Борисов: Държавите в Източна Европа не бива да избират между ЕС и Русия

  България подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страните от Източно партньорство, както и визовата либерализация с тези държави, посочи премиерът Премиерът Бойко Борисов в Рига   Източник: МС  ...
| Източник: VESTI.BG

 

България подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страните от Източно партньорство, както и визовата либерализация с тези държави, посочи премиерът

Премиерът Бойко Борисов в Рига
Премиерът Бойко Борисов в Рига   Източник: МС

 

Още по темата

  • „Индипендънт“: Новите железни завеси в Европа
    27.04.2015

Държавите от Източна Европа не следва да бъдат поставяни пред дилемата да избират между Европейския съюз (ЕС) и Русия.

Източното партньорство няма за цел да създаде нови разделителни линии в Европа.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в изказването си по време на пленарната сесия на срещата на високо равнище на Източното партньорство, която се провежда в Рига, съобщиха от правителствената пресслужба.

„България подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страните от Източно партньорство, както и визовата либерализация с тези държави, при изпълнение на необходимите условия“, отбеляза Борисов.

По думите му

в интерес и на Русия, и на ЕС е установяването на функционираща демокрация, стабилни институции и силна икономика в региона.

Българският премиер приветства напредъка на Украйна и Грузия за визовата либерализация и изрази надежда за успешно завършване на процеса по примера на Молдова, която от април 2014 г. се ползва от безвизов режим.

„България бе сред първите държави-членки на ЕС, ратифицирали подписаните двустранни споразумения за асоцииране на Република Молдова, Грузия и Украйна. Тези споразумения са признание за усилената работа и напредъка на страните-партньори през последните години по пътя към стабилна и просперираща демокрация, и съм уверен, че това не е краят на нашето сътрудничество, а един отворен процес“, каза министър-председателят.

Той изрази надежда стремежът на Беларус да развива по-тесни връзки с ЕС да стане необратим.

Премиерът бе категоричен, че задълбочаването на отношенията между ЕС и източните съседи ще донесе взаимни ползи в социално-икономическата и политическата сфери и ще спомогне за стабилността и просперитета в региона на Източна Европа.

Борисов се срещна и с италианския министър-председател. Двамата се договориха да задълбочат сътрудничеството между България и Италия за справяне с миграционния натиск.

Print Friendly
FacebookСподели