Борисов и на рождения си ден – на асфалта

  Диляна Панайотова     © БГНЕС   Софиянци „посрещнаха“ откриването на околовръстното шосе на София с грандиозно задръстване. Огромни колони от автомобили в района на магазин IKEA затапиха и...
| Източник: News.bg

 

Диляна Панайотова
 


 

борисов околовръстно
© БГНЕС

 

Софиянци „посрещнаха“ откриването на околовръстното шосе на София с грандиозно задръстване.
Огромни колони от автомобили в района на магазин IKEA затапиха и двете посоки. Особено голяма е тази, която води към бизнес центъра в „Младост“.

Част от шосето в посока жк „Младост“ е затворено, за да може ВИП лицата, сред които и министър-председателят Бойко Борисов да минат, за да открият отсечката. Затова пък пътуващите по шосето са принудени да стигнат до жк „Младост“ по локалното шосе.

В пиковия час това предизвиква мащабно задръстване, с което столичани по принцип са свикнали.
Първата „първа копка“ за изграждането на южната дъга на околовръстното на София бе поставена през 2006 г. от тогавашния министър-председател Сергей Станишев и Бойко Борисво като градоначалник на столицата.

Трасе по трасе и откриване след откриване, 6 години по-късно цялото околовръстно е готово.

Пропомняме, тази отсечка на шосето трябваше да бъде открита по първоначален план на 10 юни, но по все още неясни причини, рязането на лентата бе отложено с три дни по-късно. Говори се, че това е сторено, за да може готовите аутобани да бъдат поднесени кати подарък на премиера Борисво, който дне има рожден ден.

Хубаво е, че и личния си празник Борисов смята да прекара на асфалта, но News.bg си позволява да му препоръча да открива подобни ключови пътни възли не в пикови часове, когато гражданите отиват на работа.

Това е най-големият подарък за премиера, заяви столичният градоначалник Йорданка Фандъкова преди официалното откриване на поредната част на околовръстното шосе.

„Той започна южната дъга като кмет, с много усилия“, припомни тя. „Да му е честит рождения ден, да е жив и здрав“, с тези думи Фандъкова честити празника на премиера. Тя поясни, че освен да му честити рождения ден, тя ще му изпрати и своите благодарности.

Самият Борисов, в добро настроение, в 9:30 даде старт на новоизградената Южна дъга на околовръстния път в София в района на Бистришко шосе и магазин Икеа.

В приповдигнато настроение той присъства на тържествения водосвет, след което влезе в ролята на конферансие. Водещият на тържественото откриване за пореден път бе прекъснат от премиера при представянето на официалните лица. „Гостите ги знаем, давай нататък“, нареди му Борисов, на който видимо му бе доста горещо.

Първо приветствие отправи Симеон Пешов, шеф на „Главболгарстрой“. Преди обаче той да поздрави гостите за новата придобивка, премиерът и на него нареди: „По-кратко, да не е толкова приветствено словото“.

„Днес е празник за всички нас“, заяви все пак Пешов. С новото трасе, по думите ,му жк „Младост“ и НДК се свързват в един триъгълник, като от „Младост“ до НДК ще се пътува 10 минути по-малко. Трасето е завършено 2 месеца и половина предсрочно. Шефът на „Главболграстрой“ отправи и своето пожелание към Борисов за рождения му ден.

„Още пари от еврофондовете за още пътища. Честито на държавата, честито и на софиянци“, зави столичният градоначалник Йорданка Фандъкове и допълни, „продължаваме напред“. Тя отчете задръстването, което предизвика откриването на новия участък: „Тук вече тапа няма да има, подчерта Фандъкова и призова шофьорите да спазват правилата, за да няма жертви.

„Наблюдателни“ столичани обаче алармираха, че повече от час след приключване на церемонията „новооткритите“ платна не са били пуснати и задръстванията продължава да са внушителни в района.

Строителният министър Лиляна Павлова от своя страна изрази задоволството си от резултата от вложената инвестиция в трасето. „Всеки един лев от тази инвестиция си струва“, категорична бе тя и подчерта, че са използвани най-новите технологии, както в строителството, така и в обезопасяването.

Министър-председателят Бойко Борисов на свой ред благодари на Фандъкова, на Павлова и на изпълнителите, довели до успешния финал проекта. Той посочи, че неведнъж в събота и в неделя е идвал на тайна инспекция на строящото се трасе, точно където се образува тапа, за да види колко хора ще го псуват. „По моята социология нямаше такъв случай“, отчете премиерът Борисов.

Той подчерта, че днес можем да се радваме на прекрасно съоръжение, станало факт с не малко мъки. „Изнудваха ни мутри, изнудваха ни бензиностанции, какво ли не беше“, спомня си той. Борисов посочи, че именно в проекта на околовръстното проявил най-силна политическа воля. Заради „изнудвачите“ за отчуждаване локалните платна са минали под моста в новооткрития участък.

Премиерът е доволен, че благодарение на предприемчивостта на строителите са спестени 100 млн. лв. Той докладва, че е обърнато специално внимание на мантинелите на моста. „Те са глупако-устойчиви“, заяви премиерът Борисов, след което преряза лентата на трасето.

Симеон Пешов подари за рождения ден на Борисов картина на околовръстното шосе. Премиерът от своя страна разпореди коктейлните маси и официалния подиум да бъдат разчистени максимум до два часа, за да тръгне трасето. „Който пил – пил. Да пият по една вода“, разпореди Бойко Борисов.

На въпрос на News.bg дали е било редно заради личното му его да предизвика задръстване той само отговори: „Два месеца предсрочно го пускаме“. Редакцията ни пък се надява новият участък да не става за каране на канута след първия голям дъжд.

Общата дължина на новооткритото трасе е 3,582 км, като последен ремонт на участъка е извършван преди повече от 20 години. Според изчисленията на Агенция „Пътна инфраструктура“, след пускането на новия участък спестеното време на пътуващите по този маршрут ще възлиза на 2 млн. евро годишно.

Очаква се също така до 2015 средносрочният трафик на пътници и товари по новата отсечка да се увеличи с малко над 13 хил МПС-та. Пътният участък поема локалния трафик на София и транзитния трафик от магистралите „Тракия“ и „Хемус“ в посока Югозападна България и съседните държави.

Print Friendly
FacebookСподели