БСП вади сопа на кабинета, излиза на протестите

Диляна Панайотова © БГНЕС БСП ще се противопостави с всички средства на намерението на правителството да увеличи с 1 година възрастта за пенсиониране още от 2012. Тази категорична позиция изрази...
| Източник: News.bg

Диляна Панайотова
стойнев станишев© БГНЕС

БСП ще се противопостави с всички средства на намерението на правителството да увеличи с 1 година възрастта за пенсиониране още от 2012.
Тази категорична позиция изрази соцлидерът Сергей Станишев на пресконференция в партийната централа.
Юристите на столетницата даже мъдрят дали да не питат Конституционния съд за идеята на правителството.

Според лидера на червените правителството не търси начини за ръст на приходите в пенсионната система. Социалистите ще внесат законодателно прелдожение за вдигане на максималния осигурителен стаж – от 1 януари на 2700, а от април до 2900 лева. Тази мярка ще донесе 100 милиона лева приходи в бюджета на НОИ и 32 милиона лева приходи за НЗОК.

От БСП предлагат още от 2012 да се повиши с 1,2% осигуровката за фонд „Пенсии“ и с 2% за фонд „Безработица“. Крайно време е богатите хора също да бъдат съпричастни към кризата, заяви и Драгомир Стойнев, председател на Социалната комисия в НС.

Едно увеличение на възрастта е мярка срещу хората, смята той. Според него трябва да се помисли и за по-гъвкави форми на пенсиониране, например хората да могат да се пенсионират по-рано, но срещу по-малка пенсия.

Според него правителството се опитва чрез бакалски сметки да прави политика. Не става въпрос за цифри, а за човешки съдби, изтъна депутатът. Това правителство носи белега на бедността, подчерта Драгомир Стойнев.

Сергей Станишев критикува и политиката на правителството към БДЖ. Кабинетът съзнателно бяга от диалог, смята той.
Ситуацита в железницата се задълбочила, след като настоящото правителство спряло плащането на падежите по заемите на дружеството.
Предходното правителство редовно си плащало задълженията към кредиторите и освен това приело стратегия за развитие на БДЖ.

Станишев е категоричен, че със спирането на 150 влака ще намалят и приходите в дружеството. Освен това тази мярка е необратима. Столетницата призова своите симпатизанти и членове да подкрепят и да се включат в протестите. Това правителство може само със сопа да бъде спряно, категоричен бе Сергей Станишев.

Бившият транспортен министър Петър Мутафчиев посочи и името на виновника за ситуацията в БДЖ – Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите на холдинга.
Според него на ръководството на компанията му лиспва ясна визия за преструктуриране на железницата, както и за финансиране на жп транспорта. „Изборът е ясен или това правителство, или хората“, заключиха социалистите.

Print Friendly
FacebookСподели