БИБЛИОТЕКАРЯТ НА ВАТИКАНА НЕ СТИГНА ДО НЕСЕБЪР, НО БЕ УДОСТОЕН С ПОЧЕТНИЯ ЗНАК НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ

| Източник: Максим МОМЧИЛОВ

 

      В Заседателна зала №1 на СУ „Св. Климент Охридски“  директорът на Ватиканската апостолическа библиотека  и архивист на Светата Римска църква  Н.В.Пр. Жан-Луи Брюгес бе удостоен с Почетния знак на Софийския университет със синя лента.Той му бе връчен от пом.ректора проф.Анастас Герджиков.                                                                                                                                                                     

Пред присъстващите библиотечно-информационни специалисти, архивисти, ръководители на библиотеки, специалисти, ангажирани в областта на разпространението и съхранението на културното наследство, представители на администрацията, местната власт, църквата и гражданските организации  директорът на библиотеката на Ватикана изнесе лекция на тема: „Църква и памет”.                                         

   Н.В.Пр. Брюгес бе на посещение в страната в отговор на поканата, отправена му от проф. Александър Димчев по време на неговото посещение, като официален гост на Ватиканската библиотека на 17.09.2013 г.                                                                                   

  Официални домакини на госта от Ватикана бяха ректорът на Софийския университет проф.Иван Илчев, председателката на Българската библиотечно-информационна асоциация Снежана Янева и директорката на Националната библиотека проф. Боряна Христова.                                                                                                                                                             

  Преди да изнесе лекцията си монсеньор Брюгес посети Рилският манастир, а след това, с представители на академичната общност от Белградския университет, бе гост и на Националната библиотека.По време на визитата им експертите от направление „Ръкописно-документално и книжовно наследство“: проф.Стоянка Кендерова, доц. Любомир Георгиев,доц.Елена Узунова, д-р Камелия Божилова и ас. Бояна Минчева, представиха ценни книжовни паметници от сбирките на Националната библиотека.                           

  Преди ритуала по удостояването с Почетния знак на монсеньор Брюгес,неговата биография бе представена от директора на “Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към Софийския университет доц.Вася Велинова.

Жан-Луи Брюгес е роден през 1943 г. в Банер де Бигор, Франция. През 1968 г., след като завършва висшето си образование, постъпва в ордена на доминиканците. Ръкоположен е за свещеник през 1975 г. На 20 март 2000 г. е ръкоположен за епископ на Анжер. Освен впечатляваща църковна кариера, Брюгес има и редица академични изяви. Преподава общо нравствено богословие в Католическия институт в Тулуза. Професор е в университета във Фрайбург. Член е на международната комисия по богословие и на Националния консултативен комитет по етика във Франция. В момента отговаря за архива в библиотеката на Светата Римска църква, номиниран от Папа Бенедикт ХVІ на 26 юни 2012 г. Автор на над 10 книги и десетки научни статии.                                                                                                                                                     

  „По време на посещението му в центъра „Проф. Иван Дуйчев“ Жан-Луи Брюгес сподели, че библиотеките, и по-специално Ватиканската апостолическа библиотека, са мост между цивилизациите.                                                                                                     

  Именно в стремежа да построим и укрепим този мост направихме това предложение за  удостояването на Брюгес с Почетния знак със синя лента на университета.                                                                                                                                                                                  

 Нека връчването на това отличие да бъде представено като укрепване на моста между две институции, символ на мъдростта и знанието – Ватиканската апостолическа библиотека, една от най-авторитетните в света, и Софийския университет „Св.Климент Охридски” – най-старото и уважавано висше училище в България“ – обяви доц. Велинова.                                                                                                          

  В предварителната програма на монсеньор Брюгес бе планувано посещение и на Несебър, чийто титулярен архиепископ от 1971 г. е монсеньор Лорис Франческо Каповила,* обявен наскоро за почетен кардинал във Ватикана.Впоследствие обаче визитата не се осъществи поради претоварения график на високия гост.                ________________________________________________________________________                          *  

 В аналите на Римокатолическата църква досега фигурират четирима титулярни архиепископи на Несебър: Карло Марготи /от 1930 до 1934/, Анджело Джузепе Ронкали /от 1934 до 1953/, впоследствие папа Йоан XXIII /, Силвио Анджело Пио Оди /от 1953 до 1969/ и Лорис Франческо Каповила /от 1971 г./.

                                                                Максим МОМЧИЛОВ

Print Friendly
FacebookСподели