Безвъзмездното саниране на жилища започва през 2015 г.

  Програмата ще започне от най-големите сгради в страната, които са панелни или стоманобетонни и имат не по-малко от 36 обекта със жилищно предназначение Източник: БГНЕС   Още по темата...
| Източник: Vesti.bg

 

Програмата ще започне от най-големите сгради в страната, които са панелни или стоманобетонни и имат не по-малко от 36 обекта със жилищно предназначение


Източник: БГНЕС

 

Още по темата

  • Експерт: 0% от панелките са обследвани, не знаем колко са опасни
    10.05.2014
  • Павлова: Ще дойде време да забраним частичното саниране
    16.10.2012

Регионалният министър Лиляна Павлова представи план за начина, по който ще започне санирането на панелни и стоманобетонни сгради от 2015 г.

„В Бюджет 2015 са заложени 1 млрд. лв. държавна гаранция за националната програма за саниране на многофамилните жилища“,

обясни тя на брифинг в Министерския съвет.

„Като погледнем какво е състоянието 70 259 сгради – панелни и стоманобетонни , които представляват 1,123 млн. жилища – те трябва да бъдат санирани“, посочи Павлова. От тези жилища 82 на сто от панелните се намират в 28-те големи града.

„Министерството на финансите ще предостави държавна гаранция на Българската банка за развитие.

Най-важното е, че говорим за 100% безвъзмездно финансиране от държавата,

така че собствениците няма да имат никакъв финансов ангажимент“, каза още Павлова.

По думите ѝ ангажимент има етажната собственост, която трябва да регистрира сдружение на собствениците и да кандидатства пред общината за желание за включване. За тяхна помощ има разработени типове документи.

Програмата включва пълна енергийна ефективност, изолация на сградата, смяна на хоризонтални и вертикални щрангове, при желание на собствениците, покриви, общи части. Всяка сграда, която се включи в програмата ще получи и жилищен паспорт.

Програмата ще започне от най-големите сгради в страната, които са панелни или стоманобетонни и имат не по-малко от 36 обекта със жилищно предназначение.

В програмата не могат да участват по отделно вход или два от дадена сграда, а единствено цялата. По думите на Павлова няма да бъде проблем, ако в сградите вече има санирани апартаменти, като няма да бъде необходимо собствениците да подменят отново дограмата, например.

„Ще трябва да има обаче цветова унификация“, допълни министърът.

Източник: БГНЕС, БТА
Print Friendly
FacebookСподели