизантите на БСП да се ангажират по-активно, защото това са едни важни избори. Той заяви, че не разделя избирателите на гражданска квота и партийни членове.
„Всичко е разпределено така, че да мога да бъда и в Пловдив и в Плевен”, каза Данаилов във връзка с избора за водач на листите в двата града.
БСП подреди листата за парламентарните избори за град Пловдив. Водачът на листата е Стефан Данаилов, второто място е за коалиционна и гражданска квота, на трето място е доц. д-р Илия Баташки, четвърто – Красимир Мурджев, а след него, на петото място е депутатът от 41-во Народно събрание, Захари Георгиев. Шестото място е за инж. Калин Милчев от Младежкото обединение на партията. Сред останалите имена в листата са тези на Атанаска Пенева, Кирчо Атанасов, доц. д-р Георги Йорданов, и Георги Търновалийски. Листата бе подредена по време на днешната конференция на градския съвет на БСП в Пловдив чрез таен вот. Гласувано е с общо 195 бюлетини, 18 от тях се невалидни.
БСП-Бургас номинира част от представителите си за листата за предстоящите парламентарни избори на 12 май. Заседание на Областен съвет на БСП – Бургас се проведе днес. На него предложенията на общинските конференции за кандидати за народни представители бяха обобщени и подредени и ще бъдат изпратени до Националния съвет на БСП за приемане на решение относно окончателно подреждане на листата и регистрацията й.
Предложението на Областен съвет за подредба на листата от 3-то до 14-то място е:
3. Атанас Зафиров – Бургас
4. Павел Маринов – Бургас
5. Пенко Атанасов – Карнобат
6. Ива Кусева – Поморие
7. Д-р Паруш Парушев – Айтос
9. Димитър Гочев – Царево
11. Йона Чобанова – Средец
12. Николай Тишев – Бургас
13. Тодор Байчев – Карнобат
2,8,10,14 място са предвидени за представители на гражданската квота и коалиционните партньори и ще бъдат определени допълнително.
Поради несъгласие с начина на гласуване при определянето на кандидатите в листата за народни представители, деветимата представители на общинско ръководство на БСП в Пазарджик напуснаха заседанието на областния съвет още преди вота, каза областният председател на БСП Георги Мърков. Още в началото те излязоха с декларация, че са гласували на своя конференция и настояват – второто място в листата да бъде за тях. Направиха това още преди дори да гласуваме и без да знаят какво ще стане по време на заседанието.
Председателят на организацията Димитър Димитров поиска някакво гласуване, което не е по устав. Въпреки това, подложихме неговото предложение на гласуване, но болшинството от присъстващите не се съгласиха с него. Според мен, те се бяха настроили предварително да напуснат, затова решенията впоследствие бяха взети в тяхно отсъствие, каза още Мърков.
Print Friendly
FacebookСподели