Борисов със зелена светлина да преговаря по финансовия пакт

Диляна Панайотова © BGNES Парламентът започна петъчната си работа с разглеждането на Проект за решение относно участието на България в Договора за стабилност, координация и управление в Икономическия и валутен съюз. Последно: Със...
| Източник: News.bg

Диляна Панайотова

Станишев © BGNES

Парламентът започна петъчната си работа с разглеждането на Проект за решение относно участието на България в Договора за стабилност, координация и управление в Икономическия и валутен съюз.

Последно:
Със 129 гласа „за“, 1 „против“ и 48 „въздържали се“, НС даде мандат на кабинета да води преговори за участието на България във финансовия пакт

Припомняме, с него Евросъюзът се надява да се справи с дълговата криза, а опозицията ни отдавна настояваше този дебат да се състои, като лично премиерът Борисов да обясни позицията и политиката на страната ни.

В пленарна зала дойдоха премиерът Бойко Борисов,външният министър Николай Младенов и финансовия министър Симеон Дянков.

Изказване на БСП лидера Станишев обаче нажежи страстите в парламента и провокира идеологически дебат „кой е докарал кризата в Европа – левите или десните“.

Сътресение на въздуха. С тези думи лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев определи договора. Всяко решение, което се взема в ЕС се взема твърде късно, изтъкна той и подчерта, че в момента общността е доминирана от десни правителства.

За 2 години и половини еврото е още по-нестабилно, дълговете се изплащат още по-трудно, в ЕС има нови 6 милиона безработни и не се вижда светлина в тунела, каза Станишев.

Само фискалният пакт без икономически стимули ни вкарва в една затворена спирала, която върви надолу, смята той. Залага се бомба със закъснител за превръщането на Европа на няколко скорости, притеснен е Станишев, който обяви, че социалистите няма да подкрепят договора.

Иван Костов нарече поведението на социалистите безотговорно и припомни, че Гърция – страната в най-голяма криза, е управлявана от социалистическо правителство.

В реплика и финансовия министър Дянков изчисли, че през 2009 година – когато е дошла кризата, 14 от страните в ЕС са управлявани от социалисти. Социалистите докараха кризата в Европа, заяви той, което накара Станишев да се хване за главата.

Соцлидерът репликира, че и Гърция, и Италия са натрупали проблемите си по време на управленията на Берлускони и Караманлис – десни политици, а това, към което се стреми дебатирания финансов пакт, правителството на Тройната коалиция го е изпълнявала четири години.

От страна на ГЕРБ и на външния министър Николай Младенов пък прозвуча упрек, че Станишев говори не като лидер на българска партия, а като председател на ПЕС и като политик, който се стреми към пост в Брюксел.

България спазва строги фискални правила, заяви в началото председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Според нея страната ни трябва да подкрепи европейския пакт. В същото време страната ни трябва да запази самостоятелност по отношение на данъчната и трудовата си политика, смята още тя.

Ние считаме, че дълговата криза е следствие от неспазването на съществуващите фискални правила, коментира от своя страна външният министър Николай Младенов. България е сред най-добре подготвените страни в ЕС да се справи с кризата, смята той. По думите му участието ни в договора е част от по-нататъшния процес на интеграцията на страната ни в общността, както и е силен знак към инвеститорите.

Включването ни в договора няма да доведе до допълнителни финансови ангажименти, увери депутатите Младенов.

Сините ще подкрепят решението за участие на страната ни в Договора за стабилност, заяви Иван Костов. Ние подкрепяме поставянето на условия за участието ни, изтъкна сините лидер. Сините са доволни и от това, че в договора има гаранции, че страната ни няма да участва с парична вноска, както и че страната ни запазва самостоятелност по отношение на данъчната си политика.

Според Костов важни за изход от дълговата криза са ефективните действия на отделните правителства. Еврозоната трябва да се отвори за страни, които са гарант за стабилност на ЕС, смята още лидерът на ДСБ.

Участието ни в този договор според него е мощно оръжие на страната ни да поиска по-леки условия за влизането ни в Еврозоната.

Този договор не решава дълговата криза в Европа, смята обаче Румен Овчаров от БСП. Този договор не възстановява икономическия растеж, не решава проблема с безработицата, допълни той. По думите му от договора не става ясно как страните, довели до кризата ще поемат отговорност.

Социалистът изтъкна, че няма и преференции за страните, които спазват правилата. Този договор не е безобиден за България, смята Овчаров.

От 2008 година България не изпълнява критериите за 0,5% структурен дефицит, по думите му. Ние се присъединяваме към нещо, което не изпълняваме, подчерта депутатът.

Балканските тарикатлъци, с които ние се опитваме да играем са нещо изключително опасно, категоричен е Овчаров. Според него трябва да е ясно какво искаме да постигнем с участието си в договора. Не може да сме член на ЕС, да участваме в нещо, но не съвсем, подчерта той.

Той подчерта, че не вижда причина с лека ръка да се присъединяваме към нещо и то „почти“ – ще влезем, ще си оближем солта, ще си изядем боя и накрая ще си платим и парите, коментира още червеният депутат.

Съвети към кабинета отправи и Мартин Димитров. Категоричноще подкрепим текстовете за фискална стабилност, заяви той. Според него обаче е важно дали тези критерии ще се спазват. Коя ще бъде гаранцията в националното законодателство, че тези принципи ще се спазват, попита лидерът на СДС.

Според него страната ни не трябва да допуска увеличаване на данъците. Не трябва да приемаме съгласуване на икономическите политики с другите страни, заяви Мартин Димитров.

По думите му въвеждането на данък върху финансовите транзакции ще доведе до отлив на инвестиции в целия ЕС.

Трябва да се чува и нашето мнение, смята още синият лидер и посъветва премиера да се опълчи на идеите в ЕС за централизация на политиките. Иначе и той декларира подкрепаза договора.

Ние не сме сред европейските лидери и не е добре да бързаме преди тях, бе позицията на ексфинансовият министър Пламен Орешарски, по чиито думи този договор е напълно излишен.

Според него договорът не решава проблемите в ЕС и е напълно възможно, докато влезе в сила договорът, той вече да изгуби актуалност, както е станало с пакта Евро +.

Print Friendly
FacebookСподели