Бареков поиска помощ от ЕС срещу безобразията в мините

| Източник: Пресцентър ББЦ

Приватизаторите експлоатират работниците и мините без нужните инвестиции, единствено с цел бърза печалба, алармира евродепутатът
Българската минна промишленост изхранва над 50 000 семейства, което я превръща в стратегически отрасъл на икономиката и социалната политика на страната. За съжаление състоянието на мините, в които българските миньори работят е на ниво 60-те и 70-те години на 20-ти век, когато самите мини са били построени. От тогава не са правени никакви инвестиции в сектора. Това посочи евродепутатът Николай Бареков в изказване от името на групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП на редовно заседание на комисията по промишленост, изследвания  и  енергетика (ITRE), на която е член.

 

През последните десетилетия държавата се опита да модернизира мините и да покрие екологичните изисквания за тяхната експлоатация, като ги приватизира чрез неизгодни договори и като ги предостави на концесия на частни инвеститори. Приватизаторите продължиха да експлоатират работниците и мините без нужните инвестиции, единствено с цел бърза печалба, в резултат на което заплатите в бранша са от порядъка на 300 евро на месец, условията на труд са покъртителни, а безопасността и екологичните норми са отстъпили място на рекет върху държавата и злоупотреби с трудовото, екологичното и осигурителното законодателство, каза Бареков.

В комбинация с това в районите с минна промишленост се наблюдават замърсявания, които са сравними с екологична катастрофа, заради унищожаването на флората и фауната, както и заради увеличаването на онкологичните, белодробните и чревните заболявания, допълни той.

Бареков каза, че България не може да се справи сама с този проблем, тъй като затварянето на мините ще доведе до огромна социална и икономическа криза, заради резкия ръст на безработица. Ето защо на страната ни е необходима стратегическа финансова помощ от ЕС, която да компенсира заетите в минното дело, да пренасочи професионалната им квалификация и да рекултивира замърсените райони, така както беше направено с тютюневия бранш. Само по този начин икономиката ни ще се отърве от средновековните методи на добив от недрата и ще ограничи злоумишленото влияние на шепа приватизатори върху живота на над 100 000 българи, категоричен бе евродепутатът. Кога България ще има своята Маргарет Тачър?, завърши изказването си той.

Комисията е готова да помогне на държавите в дадени конкретни сектори, ако има такива тежки проблеми, бе отговорът на Елжбета Бенковска – комисар, отговарящ за ресор Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия. Тя посочи, че е много важно за държавите членки да помислят за политики, които да променят условията на работа. „В Европа има много примери за подобни промени, които са се осъществили съвместно с комисията и с инициативата на държавите членки. Важно е създаването на нови работни места, но и запазването на съществуващите такива“, обясни Бенковска.

Print Friendly
FacebookСподели