Антиправителствен протест събра хиляди недоволни в Скопие

Македонци и албанци искат оставката на македонския премиер Никола Груевски Гледано 640Общо гласували 00017.05.2015 | Снимка: Сн. Ройтерс Протестиращите размахват македонски и албански знамена, за да покажат толерантността между двете...
| Източник: MEDIAPOOL.BG

Македонци и албанци искат оставката на македонския премиер Никола Груевски

Гледано 640Общо гласували 00017.05.2015 | Снимка: Сн. Ройтерс

Протестиращите размахват македонски и албански знамена, за да покажат толерантността между двете етнически групи.

В Македония днес е свикан най-големият митинг в историята на страната след отделянето й от бивша Югославия през 1991 година. Той е срещу управлението на премиера Никола Груевски, който вече 9 години е начело на страната. Над 20 000 македонци и албенци вече са се събрали в центъра на Скопие и скандират „Груйо, отивай си!”.

В протеста участват хора от цялата страна. Над 2000 души пристигнаха по-рано в столицата от Битоля, още 3000 дойдоха от Прилеп, хиляди са от Щип, Струмица, Охрид, Кавадарци, Велес. Митингът беше открит от представители на студентите. Протестиращите размахват македонски, албански и турски знамена. Държат плакати с надпис „Оставка“.

Протестиращите се събраха на няколко места в Скопие, откъдето потеглиха към сградата на правителството. Освен скандиранията срещу премиера се чуват и лозунги срещу новия министър на вътрешните работи Митко Чавков, който е отговорен за трагедията в град Куманово, където властите обявиха, че са разбили терористична група. При акцията обаче загинаха и полицаи.

„В неделя не трябва да се пропуска възможността да се изкаже масовото недоволство на гражданите на Македония от управлението на премиера Никола Груевски и корупционната мрежа, която е оплела страната от 9 години”, обяви по-рано през деня лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония Зоран Заев, цитиран от БНР. Според него вече е настъпил моментът управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ да слезе от политическата сцена.

„Не сме единствените участници и поддръжници на новия всенароден протест. Има много неправителствени организации и граждански сдружения, политически субекти и интелектуалци и ще останем до край, докато Груевски не подаде оставка”, каза още Заев.

Правителството на Груевски все още има макар и крехко мнозинство в парламента. Протестите обаче сериозно разклатиха позициите му, а Груевски предприе смени в кабинета, за да тушира страстите.

Часове преди най-големия протест срещу управлението на Груевски опозицията обвини управляващите, че се опитват да спрат протестиращи от страната да дойдат в Скопие в неделя, като оказват натиск на автопревозвачите. Причината е, че превозвачите от Битоля и Прилеп отказваха да превозват протестиращи към Скопие. Те обаче успяха да стигнат до столицата с частни коли и бусове.

Протестите в Македония започнаха на 5 май, когато Заев пусна пред журналисти запис на разговор между Груевски и вътрешния министър Гордана Янкуловска, в който премиерът дава указания как да се прикрият извършителите на убийството на младо момче, опитало се да се качи на на трибуна, на която през лятото на 2011 г. е бил и министър-председателят.

В най-големия протест от началото на събитията в Скопие ще се включи президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, заедно с евродепутати. Там ще бъдат и докладчикът на Европейския парламент за Македония Ричард Хюйт, както и бивши посланици на западни държави в Скопие от последните години.

Българското министерство на външните работи призова българските граждани, които планират да пътуват през Македония, да го правят с повишено внимание и да избягват местата с митинги и протести.

Print Friendly
FacebookСподели