АБВ спира да дава доверие в аванс, обяви Първанов

| Източник: NEWS.BG

news.bg
първанов© БГНЕС

АБВ повече няма да гласува доверие в аванс.
Това заяви на брифинг в централата на партията лидерът й Георги Първанов. Думите му визираха най-вече работата по съдебната реформа и антикорупционния закон.

Партията няма да дава повече дори и формална подкрепа на закони, за които се твърди, че ще бъдат довършени в движение и чрез диалог, тъй като това не се случва, подчерта президентът.

Вкарва се стратегия за правосъдието и съдебната реформа, а тя е слаба и е проект, който издиша от всякъде. Те казват да го гласуваме, защото трябва да се даде знак, пък после ще я коригираме с конкретните законопроекти.
Когато тези законопроекти тръгнаха и ние казахме, че те не стават, те ни обвиниха, че вече сме подписали стратегията, мотивира твърдението си Георги Първанов.

С тази линия на поведение няма да стигнат далеч, прогнозира той по отношение на управляващите.

Той призова да се направи справка от поведението на парламентарната група на ГЕРБ в края на миналия политически сезон, процедурните хватки и в крайна сметка отлагането на закона.

Апелирам към колегите от ГЕРБ да се държим мъжки и да не си затваряме очите пред слабите проекти, които се предлагат от когото и да е“, заяви Първанов.

Никога не сме имали колебание по отношение на необходимостта от разделянето на ВСС на две колегии, има го и в нашия законопроект, има го и в предложените конституционни промени, коментира той въпроса около промените в Конституцията.

Никога не сме възразявали и срещу идеята за засилване на правомощията на инспектората. От самото начало обаче категорично не приемаме, и тук никой не бива да се прави на изненадан, начинът по който се реши въпроса за избора на двете колегии към Висшия съдебен съвет, подчерта лидерът на АБВ.
По думите му, разпределението на квотите в прокурорската колегия е опит да бъде наложен политически контрол.

Първанов аргументира категорично и решението на АБВ да не подкрепи предложенията на РБ за борба с корупцията по високите етажи на властта.

„Сега се предлага да се създаде едно звено, което ще бъде ръководено еднолично и неговият ръководител ще се предлага без мандатност от Министерския съвет. Извинявайте, какво да очакваме, когато и ножът, и хлябът са в едни и същи ръце„, пита президентът.

Той е убеден, че ако бъде приет този закон, писането на доноси ще се превърне в доходна и перспективна професия.

Думите му бяха подкрепени и от заместник-председателя на партията Румен Петков, който категорично отхвърли твърденията, че законът за борба с корупцията на Меглена Кунева не е срещнал съпротива на заседанията на Министерския съвет.

Вицепремиерът Калфин на заседанието на МС много ясно е аргументирал неприемливостта на законопроекта на госпожа Кунева. Основните насоки са: едноличност в управлението, пряка зависимост при вземането на решенията, средата която ще бъде създадена с анонимните доноси. Това е законодателство, което го няма никъде по света.

Още повече, че при гостуването по покана на госпожа Кунева на господин Марин Марчела (председател на група държави за борба с корупцията бел.ред.) той много ясно заяви, че е достатъчно институциите, които имаме за борба с корупцията, да изпълняват своите правомощия, а не да се създава нов орган, което предполага допълнителна дестабилизация на сега действащите ведомства“, коментира Петков.

В заключение Георги Първанов допълни, че ръководството на АБВ отправя предложение, при дебатите около нуждата от създаване на нова институция за борба с корупцията по високите етажи на властта да се разгледа и възможността нейното ръководство да се назначава по предложение на опозицията.

Print Friendly
FacebookСподели