Атака поиска да си върнем Струмица и Западните покрайнини

  Диляна Панайотова © Уикипедия „Атака“ поиска Струмица и Западните покрайнини. Това стана чрез декларация от името на националистите, прочетена от Адриян Асенов. Днес, по думите му, се навършват 94...
| Източник: Vesti.bg

 

Диляна Панайотова
ньойски договор© Уикипедия

„Атака“ поиска Струмица и Западните покрайнини. Това стана чрез декларация от името на националистите, прочетена от Адриян Асенов.

Днес, по думите му, се навършват 94 години от подписването на „Ньойския диктат“, който откъсна от родината територии, които и до ден днешен са населени с българи.

Партия Атака декларира, че териториите, населени с българи, намиращи се в пределите на днешните държави Сърбия и Бивша югославска република Македония (БЮРМ) следва да бъдат предадени обратно във владение на България, настоя националистът.

Сърбия и БЮРМ не могат да се считат за правоприемници на Събро-хърватско словенската държава, категоричен е Адриян Асенов. Сърбия не беше призната за правоприемник на Югославия от ООН и от международната общност, а БЮРМ дори не е призната по конституционното си име, допълни той.

Следователно според националистите „Ньойският диктат“, няма сила спрямо двете съседки на България и не е действителен по отношение на Западните покрайнини и района на Струмица, поради изчезването на държавата, с която е бил сключен.

Това означава, че земите, откъснати от България по този договор трябва да се върнат на нейна територия, категоричен е Адриян Асенов.

Атака е на мнение, че въпросът с връщането на Западните покрайнини и района на Струмица трябва да бъде уреден преди започване на преговори със Сърбия и Македония за членство в ЕС.

Print Friendly
FacebookСподели