Атанас Зафиров: Върху комисията на Златанов не е упражняван никакъв контрол

| Източник:

Върху дейността на Комисията за установяване и предотвратяване конфликт на интереси (КУПКИ), оглавявана от Филип Златанов, не е упражняван никакъв контрол. Това заяви в ефира на БНР народният представител от ПГ на КБ и член на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси Атанас Зафиров.

По думите му, съдържанието на станалото известно тефтерче на Златанов е потвърдило една обществена тайна за начина, по който е действало правителството на ГЕРБ, както и технологията, по която са притискани хора от обществения живот. На въпрос за законодателната страна на проблема, Зафиров бе категоричен, че има пропуски в Закона за установяване и предотвратяване конфликт на интереси.

„Законът има нужда от ремонт, щом позволява на комисията, с подзаконов акт, да променя изцяло философията на дейността си”, каза още народният представител. В тази връзка той даде пример как по закон не се разрешава на КУПКИ да работи по анонимни сигнали, но с подзаконов тя е успяла да заобиколила тази забрана.

 

Трябва да се търси политическа отговорност

 

„Преди няколко дни, когато разглеждахме доклада за дейността на комисията за 2012 г., очаквах разгорещен политически дебат. Такъв обаче не се състоя, защото стана ясно, че голяма част от комисията е била подчинена на председателя й, който е лично назначение на Искра Фидосова и явна бе нагласата на ГЕРБ да бягат от тази тема”, обясни Зафиров и допълни, че много от решенията са вземани само от трима от общо петимата членове на органа.

Относно работата на комисията депутатът цитира и оценката на ЕК за нея: „В доклада от 2012 година се казва, че за първите 15 месеца от дейността си КУПКИ е започнала работа, но не се е доказала чрез убедителни решения по важни дела”.

На въпрос стои ли на дневен ред смяната на председателя Филип Златанов, депутатът отговори, че това е наложително. „Абсурдно е в европейска държава по този начин да се решава съдбата на хората. Трябва да се търси политическа отговорност”, заключи Атанас Зафиров.

Print Friendly
FacebookСподели