Британците напълно объркани за българо-румънското „нашествие“

news.bg   Прогнозите за това колко румънци и българи могат да дойдат в Обединеното кралство през следващата година никога няма да бъдат публикувани. За това намекна британският министър по въпросите...
| Източник: News.bg

news.bg

 

Прогнозите за това колко румънци и българи могат да дойдат в Обединеното кралство през следващата година никога няма да бъдат публикувани.
За това намекна британският министър по въпросите на имиграцията Марк Харпър, съобщава „The Telegraph“.

Той поясни, че не е „полезно“ да се спекулира за вероятния брой на имигрантите, след премахването на ограниченията за работници от двете най-нови членки на ЕС в края на годината.
Неговите коментари ще подхранят твърденията, че правителството пази в тайна вероятното въздействие от новия приток на имигранти, коментира изданието.

Министърът на общностите и местната власт Ерик Пикълс миналия месец заяви, че прогнозите са изготвени, но той не е „сигурен“ в числата и не иска да участва в „паническата история“. Въпреки това обаче, той е готов да ги коментира, ако сметне, че стойностите са „сериозни“.

Министърът по въпросите на миграцията на два пъти беше попитан за това каква е оценката на Камарата на общините. Той обаче отклони въпросите, заявявайки, че правителството няма да „участва в спекулации“. Източник от Департамента настоя, че в отдела не са правени никакви прогнози.

Неправителствената британска организация MigrationWatch твърди, че 250 000 души имигранти ще пристигнат в страната за период от пет години, след като бъдат премахнати ограничения през 2014 г.

Запитан от депутатите, колко хора е вероятно да влязат в страната, Харпър заяви: „Спекулативните прогнози за броя на евентуалните имигранти не могат да бъдат направени с каквато и да била степен на точност и следователно те не са особено полезни“.
„Ето защо правителството се фокусира върху справянето със злоупотребите с правото на свободно движение, а също и върху намаляването на притегателните фактори за миграция“, посочва министърът.

Попитан втори път, той подчерта: „Както вече посочих – не мисля, че участието на правителството в спекулативни прогнози е полезно“.

Министрите се опасяват, че публичното обявяване на изследванията ще изправи пред неудобство предишното лейбъристко правителство, заради тогавашните прогнози, че след 2004 г. само 13 000 имигранти ще дойдат във Великобритания от Полша и други страни от Източна Европа. Тогава обаче в страната са пристигнали повече от един милион души, което е една от най-големите вълни на имиграция в историята на Великобритания.

Източник, близък до „Даунинг стрийт“ заяви: „Ние не искаме да се повтори същото фиаско от миналото“.

Председателят на MigrationWatch Андрю Грийн изтъкна снощи: „Единственото нещо, което е безполезно е да нямаме прогноза, на базата на която да можем да направим подготовка“. По думите му обществото е наясно, че прогнозите може да се окажат различни от реалността, но все пак набелязването на някакви мерки със сигурност би било от съществено значение.

Министър Харпър заяви пред депутатите, че правителството ще гарантира възможно най-ниски обезщетения за румънски и български имигранти в усилията да стане ясно, че Обединеното кралство не е рай за благосъстоянието на туристите.

Депутатът консерватор Филип Холъбоун посочи, че неговите избиратели смятат, че е „лудост да отворим границите си за 29 милиона души, когато нямаме абсолютно никаква представа колко ще дойдат в нашата страна“.
Той призова министрите да принудят граждани на ЕС, които искат да живеят във Великобритания, да кандидатстват за издаване на виза за постоянно пребиваване повече от три месеца предварително.

Миниситър Харпър от своя страна посочи, че идеята за издаване на виза за постоянно пребиваване, е нещо, в което ще „се вслуша и ще вземе предвид“.

Лейбъристът Кийт Ваз - председател на парламентарната комисия по вътрешни работи, обвини правителството, че е „объркано“ по въпроса.
„Министър-председателят е шампион на разширяването, което означава свободно движение на хората, но правителството обмисля пускането на реклами в румънската и българската преса, съветващи хората да не идват тук“, изтъкна той.

Print Friendly
FacebookСподели