Болниците ще отчитат пациентите си всеки ден пред НЗОК

| Източник: mediapool.bg


Касата задейства процедурата за разработването на електронна рецепта

 

Болниците, които имат договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), ще се отчитат всекидневно в институцията за приетите и изписани пациенти, обявиха в сряда от касата. Сега болниците в страната се отчитат пред НЗОК на тримесечие.

В новия отчет ще се посочват датата на постъпване, ЕГН на пациента, диагнозата с която е приет той, дали приемът е планов или спешен както и кой е насочил пациента към болница – личният лекар, специалист, друга болница или спешна помощ.

Справката за изписаните пациенти пък ще включва както данните за лечебното заведение и за пациента, така и информация за това по коя клинична пътека е лекуван, основната му диагноза, придружаващите заболявания и процедурите, които са му извършени.

Приемането на всекидневни отчети от болниците ще бъде внедрено за тестване в три районни здравноосигурителни каси – София-град, София-област и Габрово.

С всекидневното отчитане пътят на пациента ще се проследява по-лесно, а и контролът над дейността на болниците ще е по-прецизен. Идеята е с времето отчитането на болниците да става в реално време в рамките на интегрирана електронна здравна система, а движението на пациента да може да се проследи във всеки един момент.

Електронните отчети на болниците ще бъдат подавани през портала на НЗОК, по начин сходен с подаването на отчети в извънболничната помощ.

НЗОК е стартирала и проект за електронна рецепта. Целта на проекта е изграждането на централизирана онлайн система, която обхваща дейностите по предписването и отпускането на лекарствени продукти, медицински изделия и храни за специални медицински цели, напълно или частично заплащани от НЗОК.

При електронния вариант рецептата, издадена от даден лекар, автоматично се отваря в аптеката и се избягва възможността от представяне на фалшиви рецепти. Освен това аптекарят ще може реагира при допусната неточност от лекаря и да влиза във връзка с него отново по електронен път.

Предвижда се проектът да бъде реализиран пилотно на територията на РЗОК-София град.

За целта НЗОК кани за участие в проекта фирми, разработващи медицински и аптечен софтуер.

Print Friendly
FacebookСподели