Александър Балкански: По-добре да дресирам коне, отколкото да ги правя на кайма

        Автор: Валерия Йонкова   Забраната за диви бозайници в цирка е абсурд, те са опитомени Потърсихме шефа на цирк „Балкански“ Александър Балкански заради бурната му реакция...
| Източник:

 

 
 

 

Автор: Валерия Йонкова
 

Забраната за диви бозайници в цирка е абсурд, те са опитомени

Александър Балкански: По-добре да дресирам коне, отколкото да ги правя на кайма

Потърсихме шефа на цирк „Балкански“ Александър Балкански заради бурната му реакция срещу закона, който забранява дивите животни в цирка от 1 януари догодина. Артистът не е съгласен с ограничението, тъй като в повечето от цирковете в Западна Европа подобна санкция няма. Балкански дори се закани да изнесе легендарния цирк извън България.

 

Г-н Балкански, сериозно се разгневихте на закона, който забранява дивите животни в цирка от догодина, дори се заканихте да се изнесете в чужбина. Защо?

 

Животни тази година ще има в цирк „Балкански“, както и по другите циркове. Тепърва започва битката – атакуваме закона, защото той не е ясен. В него пише, че от следващата година в цирковете няма да се допускат диви хищни бозайници, но такива има само в джунглата. В цирка има само опитомени животни.

 

Лъвовете и тигрите не са ли диви хищни бозайници?

 

Не са. В цирка те са опитомени бозайници. Законът е толкова общ, че обхваща всички животни, а това не може да стане така. А кое е по-хуманно – да имаме една дресура от 12 кози, от 12 коня, 12 прасета, или да гледам 10-12 кози и като дойде Коледа, да ги заколя и да си направя пастърма. Конят пък да го заколя и да го направя на кайма за кюфтета, защото България е износител на конско месо за Франция и Италия. Ние изнасяме и прасета, и кози, и всякакво месо навън. Така че кое е по-хуманно – да имаш дресура на кози и за животните да се грижи ветеринарен лекар, да има хубави условия, или да бъдат заклани?

 

Ако на цирковата арена се допускат само домашни животни, едва ли кокошките и прасетата ще са най-интересни за зрителите.

 

Има много интересни дресури. Слоновете също са бозайници, но не са диви и хищни. Очаквам тези дни в цирка да пристигнат лъвовете и тигрите от Италия, обучавани при смесена и много хуманна дресура. Там дресьорът е с голи ръце при животните. Чакам и хипопотам от Африка.

 

Вие ангажирате животни от различни дресьори по света. Цирк „Балкански“ няма собствени животни, така ли?

 

Цирк „Балкански“ работи с готови, професионални дресури. В цирка всеки дресьор трябва да е издържал нужния изпит, а местата, където се получава званието квалифициран дресьор, е в Белгия, Франция, Русия. Да, работим с готови дресури, нямаме наши животни. Това е най-добрият вариант, защото те са проверени, имат документи и разрешение за пътуване в Европа. Всъщност европейският закон разрешава движение на животните в континента и се стига до абсурд – у нас вадим закон, който ги забранява. А животните са си с дресьорите и гледачите. След като свърши договорът и гастролите през ноември, всяка дресура си заминава за държавата, от която е дошла.

 

Но организациите, които са против дивите животни в цирка, твърдят, че не са дресирани хуманно. Какво всъщност представлява този вид обучение?

 

При хуманната дресура има висша форма на комуникация между дресьора и даденото животно. Учителят общува с приказки, движения, думи. Доказано е, че немският език е най-близкият и най-добрият за обучение на животните. Така се създава разбиране и доверие между човека и животното и тогава каквото поиска дресьорът, животното го изпълнява.

 

Все пак явно е имало и неприемливи варианти на обучение…

 

Това го е имало може би преди 30 години, когато не е имало движения за защита на животните, а и страната ни никога не е имала традиция в дресурите. Дори по времето на комунизма, у нас 90% от дресурите идваха от соцлагера – от Русия, Унгария, Полша, Чехия. В България имаше опити за дресури с лъвове и тигри, но това беше временно явление, нямахме специалисти и беше самоука история.

 

Има ли случаи, в които хищници като лъвовете и тигрите са се оказали опасни за публиката, защото са дресирани неправилно?

 

Не. По принцип са взети всички задължителни мерки за безопасност. Както обезопасяваме цирковите артисти, които работят високо под купола, за да не се случи някакво нещастие – някой да падне и да се убие, така правим и за животните.

 

Г-н Балкански, винаги ли храните животните, преди да започне цирковото представление, за да не са гладни и раздразнителни?

 

Да, разбира се. Сега лъвовете и тигрите ще ядат към 8 кг месо на ден, като се сменя говеждо, след седмица пилешко, после друго месо. Има и постоянен ветеринарен контрол, а през пролетта им се дават витамини, рибено масло.

 

Къде спят животните – в постройките до цирковете?

 

Транспортните вагони с животните са направени така, че след като пристигнат до цирковата площадка, се разширяват и удължават. Строи се и допълнителна клетка, за да може тигрите и лъвовете да имат пространство и да могат да тичат и играят. Но аз до известна степен съм съгласен да забранят животните в някои от нашите циркове, защото те се дресират от хора, които нямат никаква квалификация. Това е просто показване. Защо трябва да транспортират животните от град на град, след като не са дресирани, и да ги мъчат, след като хората могат да ги гледат и в зоопарка.

 

Тогава те могат наистина да са опасни.

 

Засега има само 3 тигъра, които Министерството на околната среда и земеделското ведомство търсят къде са, защото са били при лоши условия в един малък цирк. Единият тигър вече е конфискуван и даден в зоопарка на Варна. Сега търсят другите два.

 

А къде са другите два тигъра?

 

Те са някъде скрити в България.

 

Наистина ли подготвяте представление с виртуални животни, в случай че не успеете да преборите закона до 1 януари догодина?

 

„Готвим се за следващата година. Но цирк „Балкански“ няма да остане без животни. Ще предприемем най-крайните мерки, ако законът не бъде променен. Първо – трябва да се отделят всички домашни животни от този закон, второ – да се уточни какво означава див хищен бозайник. След това трябва да излезе една наредба от 3 реда, която казва – от 1 януари 2015-а животните са забранени в цирка. Всъщност тя е пренесена от европейския закон в нашия, като на всеки 3 години се продължава разрешението за използване на животни, защото се твърдеше, че те са докарани от Африка и Азия и остават на доизживяване.

 

Но не е така – животните в цирковете ги репродуцират – раждат се слонове, тигри, жирафи, зебри, леопарди, пантери. Оказа се, че в цирковете се раждат слонове, а в зоопарковете – не. Много държави осъдиха този закон – в Америка го направи най-голямото цирково шоу на планетата. Предполагам, че до края на годината световната и европейската циркова общност европейският синдикат на дресьорите ще успеят да се преборят с този закон. Преди 4-5 години Путин издаде указ да се преброят колко са тигрите в тайгата и се оказа, че са малко над 400. Кой ще спаси животните, при положение, че на о-в Цейлон, Суматра и Индия, бенгалският тигър е само 60 бройки, а в цирковете са над 1500.

 

Вие имате ли любимо животно?

 

Любимо домашно животно ми е кучето. Откакто съм се родил, щом ми умре кучето, взимам друго. От големите обичам слона. А един хубав тигър, един хубав мъжки лъв са прекрасни животни в цирка. Преди 7-8 години Бриджит Бардо въстана срещу мечките, които използват циганите. Подкрепям това, но взеха мечките и на наши циркови артисти. Изобщо мечките вече са забранени в цирковете в България. Но всяка година във Франция най-малко в 2 цирка има дресури на мечки. И когато Бардо протестира във Франция, много бързо френските циркове, които са 300, скачат и оправят нещата.

 

В коя страна ви канят да ги веселите с цирк „Балкански“?

 

Първата държава, близо до България, където са разрешени животните, е Турция. В Русия също ми предлагат да отидат там с цирка на дългосрочно турне. Навсякъде сме добре дошли, но не и у нас. А два или три от малките български циркове вече са тръгнали към Румъния. Все пак нека отбележа, че цирк „Балкански“ не е най-големият в България, а на Балканския полуостров.

 

 

Print Friendly
FacebookСподели