БСД с делегация на конгреса на Социалистическия интернационал в Атина

| Източник:

Състоянието на българската левица в страната бе темата, която се дискутира на Националния съвет на партия „Българска социалдемокрация“ във Варна. Членовете на форума приеха и декларация във връзка с редовния конгрес на Социалистическия интернационал, чийто член е БСД, който ще се проведе на 1 и 2 юли в гръцката столица Атина. Декларацията вече е внесена като официален документ в социнтерна и в нея се акцентира на състоянието на левицата у нас.

„Делегация начело с нашия председател ще вземе участие в конгреса в Атина“, каза областният председател на БСД в Бургас Петко Иванов/на снимката/.

„БСД – Евролевица участва вече 17 години в българския политически живот. Тя е единствената социалдемократическа партия, която самостоятелно стана парламентарна сила в периода 1997-2001 година и е единствената лява партия извън БСП, която има международно признание. Кризата вляво е тотална и многоаспектна. Освен хаосът и разрушението, в нея доминират липсата на вяра, доверие и дългосрочна перспектива. За нас българските социалдемократи е безспорно: България не може да се развива като успешна европейска страна, ако няма стабилна левица. Ето, защо въпросът за кризата на левицата и за изхода от нея е наш въпрос, наша отговорност и съдба“, се казва в декларацията.

Няколко са акцентите в официалния документ, приет във Варна, а именно:

- БСД да играе основна роля във формирането на новото ляво движение, което се базира на взаимодействието с гражданските социални движения;

- разгръщане на съвместни действия с граждански движения, които са близки по идеи и програма с европейската левица;

- определяне на идейната и политическа идентичност чрез формиране на алтернативни социални политики;

- укрепване на партийните структури на БСД;

- определяне на принципите на нова коалиционна политика, различна от тази в БСП и старата левица.

„На националния съвет на партията във Варна бе взето решение за провеждане на редовния конгрес на партия „Българска социалдемокрация” на 10.09.2011 година в зала 1 на НДК в столицата. Конгресът ще гласува две много важни решения: първо – приемане на политическата платформа и приоритетите за провеждане на предизборната кампания за местни органи на властта и второ – обсъждане на платформата и кандидатурата за президент на република България и решение за подкрепа”, допълни Петко Иванов.

Print Friendly
FacebookСподели