Без България в „Бургас – Александруполис“

Агенция „Фокус“ Правителството реши да прекрати участието на България в проекта за нефтопровод „Бургас-Александруполис”. България предлага тристранното междуправителствено споразумение да бъде прекратено по взаимно съгласие. Ако не се постигне такава...
| Източник:

Агенция „Фокус“


Правителството реши да прекрати участието на България в проекта за нефтопровод „Бургас-Александруполис”. България предлага тристранното междуправителствено споразумение да бъде прекратено по взаимно съгласие. Ако не се постигне такава договорка, българската страна се оттегля самостоятелно след изтичане на 12-месечния срок. Няма опасност от санкции заради решението на България да се откаже от проекта за петролопровод „Бургас-Александруполис”. Работили сме над една година с международни компании, правни юридически кантори, санкции България няма как да получи. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в Министерски съвет. Тристраннното споразумение е между правителствата на Русия, България и Гърция за сътрудничество и строителство на петролопровода „Бургас-Александруполис”, сключено на 15 март 2007 година. България предлага то да бъде прекратено по взаимно съгласие.

Агенция „Фокус“
България прекратява участието си в проекта „Бургас-Александруполис”

Министерският съвет прие решение за прекратяване на участието на България в тристранното споразумение между правителствата на Руската федерация, Република България и Република Гърция за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода „Бургас – Александруполис”, сключено на 15 март 2007 г., съобщиха от правителствената пресслужба.
България предлага тристранното междуправителствено споразумение за петролопровода да бъде прекратено по взаимно съгласие. Ако не се постигне такава договорка, българската страна ще се оттегли самостоятелно след изтичането на 12 месеца.
Правителственото решение е взето във връзка със заключенията, направени през първия етап на работата на Международната проектна компания – фазата на разработка на проекта. Съгласно анализите, петролопроводът „Бургас – Александруполис” не може да бъде реализиран при условията, уговорени в сключеното през 2007 г. споразумение.
Министерският съвет прие и постановление, в резултат на което ще се увеличи капиталът на българския акционер в Международната проектна компания – „Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис – БГ” ЕАД. Средствата в размер до 12 800 000 лв. ще се използват за уреждане на задълженията на дружеството към другите акционери и към Международната проектна компания.

Агенция „Фокус“
Другите страни по проекта за петролопровод „Бургас-Александруполис” са „неизправни” и затова България се оттегля

Другите страни по проекта за петролопровод „Бургас-Александруполис” са „неизправни” и затова България се оттегля, според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, предаде репортер на Агенция „Фокус” .
Г-н Дянков в случая, след като дълго време България търпя обвиненията от другите участници, че ние нещо бавим, че ние нещо не свършваме както трябва, виждате, че всъщност другите страни са неизправни и това е основанието да се излезе от това споразумение. Това се отнася и по други големи проекти, каза Трайков. Досега правителството не е плащало нито една вноска във връзка с проекта, а предишните управляващи не са платили последните две вноски.
Трайков даде за пример АЕЦ „Белене”. Там нещата вече са вкарани в правилните релси на работа да доведат накрая до положително или отрицателно решение за сключването на проекта, общо решение. Вчера г-н Комаров, ако правилно са предадени думите му от медиите, е казал, че Русия предлага на България осъществяване на проекта без влагането на нито една стотинка допълнително живи пари. Това е наша теза във финансовата работна група още от началото на процеса. Засега не сме получили от руската страна задоволително обяснение как точно ще стане това, което те предлагат, каза министърът.
Трайков заяви, че проектът за междусистемна газова връзка с Гърция се движи не само по план, а „по-бързо от плана” и не отговарят на истината твърденията, че ще бъдат загубени пари.
Министърът коментира продажбата на електроразпределителното дружество, обслужващо Североизточна България от Е.ОН с думите – оттегля се една компания, а прави сериозни инвестиции друга компания.
Веселина ЙОРДАНОВА

Агенция “Фокус”
Правителството реши да прекрати участието на България в проекта за нефтопровод „Бургас-Александруполис”

Правителството реши да прекрати участието на България в проекта за нефтопровод „Бургас-Александруполис”, предаде репортер на Агенция „Фокус” .
България предлага тристранното междуправителствено споразумение да бъде прекратено по взаимно съгласие. Ако не се постигне такава договорка, българската страна се оттегля самостоятелно след изтичане на 12-месечния срок.
Веселина ЙОРДАНОВА

Агенция “Фокус”
Няма опасност от санкции заради решението на България да се откаже от проекта за петролопровод „Бургас-Александруполис”

Няма опасност от санкции заради решението на България да се откаже от проекта за петролопровод „Бургас-Александруполис”. Работили сме над една година с международни компании, правни юридически кантори, санкции България няма как да получи. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в Министерски съвет предаде репортер на Агенция „Фокус”. Тристраннното споразумение е между правителствата на Русия, България и Гърция за сътрудничество и строителство на петролопровода „Бургас-Александруполис”, сключено на 15 март 2007 година. България предлага то да бъде прекратено по взаимно съгласие.
Дянков съобщи, че правителственото решение е взето във връзка със заключенията, направени през първия етап на работата на международната проектна компания – фаза на разработка на проекта.
Съгласно анализите на петролопровода, той не може да бъде реализиран при условията в сключеното споразумение. Става дума за финансовите параметри, съобщи министърът.
МС прие и постановление, в резултат на което ще се увеличи капиталът на българския акционер в международната проектна компания. Средствата в размер до 12.8 млн. лева ще се използват за уреждане на задълженията на дружеството към другите акционери и към международната проектна компания.
Приет е текстът на писмата, с които страните ще бъдат информирани. Следващата сряда предстои годишното акционерно събрание, на което България ще излезе с тази позиция.
Веселина ЙОРДАНОВА

Агенция „Фокус“
Димитър Николов: Отдъхнахме си, днес отново е празник за Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов приветства решението на правителството да прекрати участие в петролопровода „Бургас-Александруполис“. Двоен празник за бургазлии е днешното решение на правителството за оттеглянето на България от проекта Бургас – Александруполис часове след Никулден! Отдъхвам си и ликувам заедно с всички бургазлии, които ясно и категорично бяха против изграждането на тръбопровода. Благодаря на премиера Бойко Борисов и на правителството, че поставиха интересите на страната и Бургаски регион над всичко. Осъзнавам, че решението им не беше никак леко заради огромните икономически интереси към проекта. Няколко години живяхме в напрежение заради неизвестността и рисковете, които бяха залегнали в проекта. Разминахме се с една огромна опасност за екологията, съчетана с недоказана икономическа полза от него. Аз самият бях силно притеснен, защото от проектната компания бяха привлекли елитни специалисти, които да синхронизират цялата документация с нашето законодателство, заради което щяхме да влезем в една нескончаема спирала от юридически хватки. Щастлив съм, че окончателно се сложи край на този проект и сега ще можем да се захванем с истинските перспективи на Бургас. Честит празник, бургазлии!“, пише в позицията на кмета Димитър Николов.

Гърция все още не е получила официално съобщение от София за отказ от проекта „Бургас-Александруполис”
Гърция все още не е получила официално съобщение от София за отказ от проекта за петролопровода „Бургас-Александруполис”. Това заяви говорителят на гръцкото външно министерство Григорис Делавекурас, предаде ИТАР-ТАСС.
Той посочи, че засега не може да коментира, тъй като позицията на София е станала ясна единствено от медиите.
От гръцкото министерство на околната среда, енергетиката и климатичните промени също заявиха, че не са получавали официална информация от България.

„Российская газета”: България се отказа от тръбопровода
Правителството на България взе решение за окончателно спиране на реализацията на проекта за газопровода „Бургас-Александруполис”. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков посочи, че България предлага на участниците в проекта – Русия и Гърция, доброволно да разтрогнат договореностите. В четвъртък в Москва и Атина ще бъдат изпратени писма от София за прекратяване на всички постигнати споразумения „по взаимно съгласие”. В противен случай България в рамките на 12 месеца едностранно ще излезе от междуправителственото споразумение за строителството на петролопровода поради липсата на възможност за осигуряване на проектно финансиране, пише „Российская газета”.
Решението на правителството на България е напълно логичен завършек на сагата с „Бургас-Александруполис”, един от трите големи руско-български енергийни проекта в последно време, отбелязва изданието.

Ройтерс: България изостави трансбалканския нефтопровод Бургас- Александруполис
Българското правителство реши днес да прекрати участието си в трансбалканския проект за нефтопровод, предназначен за пренасяне на руски нефт през територия на страната до Гърция, съобщава Ройтерс. Според София сделката не е била достатъчно надеждна в икономически план.
България поиска от Русия и Гръция да се съгласят да прекратят споразумението за построяването на 300- километровия нефтопровод Бургас- Александруполис, който ще може да изпомпва 50 млн тона петрол на година от пристанището в Бургас на Черно море до Александруполис в Гърция.

„Ведомости”: България окончателно се отказа от проекта „Бургас-Александруполис”
Правителството на България се отказа от проекта за петролопровода „Бургас-Александруполис”, тъй като го смята за икономически необоснован. София предлага на другите участници в проекта – Русия и Гърция, да анулират тристранното споразумение, подписано през 2007 година, а ако това не се случи в рамките на 12 месеца, то България едностранно ще се откаже, пише вестник „Ведомости”.
Проектът за петролопровода е разработен от Русия преди повече от 10 години и предвиждаше той да свърза българското пристанище Бургас с гръцкото Александруполис. Тръбопроводът имаше подкрепата на предишното социалистическо правителство на България, но през юли 2011 година новият премиер Бойко Борисов заяви, че София се отказва от проекта.
По-рано София многократно връщаше за доработване екологичната обосновка на проекта. Анализатори предполагаха, че България е искала да прекрати проекта под претекст за опасността за околната среда, за да не плаща неустойки на Русия и Гърция.

„Транснефт”: България не ни е съобщила, че излиза от проекта „Бургас-Александруполис”
Руската компания „Транснефт” до момента не е информирана за излизането на България от проекта „Бургас-Александруполис”. Това заяви говорителят на компанията Игор Дьомин, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Той отбеляза, че на 14 декември в Амстердам ще се състои заседание на надзорния съвет на съвместното предприятие за реализацията на проекта „Транс-Болкан пайплайн” и тогава най-вероятно България официално ще оповести излизането си от проекта.
Дьомин напомни, че през ноември България одобри оценката на въздействието на околната среда, което е важен етап в рамките на взимането на решения за реализацията на проекта.

АФП: България се отказа от петролопровода с Русия и Гърция
Правителството на България съобщи, че се отказва от планирания проект за петролопровод с Гърция и Русия, който е блокиран от две години, предаде АФП.
„България предлага прекратяване на проекта по взаимно споразумение. В противен случай българската страна ще се оттегли самостоятелно след 12 месеца”, каза финансовият министър Симеон Дянков.
Той добави, че София ще плати 12 милиона лева, които дължи от 2009 година на „Трансболкан пайплайн” – компанията, създадена за строителството на петролопровода.
Въпреки натиска от своите партньори в проекта, България многократно изрази резерви относно екологичното влияние от строителството на петролопровода.

РИА Новости: България реши да се откаже от проекта „Бургас-Александруполис”
Правителството на България взе решение да прекрати участието си в проекта за трансбалканския петролопровод „Бургас-Александруполис”, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Тръбопроводът с мощност 35 милиона тона годишно с възможно увеличаване до 50 милиона тона трябваше да бъде построен от пристанище Бургас на Черно море до гръцкото пристанище Александруполис. „Бургас-Александруполис”, както и конкурентният петролопровод „Самсун-Джейхан”, е предназначен за транспортирането на петрол по суша като се заобиколят претоварените черноморски проливи Босфор и Дарданели, предаде РИА Новости.
„България излезе от проекта, тъй като той не можеше да бъде реализиран на условията и финансовите показатели в споразумението от 2007 година”, каза Дянков. Той посочи, че след решението няма да последват санкции за България.

ИТАР-ТАСС: България се отказва от петролопровода „Бургас-Александруполис”
Властите в България взеха решение за излизане от проекта „Бургас-Александруполис”. Това съобщи днес българският министър на финансите Симеон Дянков, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Проектът предвиждаше доставката на петрол като се избегнат натоварените турски проливи Босфор и Дарданели.

Print Friendly
FacebookСподели