Андрей Ковачев: Някой е успял да измисли „вратички” в Закона за горите, още когато се приемаше

     Агенция „Фокус“   Андрей Ковачев, експерт в Сдружение за дива природа „Балкани”, в интервю за Агенция „Фокус” относно създаването на комисии, които да разследват случаите с дюните в...
| Източник:

 

 

 Агенция „Фокус“

 
Андрей Ковачев, експерт в Сдружение за дива природа „Балкани”, в интервю за Агенция „Фокус” относно създаването на комисии, които да разследват случаите с дюните в Несебър и други подобни сделки по Черноморието.

Фокус: Г-н Ковачев, представители на неправителствени организации са поканени от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов да се включат в комисиите, които ще разследват случаите с дюните в Несебър. Вие бихте ли се включили в такава комисия?
Андрей Ковачев: Да, бихме се включили. Още повече, че е необходимо в крайна сметка да се получи достъп до процедурите, които са водени, включително от Регионалните инспекции по околна среда и водите, доколкото тези процедури очевидно са били скрити до този момент. И въпреки изискванията на закона да бъдат публикувани, не са били публикувани. Благодарение на това всички останали процедури са нищожни, защото решението за оценка за съвместимост, с което е било гласувано това решение през 2008 година, не е влязло в сила и до този момент то не е в сила. Оттам нататък всички последвали решения, включително промени на статути, промени на собственост, даване на строителни разрешения, са нищожни. И оттук насетне цялата процедура е просто едно парче хартия – за съжаление парчета хартия, довели до унищожаването на тези земи. На тези длъжностни лица от РИОСВ, които са провели тази процедура без да оповестят по надлежния ред, трябва да им потърси със сигурност наказателна отговорност.
Фокус: Вие по какъв начин ще участвате в такава комисия?
Андрей Ковачев: Не мога да кажа. Това зависи от държавните органи как ще дадат възможност на представителите на гражданското общество да участват в тези комисии. Трябва да попитате държавните органи, а не нас. Това изцяло зависи от тях. Ние имаме пълната експертна информация за това какво всъщност се опазва там и можем да предоставим тази информация. Също така познаваме добре законите и можем да помогнем да ги разтълкуват правилно, защото очевидно в самите институции има доста хора, които се опитват да не тълкуват правилно законите.
Фокус: Освен случая в Несебър, който стана известен сега, къде другаде има подобни случаи?
Андрей Ковачев: Сега се получиха сигнали при мои колеги, не мога да кажа точните парцели, за Приморско, още един случай в Несебър на дюните. За съжаление има няколко генерални проблема. Първият е, че не всички дюни са описани. В България не е приложен както трябва Законът за Черноморското крайбрежие. Благодарение на това, че не всички дюни са описани като част от плажната ивица на България. Тогава, когато са актувани дюните, те не са, а би трябвало да бъдат, описани като част от плажната ивица на България и пясъците на държавата и да попадат под съответния законов режим от Конституцията и от Закона за Черноморското крайбрежие. Това е явна фактическа грешка, а може да бъде и съвсем умишлено действие с цел облагодетелстване на нечии интереси. За нас е крайно време всички тези неща да се оправят и навсякъде, където тези дюни не са актувани като дюни, просто да се мине и тези територии да бъдат преактуват като дюни, защото не може територии, които очевидно и явно са дюни, да се актуват като нещо друго. Това е едното нещо. Второто нещо е, че се откриха сериозни проблеми в Закона за горите и въпреки един член от закона, който казва, че не могат да се продават гори от „Натура 2000” частна държавна собственост, в други членове в момента се разкриха с тази сделка вратички, които позволяват тази забрана да се заобикаля. Направен е подробен правен анализ. Ние ще го публикуваме. Очевидно някой е успял да измисли „вратички” в Закона за горите, още когато се приемаше и те са използвани в момента точно в тази сделка също. Тази вратичка ще трябва да се затвори в Закона за горите и да се види дали тя не е използвана и на други места.
Фокус: Такива комисии като тази, която ще разследва случая в Несебър, ще бъдат създадени и в област Добрич, и в област Варна. Имате ли информация за такива нарушения в тези райони?
Андрей Ковачев: В момента не, но както виждате Регионалните инспекции, включително на околната среда и водите, са си позволявали да крият решения, да не ги публикуват на своите страници. Включително такива с давност повече от 4-5 години само, за да скрият, че подобни решения са били взимани. Това за мен са престъпления и е крайно време да започне да се търси, включително и наказателна отговорност, от длъжностните лица. Докато не се търси отговорност, тези неща ще се случват. Най-лошото е, че тези дюни си заминават. Хубавото е, че криейки ги, те са направили нищожни тези решения. Самото решение за оценка на съвместимост с околната среда до момента не е влязло в сила, т. е. то ще бъде обжалвано. То ще падне, защото със сигурност е взето на основата на невярна екологична информация. Самото то по този начин превръща всички останали действия и документи в нищожни. Проблемът е обаче, че дюната е унищожена. Тя вече не съществува. За нас и за всички останали хора в България злото е извършено.
Фокус: За какво свидетелства случаят с дюните в Несебър?
Андрей Ковачев: Свидетелство е за това, че България е корумпирана държава, в която законите все още нямат върховенство и на всякакво ниво преобладава корупцията. Това е. Институциите са корумпирани и няма контролни механизми. Единственото нещо, което може да спаси положението, е всички българи да се замислим и да въведем една доста сериозна реформа в държавата, според която тези институции да бъдат направени прозрачни за гражданите със сериозни законови промени, така че да има истински граждански контрол върху техните действия. Но това изисква много сериозни реформи в законите така, че гражданите да имат право на контрол, включително и когато длъжностни лица са нарушили закона със своите действия. Не да чакаме прокуратурата, а неправителствените организации да могат директно да завеждат искове за наказателна отговорност на длъжностните лица. Има такива правила в някои държави от Западна Европа, защо да ги няма и в България? Тогава дисциплината сред длъжностните лица ще нарасне многократно. Просто няма да смеят да нарушават закона. В момента аз лично не вярвам на прокуратурата.
Фокус: Споменахте, че подобни сигнали като този в Несебър са получени и за Приморско. Имате ли информация за подобно нарушаване по отношение на защитени територии по Черноморието?
Андрей Ковачев: Само можем да предполагаме. Не сме анализирали случаите. В момента тази процедура изскочи от този случай. Можем да предполагаме, че е използвана и на други места. Поради тази причина ще искаме действително да видим дали е била използвана и другаде. Но тя поне разкри „вратичката” в закона, която съществува и е била използвана в този случай.
Златина ДИМИТРОВА

Print Friendly
FacebookСподели