Установихме каравани с всички възможни нарушения. Някои са поставени на плажната ивица, други върху дюни, върху държавен горски фонд, в земеделски земи без необходимите документи“, съобщи във връзка с акцията срещу незаконното къмпингуване по Южното Черноморие областният управител на Бургас Пламен Янев, цитиран от bTV. При проверките са установени незаконни сондажи, един от тях – на плажна ивица. Открита е и палатка в дере. Констатираните нарушения са общо 80.

Янев благодари на хората, които доброволно са преместили караваните си. „Установихме две категории хора – едни се съобразяват със законовите норми и съдействат доброволно и други, които не осъзнават същността на проблема“, коментира той.

Установиха над 60 каравани върху дюни в залива Вромос

Установиха над 60 каравани върху дюни в залива Вромос

Междуведомствена комисия описа нарушенията

За момента проверките са предупредителни. Ако собствениците на незаконно разположени каравани не ги махнат, след като бъдат предупредени, следва съставяне на актове и принудително преместване. „Искам да уверя, че всички, които напуснаха доброволно, си спестиха доста нерви“, посочи бургаският областен управител.

Началникът на Районното управление в Созопол гл. комисар Николай Ангелов информира, че след началото на проверките са останали 55 каравани. Ще бъде връчено разпореждане за премахването на пет каравани от плажа. „Ако не бъде изпълнено разпореждането, ще се връчи акт, който е на стойност от 1000 до 3000 лева. Не са малки сумите“, заяви той.