Андон Бакалов-кмет на Равда :Не вярваме в края на света-на 21 декември е коледното ни тържество

Каква ще бъде празничната програма, която кметство Равда е подготвило за своите граждани? На 21 ще се състои коледното тържество в Равда, с участието основно на местни състави и изпълнители,...
| Източник: NESSEBARINFO.COM

Каква ще бъде празничната програма, която кметство Равда е подготвило за своите граждани?

На 21 ще се състои коледното тържество в Равда, с участието основно на местни състави и изпълнители, децата към танцовите школи на читалището и ФФ „Варварка”, коледари от Равда, местни изпълнители.
Коледната елха ще бъде запалена на Никулден – 06 декември и ще бъде обслужен водосвет и курбан за здраве. По случай празника, местните рибари ще предоставят риба като дарение за селото. След това с лодки ще влезем в морето, където деца ще поднесат цветя и венци. От 16:00 ще бъде запалена елхата, а в тържеството ще участва вокалната група на местното училище. По традиция новогодишната нощ се посреща на центъра. Ще има празнична програма с изпълнители, които няма да спомена, за да остане изненада. Ще има празнични хора, танци, шампанско и фойерверки. Също така, вече стана традиция в Равда, родителите на малките деца да се записват при нас в кметството и да оставят своите подаръци. И точно в коледната нощ, както е по традиция, Дядо Коледа минава през всяка една къща на Равда и раздава подаръци по отделно на най-послушните деца.
Ще има организиран театър за децата. Всичките тези инициативи ги правим съвместно с читалище Гоце Делчев – Равда.

Имате ли готовност за новия зимен сезон?

Винаги сме се старали да отговаряме на нуждите и предизвикателствата, които ни предоставя природата през зимния период. Тук е мястото, на което искам да благодаря на общината за подкрепата и съдействието, които получаваме в нейно лице. Подготвили сме се с необходимите пособия и материали като луга, пясък за опясъчаване и най-важното – техниката. До момента имахме само един малък челен товарач, а от миналата седмица имаме и чисто нов багер. В най-скоро време очаквам да ни предоставят гребло за снегопочистване към багера и чисто ново камионче, което да обслужва нуждите на Равда.

Какви инфраструктурни проекти сте завършили до момента и какви са бъдещите Ви планове?

Завършено бе едно много належащо отводняване, намиращо се на главен път между Равда и Несебър, за което бяха нужни много средства. Там се събираха множество локви, които се превръщаха в предпоставка за пътнотранспортни произшествия. Предстои първи транш по изплащането на сградата на Български пощи и БТК, която ще бъде пригодена за нуждите на кметство и граждани. Започнахме изграждането на нов навес, където по традиция, пренесена от нашите деди от егейска Македония, на Атанасов ден се вари курбан за здраве и берекет на местното население. Традиционно се правят ремонтни дейности, като изграждане на тротоари в т.нар. нов квартал на Равда – ул. „Марица“, осветление около гробищния парк, озеленяване на ул. „Изгрев“, и ул. „Свобода“. В Равда имаше проблем с много от улиците, по които се бяха открили множество дупки, тъй като в селото има много сериозни строителни инвестиции и тежкотоварните машини работят ежедневно. За щастие, с помощта на общината, успяхме да ги ремонтираме. На празника на Равда, заедно с кмета на общината Николай Димитров, открихме нова детска площадка. Тя се намира точно пред административната сграда на кметството и е специално за най-малките граждани на Равда. Естествено покрай празника не бе подмината и спортната част. Организирахме една много интересна приятелска среща между ветераните на Ботев Пловдив и Равда. Точно тогава Ботев Пловдив честваха своя 100 годишен юбилей. Резултатът свърши миролюбиво – 3:3. При дузпите им отстъпихме с един гол, все пак не трябва да си бием гостите (смее се).
Общо взето въпреки трудните времена в които се намираме, благодарение на общината успяваме да се справим с належащите проблеми и да реализираме проекти, които нашите граждани желаят да бъдат осъществени.

Какви приоритети сте заложили за развитието на селото?

Един от приоритетите в момента е завършването на втория етап от започналото вече изграждане на крайморски парк – Равда. Надявам се да посрещнем новия сезон с нов парк и да зарадваме на първо място съгражданите ни и всички гости на с. Равда, които традиционно всяка година идват и виждат Равда все по-обновена и все по-приветлива. Друг сериозен проблем е свързан с нашия гробищен парк. Там сме положили много усилия и нещата изглеждат добре, но все пак той се нуждае от разширение, но ако няма такава възможност трябва да бъде отредено място за нов гробищен парк. Приоритет за Равда също е изграждането на околовръстен път – т.нар ул. „България“, за да може да бъде облекчен трафика за сезона. Не на последно място, ще работим и по облагородяването на визията на Равда край морето, понеже все пак ивицата е лицето на нашето населено място. Трябва да бъдат почистени и изградени подходи за лесен достъп. Проблем са и малкото парко места. Тук ще работим с общинска администрация, за да видим по какъв начин в с. Равда могат да се изградят допълнително места за паркиране, за да се облекчи движението и достъпа до курорта. Много съм благодарен и на правителството, в лицето на министър Нона Караджова и на кмета на общината – Николай Димитров, за подписването на дългоочаквания за всички нас договор за реконструкция на пречиствателната станция и дълбоководното заустване. Вярвам, че това ще бъде огромен успех за цялата ни община и всички ще видят благоприятния екологичен ефект. Общо взето това е заложено до момента. Всичко останало касаещо инфраструктурата и други дейности общината го прави. Смятам, че тя е доказала своята социална политика.

……………………………………………………………………………………………………………

Традиционни коледни турнири в Равда
 
На 15 декември се проведе традиционният турнир по шах в Равда. Тази година участие взеха четири отбора от общината: един отбор от гр. Несебър, два отбора от с. Равда и един от с. Тънково. Победители станаха първият отбор на Равда, след тях се наредиха отбора на Несебър. Почетната трета позиция взе вторият отбор на Равда, а Тънково станаха четвърти. Турнира е организиран със съдействието и подкрепата на кмета на общината г-н Николай Димитров.
На същият ден бе открит и традиционният турнир по футбол. Участие взеха шест отбора: „Риболовец“, „Независимост“, „Родни криле“, „Буримечка“, „Ну пагади“ и „Ветерани“. Бяха раздадени множество индивидуални награди, а на първо място се изкачи отбора на „Независимост“.
Индивидуално класиране:
Най-добър вратар – Димитър Моев
Голмайстор – Тодор Горанов
Най-млад участник – Слабомир Мелев
Най-полезен състезател – Димитър Петков
Две специални награди за спортно дълголетие: Атанас К. и Трайчо Делиатанасов
Най-добър селекционер – Станимир Димов

Print Friendly
FacebookСподели