БСП е готова още от понеделник да започне да изпълнява финансовия си проект

         Националният съвет на БСП и Общински съвет на БСП – Бургас организираха дискусия на тема „ Управленски проект: Данъчна и финансова политика” днес в Бургас. На срещата присътваха народните...
| Източник: nessebar-news.com

         Националният съвет на БСП и Общински съвет на БСП – Бургас организираха дискусия на тема „ Управленски проект: Данъчна и финансова политика” днес в Бургас. На срещата присътваха народните представители Румен Овчаров, Пламен Орешарски, Петър Димитров, бизнесмени от Бургас и региона.

         Бургас и регионът имат нужда от инвестиции и най- вече от социална насоченост на управлението, каза в началото Павел Маринов.

         По- добро управление от гледна точка на икономическото развитие от нашето управление в България няма да има през следващите 20 години, каза Румен Овчаров. Той припомни на присъстващите в залата бургаски бизнесмени какво е оставило в наследство правителството на Тройната коалиция през 2009 г. : добра финансова стабилност; 8,3 млрд. лв. фискален резерв, 9,5 млрд. лв. публичен дълг, второ най- ниско равнище на безработица в ЕС. В момента положението е следното: България е сред петте страни с най- нисък ръст на БВП; с най- висока безработица; 4,5 млрд. фискален резерв и с близо 2% по- голям публичен дълг – 11,4 млрд. лв.; ниска събираемост на данъците; голяма контрабанда; неусвояване на парите от европейските фондове.

         Предложените от БСП мерки за подобряване на финансовото положение на България са свързани със запазване на валутния борд до влизане на страната в Еврозоната при сегашния фиксиран курс; високи темпове на растеж и модернизация на икономиката; поддържане на достатъчни валутни и фискални резерви за гарантиране на финансовата стабилност; поддържане на ниски нива на държавния дълг; провеждане на политика на умерени бюджетни излишъци; таван на бюджетните разходи като дял от БВП – до 40%, и повишаване ефективността на публичните разходи; продължаване на процеса на фискална децентрализация; запазване на ролята на държавата като трети осигурител; ефективно и максимално усвояване на средствата от еврофондовете.

         Можем  да започнем изпълнението на нашата програма още от понеделник – утре / четвъртък/ са дебатите за вота на недоверие, в петък е гласуването и от понеделник сме готови, отговори на зададен въпрос Румен Овчаров. Според него проектът за финансова и данъчна политика на левицата е заявка, че в България може да бъде водена и друга политика. Овчаров смята, че кризата в момента в страната е резултат на действията и бездействията на това правителство.

В България има група хора, които не защитават националния интерес, а тяхната визия за бъдещето на страната се определя от различни посланици, коментира Овчаров темата за изграждането на АЕЦ Белене.

Вярно е, че по време на нашето управление икономическата среда в световен мащаб беше благоприятна, но цифрите най- добре говорят за сегашното ни положение, каза бившият финансов министър и бургаски депутат Пламен Орешарски. През периода 2005 г. – 2008 г. България е била на 5-6 място по икономически растеж сред 27 страни от ЕС. През 2010 г. ние сме на 22- ро място и това са фактите, обясни Орешарски.

Print Friendly
FacebookСподели